Hva er krystallsyken?
Krystallsyke er en tilstand der små krystaller inne i øret blir løsrevet og kommer inn i en del av øret som kalles balanseorganet. Dette kan føre til svimmelhet, kvalme og problemer med å holde balansen.
Behandlingen for krystallsyke involverer en serie med øvelser kalt Epleys manøver, som hjelper krystallene tilbake til der de skal være. Disse øvelsene kan utføres hjemme eller med hjelp fra en erfaren behandler.
Det er viktig å unngå bevegelser som kan forverre symptomer i etterkant av at du har gjort øvelsene (som å lene seg bakover eller legge deg ned brått ). Dette kan forsterke svimmelheten og forlenge forløpet-
Krystallsyke går vanligvisover av seg selv i løpet av noen dager eller uker, men med behandling kan vi hjelpe deg å bli kvitt symptomene raskere enn hvis du prøver deg på egenhånd.
NB! Dersom du opplever alvorlig svimmelhet bør du oppsøke lege eller annet helsepersonell for råd og veiledning. Ring oss på 22 95 11 14 eller bruk vårt kontaktskjema om du har spørsmål eller ønsker en time
BPPV
Krystallsyken kalles også for BPPV: Det betyr rett og slett «godartet anfallsvis svimmelhet utløst av visse stillinger». For å forklare krystallsyken på enklest mulig måte så er det en svimmelhet som kommer og går, og er utløst av at du legger deg ned, eller reiser deg opp. I denne artikkelen forklarer vi hva krystallsyken kommer av.
Vi forteller om behandling av krystallsyken lengst nede i artikkelen. Der ligger også forslag til øvelser m.m som kan hjelpe deg bli kvitt svimmelheten.
Hva er forskjellen på BPPV og krystallsyken?
Ingenting-BPPV er det samme som krystallsyken
Kan jeg behandle krystallsyken selv?
Ja – se øvelsesarket du kan laste ned som heter «Epley´s manøver»
Hvor lenge varer krystallsyken?
Vanligvis fra noen dager til 2 uker
Kan jeg jobbe når jeg har krystallsyken?
Det kommer an på jobben. Det er ikke farlig å jobbe med svimmelhet. Jobber du på kontor kan du fortsette med det, men du bør ikke jobbe om du feks:
– har ansvar for andre mennesker (barnehage, sykehjem)
– er pilot, bussjåfør, taxisjåfør, kjører truck etc
Du bør heller ikke kjøre bil eller sykkel til/fra jobb
Hva kalles krystallsyken på engelsk?
Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV)
Kari forteller hennes opplevelse av krystallsyken: «Jeg hadde vært forkjølet og var litt sliten på kvelden. Da jeg la meg ned på sofaen ble jeg plutselig voldsomt svimmel. Etter et halvt minutt begynte svimmelheten å avta. Jeg og mannen min trodde kanskje jeg hadde fått et lite slag, men jeg følte meg nokså fin.
Jeg pusset tenner og gjorde som vanlig for kvelden. Da jeg la meg ned igjen, kom den voldsomme svimmelheten tilbake. Jeg ble kvalm. Min mann ringte ambulanse, og jeg havnet på Ahus over natten. Legene fant ingen feil. De sa det ikke var slag eller tegn på noe alvorlig. Likevel fortsatte svimmelheten å komme daglig i noen uker fremover, og spesielt når jeg la meg ned på høyre side. Etter et besøk hos en kiroraktor fikk jeg diagnosen krystallsyken. Allerede etter 2 behandlinger var symptomene nesten helt borte»
Symptomer på krystallsyken
Karis opplevelse er nokså typisk for pasienter med krystallsyken. Korte, kraftige anfall av svimmelhet som om du har vært på en karusell kommer i forbindelse med at du skifter stilling. Det vil si at du legger deg ned, setter deg opp eller snur deg i sengen. Anfallene varer vanligvis bare i 10-30 sekunder, men du kan være noe svimmel og ustø når du er oppe og går resten av dagen.
- Artrose behandling PRP – 1 behandling kan lindre smerter i 13 måneder
- Hyaluronsyre, artrose og leddbehandling
- ESWT, trykkbølger og bivirkninger
- Smerter nakke: 1 mobil årsak?
- Masseter – utredning og symptomlindring
En test for krystallsyken brukes som behandling
Diagnosen stilles ved at du oppsøker kiropraktor, fastlege eller øre- nese- halsspesialisst som gjør hodemanøvrer for å fremprovosere svimmelhetsanfallet. En av testene kalles «Dix-Hallpike» og vil gjøre deg svimmel og at du får noen spesielle, ufrivillige øyebevegelser som kalles for nystagmus.
