Svimmelhet kommer ofte plutselig, og kan være både ekkelt og skummelt å oppleve. En av de vanligste årsakene til svimmelhet er en tilstand som kalles krystallsyke. I dette innlegget får du tips og eksempler på ulike krystallsyke øvelser

Krystallsyke, eller benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV), oppstår når små krystaller i det indre øret kommer på avveie og forårsaker svimmelhet. Heldigvis finnes det måter å håndtere denne tilstanden på, og i dette innlegget vil vi gi de beste rådene for å takle krystallsykesymptomer og svimmelhet -basert på erfaringen vi har gjort i behandlingen av svimmelhetspasienter.

Forståelse av krystallsyke

Før vi kommer til tipsene, la oss først prøve å gi deg en bedre forståelse av hva krystallsyke er og hva som forårsaker det.

Krystallsyke er en tilstand som oppstår når små krystaller, kalt otoconia eller otolitter, som normalt er i det indre øret, kommer ut av posisjon. Disse krystallene hjelper til med å opprettholde balansen ved å registrere endringer i hodets stilling.

Når krystallene kommer ut av posisjon, kan de forårsake plutselige og intense svimmelhetsanfall når du endrer stilling, som for eksempel når du snur deg i sengen, reiser deg opp fra sittende stilling eller bøyer deg fremover. Svimmelheten varer vanligvis i noen få sekunder til ett minutt, men det kan være svært ubehagelig.

Krystallsyke øvelser kan brukes mot svimmelhet. Bildet viser en mann i som er svimmel og støtter seg mot vegg

Diagnose og behandling

Før du prøver behandlingen mot krystallsyke, er det viktig å få en nøyaktig diagnose fra en ekspert på området. På vår klinikk er dette en av våre kiropraktorer eller fysioterapeuter med videreutdanning eller erfaring på området.

(Du kan også kontakte en øre-nese-hals-spesialist)

Vi vil utføre en grundig vurdering og kan bruke manøvrer som Dix-Hallpike-metoden for å bekrefte krystallsyke og identifisere hvilket øre som er påvirket.

I tillegg tar vi en komplett nevrologisk undersøkelse, blant annet for å utelukke hjerneslag. Noen ganger brukes spesielle briller under undersøkelsen, som kan monitorere øyebevegelsene som er karakteristisk for krystallsyken. Øyebevegelsene kalles for nystagmus, og angir hvor i det indre øret krystallene sitter.

Når diagnosen er bekreftet, er det flere behandlingsalternativer som kan hjelpe med å lindre symptomene:

Krystallsyke øvelser og annen behandling

Tips 1 : Epley-manøveren

Epley-manøveren er en enkel og effektiv måte å hjelpe krystallene tilbake til sin riktige posisjon. Den utføres vanligvis av en kiropraktor eller fysioterapeut med viderutdanning på svimmelhet. Manøveren innebærer å snu hodet og kroppen i bestemte retninger for å hjelpe krystallene å bevege seg tilbake til der de hører hjemme.

Tips 2: Brandts-Daroff-øvelser

Brandts-Daroff-øvelser kan utføres hjemme etter veiledning fra en lege eller fysioterapeut. Disse øvelsene innebærer å gjøre raske bevegelser fra sittende til liggende og vice versa. Dette kan bidra til å løsne krystallene over tid og lindre svimmelhet.

Tips 3: Medikamentell behandling

I noen tilfeller kan legen din foreskrive medisiner som antihistaminer eller antiemetika for å kontrollere svimmelhet og kvalme. Disse medisinene kan hjelpe deg å føle deg bedre mens krystallene blir gjenplassert.

Tips 4: Kirurgi

I sjeldne tilfeller kan kirurgi være nødvendig hvis andre behandlingsalternativer ikke gir lettelse. Kirurgi kan innebære å fjerne det indre øret eller blokkere deler av det for å forhindre at krystallene forårsaker svimmelhet.

Livsstilstips for å håndtere krystallsyken (og svimmelhet)

I tillegg til medisinsk behandling, er det flere livsstilstips som kan hjelpe deg med å håndtere krystallsyke og svimmelhet på en mer effektiv måte:

Unngå plutselige bevegelser

Prøv å unngå raske og plutselige hodebevegelser som kan utløse svimmelhetsanfall. Når du reiser deg fra sengen, snu deg forsiktig og sitt oppreist i noen sekunder før du står opp helt.

Gjør ting langsomt

Vær forsiktig når du utfører daglige aktiviteter som dusjing, hårvask, eller påkledning. Ta deg tid til å bevege deg sakte og være oppmerksom på kroppens reaksjoner.

Drikk nok vann

Dehydrering kan forverre svimmelhet, så sørg for å drikke tilstrekkelig med vann hele dagen. Mer om dette lengre nede i innlegget.

