En låsning i nakken opptrer som regel spontant i forbindelse med en helt vanlig bevegelse. Utløsende faktor kan være en ting du har gjort 1000 ganger tidligere uten problem. Eksempelvis får du plutselig store smerter i nakken av å:

 • nikke ja eller nei
 • snu hodet på morgenen mens du har hodet på soveputen
 • ta på deg skoen

Låsninger i nakken skjer av samme grunn som det skjer i andre deler av ryggsøylen. Det er små ledd, facettleddene, som får noen små nerver i klem. Dette resulterer i at hjernen tror det er en skade på nakken, og drar i gang en krampe i muskulaturen. Det er både smerter fra denne muskelkrampen, samt fra en betennelsesreaksjon i selve leddet som gir smertene. Synonymer for samme tilstand er kink i nakken, facettleddsyndrom eller akutte nakkesmerter.

En låsning i nakken kan løse seg selv uten noen form for behandling eller tiltak i løpet av 1-2 dager. Vi anbefaler at du tar kontakt med oss dersom smertene ikke går over etter 48 timer, eller om du fortsatt er stiv i nakken etter at smertene er gått over, eller om kinken gjentar seg og kommer tilbake.

Forklaringer på hvorfor du får låsning i nakken

Her er noen vanlige forklaringer på hvorfor en du får en låsning i ryggsøylen:

 • Muskelspasmer:
  • Muskelspasmer oppstår når musklene strammer seg ukontrollert. Dette kan skyldes overanstrengelse, stress eller dårlig holdning. Spasmene kan føre til at nakken føles låst og smertefull. (Ukontrollerte muskelspasmer kommer ikke av seg selv, da musklene i kroppen er viljestyrt, men er utløst av nerveimpulser fra ryggsøylen.)
 • Leddrestriksjoner:
  • Nakken består av mange små ledd, kalt fasettledd. Disse kan bli stive eller «låst» på grunn av feil bevegelse eller overbelastning. Når leddene ikke beveger seg riktig, kan det føre til smerte og stivhet.
 • Inflammasjon:
  • Betennelse i musklene, leddene eller omkringliggende vev kan føre til smerte og stivhet. Inflammasjon kan være et resultat av skade, overbruk eller en underliggende medisinsk tilstand.
 • Nerveirritasjon:
  • Noen ganger kan nerver i nakken bli irritert eller betent, for eksempel på grunn av en skiveutglidning (skiveprolaps) eller beinpåleiringer. Selv om dette ikke alltid betyr at en nerve er direkte «i klem», kan irritasjon føre til smerter som kan forårsake muskelspasmer og følelsen av en låsning.
 • Triggerpunkter:
  • Triggerpunkter er stramme bunter av muskelfibre som kan være smertefulle når de berøres. Disse punktene kan føre til strålesmerter og bidra til følelsen av at nakken er låst.
 • Fasettleddsdysfunksjon:
  • Fasettleddene i nakken kan bli dysfunksjonelle på grunn av dårlig bevegelse eller skade, noe som kan føre til stivhet og smerte. Dette kan føles som en låsning i nakken.
Låsning i nakken kan skje hvem som helst. Bildet viser en ung yoga kvinne som har nakkesmerter

I mange tilfeller er låsninger i nakken ikke farlige, men de kan være svært ubehagelige. Behandling kan omfatte fysioterapi, massasje, øvelser og, i noen tilfeller, medisiner for å lindre smerte og redusere betennelse. Hvis symptomene er alvorlige eller vedvarende, er det viktig å oppsøke kiropraktor eller legevakt for en grundig vurdering.

Låsninger i nakken svarer godt på manuell behandling. Det er mest effektivt om du får manipulasjons/mobiliseringsbehandling først før du gjør behandling av muskulaturen. Dette gjelder både massasje, nålbehandling og styrkeøvelser.

Vanligvis vil en serie med manuelle behandlinger på 3-6 ganger ganger gi deg økt mobilitet. Først da er det hensiktsmessig med styrkevøelser eller massasjeterapi.

Låsning av nakken og trening

Mobilisering eller tøyeøvelser av nakken må du gjerne gjøre, men vent til den verste smerten og betennelsen er over. Du finner forslag på programmer du kan gjøre selv ved å gå til fysioterapiøvelser.no

Har du smerter i nakken på grunn av låsninger eller annet, ta kontakt med klinikken så kan vi hjelpe deg med å finne årsak, samt i å raskt kvitte deg med både spenninger, muskelknuter og låsninger.

Toralf Wollkert Thomassen