I de fleste tilfeller kan kiropraktor/lege se svimmelheten uten ekstra utstyr. Andre ganger benyttes det spesialbriller som filmer øyebevegelsene og blir sett på senere på storskjerm dersom de er for små til å oppdage med det blotte øyet. Testen blir utgangspunktet for behandlingen man mottar senere som kalles Epley´s manøver. Dersom du selv ønsker prøve finne øvelser og programmer mot svimmelhet anbefaler vi siden: Fysioterapiøvelser.no
Hvorfor får man krystallsyken?
Sykdommen skyldes en feilfunksjon i buegangene i det indre øret. Vi har tre bueganger i hvert øre, og disse inneholder små følere som sender signal til hjernen hver gang vi roterer på hodet. Ved krystallsyken sender buegangene feil signaler, slik at du noen ganger får en sterk følelse av at hodet roterer, selv om du egentlig er i ro. Se illustrasjonen under:
Årsaken til dette er noen små krystaller av kalkstein som finnes i en annen del av det indre øret. Disse kalles otolitter eller «øresteiner». Disse krystallene sitter normalt festet til en membran som registrerer hvilken stilling hodet befinner seg i, for eksempel loddrett eller vannrett. Krystallsyke oppstår når otolittene løsner fra membranen og faller inn i buegangene i det indre øret. Dette skjer gjerne om natten når du ligger i sengen.
Hvor vanlig er krystallsyken?
Krystallsyken er den vanligste årsakene til plutselig oppstått svimmelhet. Man regner med at 2-3 % opplever krystallsyke i løpet av livet. Gjennomsnittsalder for første gangs episode er 40-50 år.
Så mye som 2 av 3 pasienter med krystallsyken er kvinner og lidelsen er aller vanligst hos de over 60 år. Sykdommen er mer vanlig hos eldre, men kan oppstå i alle aldre. Krystallsyke kan føre tilandre typer svimmelheter som feks nakkesvimmelhet.
Krystallsyke øvelser
Det finnes mange forskjellige manøvrer som kan være effektive. Noen virker raskt, men forutsetter at kiropkraktoren eller legen vet nøyaktig i hvilken del av balanseorganet otolittene befinner seg. Andre øvelser kan du enkelt gjøre hjemme, men det kan ta noe lengre tid før du blir bra.
Testen «Dix – Hallpike» som er beskrevet over er et godt utgangspunkt for en type behandling som kalles Epley´s manøver. Utifra resultatet på Dix Hallpike får terapeuten en god rettesnor for hvor krystallende befinner seg i buegangene. Basert på hva testen viste kan man utføre Epley´s manøver.
Behandlingen er ofte svært effektiv når den fungerer, og i enkeltilfeller er en behandling nok. Det er mulig å prøve seg på Epley´s manøver selv. For pasienter som trenger flere behandlinger er det en øvelse som ofte læres til pasienten a fysioterapeut eller kiropraktor.
På denne siden kan du laste ned et program som gir deg instrukser i hvordan utføre Epleys selv. Det eneste du må finne ut er om krystallene ligger på høyre eller venstre side.
Gjør følgende: sitt oppreist og vri hodet 45 grader mot høyre side. Legg deg rett ned bakover på en pute. Gjenta mot venstre side. Bli du svimmel når du legger deg ned på ryggen med hodet rotert mot høyre følg øvelsene på «Epleys manøver høyre side» under videoen.
Vil jeg bli frisk?
De aller fleste blir friske av krystallsyke, og sykdommen er ufarlig, selv om den er plagsom. Dersom du har hatt krystallsyke én gang, er det vanlig å få den igjen, men det kan gå år mellom hver gang du har symptomer. Behandlingen er den samme og har oftest god effekt.
Oppsummering:
Det medisinske navnet på krystallsyke er benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV). Dette betyr godartet, anfallspreget svimmelhet utløst av stillingsendringer. Svimmelheten går ofte over av seg selv, men behandling vil oftest gi raskere bedring.
Symptomer
Korte, kraftige anfall med av karusellsvimmelhet. Svimmelheten utløses når hodet skifter stilling. Dette gjelder særlig når du legger deg ned, setter deg opp eller snur deg i sengen.
Karusellsvimmelhet kalles også rotatorisk svimmelhet, og er en tydelig, ofte overveldende, følelse av at du selv eller omgivelsene roterer. Du får gjerne en sterk trang til å legge deg ned og holde deg fast. Du får ufrivillige øyebevegelser (nystagmus). Ubehaget minsker vanligvis hvis du ligger med hodet helt i ro og holder øynene lukket.