Sov med hodet hevet

Å sove med hodet litt hevet kan hjelpe med å forhindre at krystallene kommer ut av posisjon mens du hviler.

Stressmestring

Stress kan forverre svimmelhet, så prøv avslapningsøvelser som dyp pusting, meditasjon eller yoga for å redusere stressnivået ditt.

Begrens alkoholinntak og unngå røyking

Alkohol og røyking kan påvirke balansen din negativt, så det kan være lurt å begrense inntaket eller unngå det helt.

Oppsøk legehjelp ved behov

Mens disse tipsene kan hjelpe deg med å håndtere krystallsyke og svimmelhet, er det viktig å forstå at denne tilstanden kan variere fra person til person. Hvis symptomene dine vedvarer eller forverres, eller hvis du opplever andre uvanlige symptomer som hørselstap eller alvorlige hodepine, bør du oppsøke vår klinikk. Det kan være nødvendig med ytterligere evaluering og behandling.

Kosthold og hydrering

Kosthold: Et sunt kosthold kan bidra til å forbedre generell helse, inkludert balanse og redusert risiko for svimmelhet. Spis et balansert kosthold som inkluderer frukt, grønnsaker, fullkorn, magre proteiner og sunne fettstoffer. Unngå store mengder salt, koffein og sukker, da disse kan påvirke væskebalansen og blodtrykket.

Hydrering: Dehydrering kan føre til svimmelhet, så det er viktig å drikke nok vann gjennom dagen. Hold deg hydrert, spesielt når været er varmt eller når du utfører fysisk aktivitet. Væskeinntaket bør være jevnt fordelt gjennom dagen.

Øvelser for balanse og styrke

Følg tipsene under, men ønsker du et program å følge så finner du flere forslag på fysioterapiportalen (NB! Du må betale for tjenesten, -199kr for 3 mnd (2024)

Balanseøvelser: Øvelser som forbedrer balansen din kan være nyttige for å forebygge og håndtere svimmelhet. Prøv enkle øvelser som å stå på ett ben i noen sekunder, eller gå på en rett linje med hælen foran tærne. Gradvis øk vanskelighetsgraden når balansen forbedres.

Nakke- og skulderøvelser: Sterke nakke- og skuldermuskler kan bidra til å redusere muskelspenninger som kan føre til svimmelhet. Gjør forsiktige strekk- og styrkeøvelser for nakken og skuldrene for å forbedre muskelbalansen.

Yoga og Tai Chi: Disse øvelsesformene fokuserer på kroppens balanse, fleksibilitet og styrke. Mange finner lindring fra svimmelhet gjennom regelmessig deltakelse i yoga eller tai chi-klasser.

Krystallsyke varighet

De fleste tilfeller av krystallsyke går over på et par dager, noen ganger opptil et par uker. Men krystallsyke og svimmelhet kan også ta lang tid og noen plages med svimmelhet i måneder.

Hver persons kropp er unik, og responsen på behandlingen kan variere. Ikke gi opp hvis du ikke opplever umiddelbar lettelse. Følg våre råd nøye, og gi kroppen din tid til å tilpasse seg endringene. Det er lurt å oppsøke hjelp tidlig så om symptomene ikke har forsvunnet på noen timer til et par dager bør du ta affære.

Med disse symptomene bør du ikke vente

Selv om de fleste tilfeller av krystallsyke kan behandles effektivt med konservative metoder og livsstilsendringer, bør du alltid oppsøke hjelp dersom du opplever:

  • Alvorlig eller vedvarende svimmelhet: Dersom svimmelheten blir verre eller varer i lengre perioder, kan det være tegn på andre underliggende helseproblemer som krever ytterligere evaluering.
  • Nyoppståtte symptomer: Dersom du plutselig opplever nye symptomer som hodepine, hørselstap eller balanseproblemer, bør du kontakte oss for en grundig vurdering.

Konklusjon

Krystallsyke kan være en ubehagelig tilstand, men med riktig diagnose og behandling kan du håndtere symptomene på en effektiv måte. Det er viktig å konsultere noen med erfaring på svimmelhet for å få riktig veiledning og behandling tidlig i forløpet.

I tillegg til medisinske tiltak kan livsstilstipsene nevnt i dette innlegget hjelpe deg med å takle svimmelhet og forhindre tilbakefall.

Vær tålmodig og gi kroppen og hodet ditt tid til å bli friske, og husk at du ikke er alene om du har krystallsyken. Så mange som 75000 nordmenn lider av krystallsyken årlig, og vi erfarer at med litt behandling så blir de aller fleste helt bra etter relativt kort tid.

Toralf Wollkert Thomassen