Dry needling – IMS

Dry needling, ims og tørrnålsbehandling er synonymer på stort sett samme behandling. I dette innlegget forteller vi om hva behandlingen er og hvordan den fungerer.

IMS og dry needling

Ims og dry needling er en ny type behandling basert på vestlig medisin og filosofi.  Behandlingsmetode er utviklet av fysioterapeuter. Teorien tas fra  anatomiske og nevrofysiologiske prinsipp i skolemedisinen. IMS står for «intramuskulær stimulering».

Dry needling behandling

Ved å bruke nåler kommer man lettere inn i dypet på muskulaturen og dens triggerpunkter. Dype triggerpunkter kan ikke nås med triggerpunktsmassasje da det blir for dypt og smertefullt. Dry needling er en fysioterapeutisk teknikk som hovedsakelig brukes mot myofasciell smerte fra triggerpunkter .

Når behandleren finner triggerpunktet som forårsaker smerten stikkes nålen inn i området der der punktet ligger. Triggerpunktet deaktiveres ved hjelp av en nål. Nålen ligner på akupunkturnålen, men er lengre fordi den må nå muskelen. Nålene som brukes er derfor alt fra 2-9 cm lange.

 

Behandlingen er en semi-invasiv teknikk fordi nålen går gjennom pasientens hud. Hele prosessen krever at området desinfiseres med antibac eller klorhexidin.  I tillegg vil behandleren bruke hansker og gassbind. Nålene kommer også i engangspakker og kan ikke brukes igjen.

 

Selve behandlingen foregår ved at behandleren setter en nål inn i triggerpunktet.  Det brukes ikke bedøvelse. Når nålen er inne i smertepunktet, beveger terapeuten nålen fra innsiden til utsiden til den oppnår en lokal krampe – en ufrivillig sammentrekning av muskelen.

Dry needling er det samme som ims. Ims står for intramuskulær stimulering og er en teknikk for å løse opp kramper i muskulaturen

Punktering av muskelen stimulerer muskelreseptoren, forårsaker avslapning etter spasmen, en økning i elastisitet og reduserer smerte i området.

Forskjellen på dry needling og akupunktur

Dry needling er en vitenskapelig teknikk der en utdannet fysioterapeut eller kiropraktor  punkterer muskelen for å utløse og fjerne muskelsmerter. Behandlingen varer mellom 2 og 5 minutter og kan være smertefullt.

Akupunktur er basert på tradisjonell kinesisk medisin, og de punkterer bare huden på et overfladisk nivå, uten å komme i kontakt med muskelen.

Behandlingen varer omtrent 30 minutter.  Det er som regel lite smertefullt. Akupunktur er en alternativ behandling for/mot  mange lidelser som ikke er relaterte til muskelspenninger.

 Dry needling erfaringer

Bakgrunnen til  triggerpunktbehandling med tørrnåler er at behandlingen ofte er like effektiv som feks injeksjon av kortison og andre preparater. Selve bakgrunnen til opprinnelsen av behandlingen er at selve nålestikket ble funnet å være den viktige delen av en behandling, ikke preparatet som sprøytes inn. Derav navnet «tørr» nål.

 

Dry needling bivirkninger

Da det ikke er noe legemiddel eller annet som sprøytes inn i kroppen, men selve nålestikket som løsner opp muskelknuten og skaper mer blodtilførsel til området som behandles, er bivirkningene som regel små og alltid forbigående.

 

Det er ofte pasienter har en bivirkning av en lett forbigående stølhet i muskulaturen som er behandlet. Som regel gir slike dry needling bivirkninger seg over natten.

I noen sjeldne tilfeller varer stølheten opptil en uke. Dersom pasienter er støl i lengre tid enn en uke etter behandling ser vi på dette som en kontraindikasjon til behandlingen.