Anfallene varer vanligvis bare i 10-20 sekunder, men du kan også være svimmel og ustø når du er oppe og går.
Årsaker
Sykdommen skyldes en feilfunksjon i buegangene i det indre øret. Vi har tre bueganger i hvert øre, og disse inneholder små følere som sender signal til hjernen hver gang vi roterer på hodet. Ved krystallsyken sender buegangene feil signaler, slik at du noen ganger får en sterk følelse av at hodet roterer, selv om du egentlig er i ro.
Årsaken til dette er noen små krystaller av kalkstein som finnes i en annen del av det indre øret. Disse kalles otolitter eller «øresteiner». Disse krystallene sitter normalt festet til en membran som registrerer hvilken stilling hodet befinner seg i, for eksempel loddrett eller vannrett. Krystallsyke oppstår når krystallene løsner fra membranen og faller inn i buegangene i det indre øret. Dette skjer gjerne om natten når du ligger i sengen.
Når du setter deg opp eller snur deg, beveger krystallene seg inne i buegangene. Dette irriterer de små sansecellene i buegangen, slik at du får en sterk opplevelse av at hodet er i bevegelse. Når hodet er i ro, opphører svimmelheten vanligvis etter en kort stund. Det er normalt å føle seg småsvimmel og kvalm i etterkant av et anfall.
Krystallsyke er vanligere jo eldre man blir. Årsaken er ukjent, men hodeskade eller betennelsestilstander i det indre øret kan øke risikoen. Vitamin D-mangel kan også øke risikoen for sykdommen.
Referanser
Referanser og informasjon er funnet fra studiene under samt fra Balanselaboratoriet i Bergen.
Effectiveness of the Epley’s maneuver performed in primary …www.ncbi.nlm.nih.gov › pmc › articles › PMC4043960
by JLB Moreno – 2014 – Cited by 17 – Related articles
May 21, 2014 – Effectiveness of the Epley’s maneuver performed in primary care to treat posterior canal benign paroxysmal positional vertigo: study protocol for …Abstract · Background · Methods/design · Discussion
The Epley manoeuvre for benign paroxysmal positional …www.cochrane.org › ENT_the-epley-manoeuvre-for-benign-paroxys…
Dec 8, 2014 – This linked video demonstrates how the Epley manoeuvre is performed. Study characteristics. We included 11 studies in the review , with a total …
Effectiveness of the Epley manoeuvre in posterior canal …bjgp.org › contentby JLB Moreno – 2019 – 4 – Related articlesThere have been calls for further research on BPPV in primary care to guide … This study shows that a single Epley manoeuvre is an effective treatment for …
(PDF) Efficacy of Epley’s Maneuver in Treating BPPV Patients …www.researchgate.net › publication › 283208376_Efficacy_of_Epley’s_…Aug 26, 2020 – Even though many studies have been conducted to prove the efficacy of this maneuver, this study reinforces the validity of Epley’s maneuver by …
Effects of Interval Time of the Epley Maneuver on … – Frontierswww.frontiersin.org › articles › fneur.2019.00304 › full
by T Imai – 2019 – Cited by 1 – Related articlesApr 4, 2019 – In our previous study, we showed that the positional nystagmus reduced by BPPV fatigue recovered to its original intensity after 30 min (5). If our …
Hvem behandler krystallsyken
Kiropraktorer, fysioterapeuter og Øre Nese Hals leger behandler krystallsyken
Hvor lang tid tar krystallsyken
Krystallsyken kan vare alt fra noen dager til noen uker. Det tar svært sjeldent mer enn 6 uker å bli frisk
Er krystallsyken farlig?
Nei. Den er harmløs i seg selv og fører ikke til dårligere helse, men ikke kjør bil eller andre typer kjøretøy før du er sikker på at du ikke får flere svimmelhetsepisoder.
Hva er krystallsyken på engelsk?
Benign paroxysmal postitional vertigo (BPPV) heter det på engelsk. Vi kaller det også for BPPV på norsk (benign paroksymal posisjonell vertigo)
Er det farlig med krystallsyke og bilkjøring?
Ja, å kjøre bil eller andre maskiner kan føre til farlige situasjoner hvis du lider av krystallsyken
Er krystallsyken stress utløst?
Det vet man ikke sikkert, men stress kan påvirke alle typer svimmelhet negativt
Hva er krystallsyken symptomer?
Episodiske (10-30 sek) svimmelhetsanfall. Som regel karusellsvimmelhet. Svimmelheten utløses som regel av hodebevegelser eller å skifte stilling