Andre bivirkninger:

 •  Blåmerke etter blødning i muskelen. Dette er svært normalt og skjer ca 50% av pasientene.
 • Treffe nerver: Dette forårsaker prikking, men denne følelsen forsvinner vanligvis rett etterpå.

 • Svimmelhet – blodtrykksfall etter behandling kan skje dersom pasienten er svært engstelig og er derfor også en relativ kontraindikasjon til behandling
 • Pneumothorax: dette vil si en punktert lunge. Dette skjer dersom behandleren er uforsiktig, ikke har nok anatomisk kunnskap og i tillegg behandler dypt i muskulatur nær lungefeltene.
 • Risiko for infeksjon: kan skje hvis terapeuten ikke gjør tilstrekkelige rengjøringstiltak i området. Et annet eksempel er hvis behandleren ikke bruker hansker og/eller sterile nåler.

Effekten av ims behandling

I følge teorien bak ims er er effekten av behandlingen

*  Refleksiv avslappelse og forlengelse av stramme muskler

*  Bedre tilhelning av skadet vev

*  gjenoppretting av normal nervefunksjon

Dry needling kan gi deg en følelse som ligner på den du opplever etter en veldig intens massasje. Effekten avtar etter 1 eller 2 dager.

Kontraindikasjoner av dry needling

De fleste av kontraindikasjonene er relative, blant dem finner vi:

 • Nåleskrekk
 • Pasienter med blødersykdom eller de som tar blodfortynnende
 • Svakt immunforsvar gir høyere risiko for å utvikle infeksjoner.
 • Mennesker med risiko for lymfødem. Dette betyr at området man utfører terapien i fylles med væske som ikke kan filtreres fordi lymfeknutene i området ikke lenger er til stede.
 • Hypotyreose øker risikoen for muskelbetennelse.

Er dry needling effektivt?

Ifølge flere undersøkelser er dry needling effektivt for å:

 • Redusere subjektiv og objektiv smerte både lokalt og i området med referert smerte samt smerte ved press på triggerpunktene.
 • Forbedre mobiliteten til leddene relatert til muskelen som huser triggerpunktet.
 • Det er ikke tilstrekkelig bevis, men det er foreslått at dry needling kan forbedre depresjon hos pasienter med myofascielle smerter.

Ims behandling i Oslo på Din Helse Bjølsen

For kort og stram muskulatur fører til dårlige bevegelsesmønstre og dårlig holdning. Dette fører igjen til leddlåsninger og smerte. IMS kan brukes til å frigjøre spesifikke stramme muskelbånd som holder  deler av kroppen i dårlig forfatning.

Teknikken brukes sammen med manuellterapi  (som kiropraktorbehandling) og bevegelsestrening. Alt er for å gjenopprette bedre holdning og bevegelsesmønster. Resultatet er at du blir kvitt smertene.

Vi bruker også dry needling til å behandle kronisk smertefulle muskler. Et eksempel er behandling av en musearm eller tennisalbue. Nålene brukes til å stimulere musklene i underarmen som forårsaker smerte og som trekker i den betente senen.

For å sikre en varig effekt fra IMS, vil fysioterapeuten eller kiropraktoren gi deg øvelser for å opprettholde muskellengden og sørge for at muskulaturen ikke kramper seg igjen.

Det er vanlig å oppleve smerter i de behandlede musklene i noen timer etter behandlingen. Lett massasje eller varme vil lette på stølheten du kan føle.

Resultatet av behandlingen etter at stølheten har gitt seg er en økt mobilitet i muskler og ledd. De fleste terapeutene hos Din Helse Bjølsen gir tørrnålsbehandling. Ta kontakt med klinikken om du lurer på mer.ims og dry needling på ryggen til en ung kvinne

ÅPNINGSTIDER

Man - Fre: 08:00 - 20:00
Lør - Søn: 10:00 - 14:00

Kom innom oss i
Nydalsveien 15,
0484 Oslo

Telefon: 22 95 11 14

Anmeldelser