Korsryggen er hovedårsaken til smerter i kroppen

Å ha smerter i korsryggen er svært vanlig, og enda mer vanlig hos kvinner enn hos menn. Kink og låsning er vanlig når man snakker om korsryggen og ulike plager den har. Selv om du bare har litt vondt er det lurt å oppsøke hjelp hos kiropraktor.

 

Akutte og kroniske plager med korsryggen

Smerter i korsrygg kan komme plutselig eller utvikles over tid. De kan også være konstante eller komme i perioder. Korsryggsmerter kan være både milde og mer alvorlige.

Korsryggsmerter kalles for lumbago på latin.

Dersom du opplever langvarige og kraftige korsryggsmerter er det viktig å oppsøke hjelp, slik at vi kan utelukke at det ikke er noe alvorlig som ligger bak smertene. Du bør også undersøkes dersom du plages av en stiv korsrygg. En stiv korsrygg sok ikke bedres utover normal aktivitet innenfor 30-60 minutter er et faresignal.

Korsryggen har flere viktige oppgaver i kroppen og består av flere strukturer som kan være forbundet med smerter i området. Disse omfatter lumbalvirvlene, mellomvirvelskivene, ligamenter rundt ryggraden og mellomvirvelskivene, ryggmargen og nerver, muskler i korsryggen, indre organer i bekken og buken, og huden som dekker korsryggen.

Vi har over 12 års erfaring med korsryggsmerter, og er blant de mest erfarne på området i Oslo. Du kan bestille online her: https://dhn.no/booking/

Symptomer på korsryggsmerter

Symptomer på korsryggsmerter er smerter nederst i ryggen. Smertene forverres som regel ved løfting og bevegelser av ryggen. Smertene lindres noe ved å legge seg ned eller å gå korte turer.

Smertene kan komme plutselig. Du kan våkne med akutte smerter i ryggen etter en natts søvn selv om du ikke merket noe smerter når du la deg. Du kan løfte en lett gjenstand (feks en nøkkelknippe fra bakken) og plutselig få store smerter i ryggen. Du kan også få korsryggsmerter ved svært tunge løft, typisk der du feilberegnet vekten på en gjenstand som du løftet.

Smertene kan også utvikles gradvis gjennom uker og måneder.

Symptomene som er listet under røde flagg. Dette vil si at dersom du har disse symtopmene og korsryggsmerter samtidig bør du undersøkes så raskt som mulig. Dette er tegn på at noe mer alvorlig er galt enn bare smerter i korsryggen.

  • Nummenhet og kribling i bena
  • Inkontinens
  • Problemer ved gange (svekket styrke)
  • Hudutslett
  • Magesmerter
  • Svie ved urinering
  • Svimmelhet
  • Leddsmerter

Korsryggsmerter, årsaker.

Årsaker til korsryggsmerter

Det er flere faktorer som kan forårsake korsryggsmerter. Røykere, overvektige og eldre er alle i faresonen for å utvikle korsryggsmerter. Det samme gjelder hvis du har et arbeid som er enten anstrengende, stillesittende eller stressende. Angst og depresjon kan også øke risikoen for utvikling av smerter i korsryggen.

  • Forstrekninger
  • Strukturproblemer
  • Overført smerte fra en mer alvorlig tilstand (mindre vanlig)
  • Muskel- eller senestrekk
  • Feilaktige eller tunge løft som revner skiven i ryggen
  • Plutselig bevegelse
  • Prolaps i ryggen
  • Isjias
  • Leddgikt
  • Uregelmessigheter i skjelettet
  • Benskjørhet

Andre mer sjeldne årsaker til korsryggsmerter kan være nerveskader, nyre- eller eggstokkproblemer, graviditet og svulster.

Prolaps korsrygg

Prolaps i korsrygg er en overdiagnsotisert lidelse. Det er mange falske positive MR bilder som viser prolaps, som ikke har noe med smertene i ryggen til pasienten. Dersom du har MR bilde som påviser prolaps er det ekstra viktig at du får undersøkt ryggen av en kiropraktor slik at du kan motta riktig type behandling.

Behandling av korsryggsmerter

Da det kan være mange forskjellige årsaker til at man har korsryggsmerter er vi opptatte av å evaluere hver pasient grundig. Vi ser blant annet på din helsesituasjon og ditt aktivitetsnivå for å se etter underliggende årsaker.

Kiropraktorbehandling av korsryggsmerter er ansett som en trygg og effektiv måte å behandle akutte smerter i ryggen på. Behandlingen består ofte i starten av det som kalles leddmanipulering. En kiropraktor vil med manipulasjonsteknikker løsne på leddet ditt.

Dette gjøres ved at terapeuten trykker på et område i korsryggen med en rask impuls. Når leddet beveger på seg vil man høre en lyd fra leddet. Det som skjer ved denne behandlingen er at musklene løsner og slapper av rundt det affiserte leddet.

I både akuttfasen men også den kroniske fasen så kan det å tøye korsrygg være en god ide. Du kan prøve ut dette programmet vi har lagd:

tøye korsryggen

Når ryggen begynner å bli bedre vil du ønske å styrke den:

Styrke korsrygg

 

Tips til deg med korsryggsmerter

  • gå korte turer
  • unngå husarbeide der du bøyer ryggen
  • ikke sitt for lenge
  • ligg når du skal hvile
  • ta paracet eller ibux ved store smerter
  • du kan prøve ise ned eller varme opp området (skal føles behagelig)
  • ingen styrketrening på kjernemuskulaturen
  • du kan prøve yoga eller tøyninger

Generelt tips: ikke gjør noe som forverrer smertene, vent til det verste er over og du er på bedringens vei. Unngå stress. Ikke vær redd for å bruke ryggen, men gjør det vondt så ikke ignorer smertene men finn på noe annet i en periode.

Les mer om problemet her: 

https://kiropraktor-oslo.no/4-myter-om-korsryggsmerter-du-bor-vite-om/

 

Bestill time Eller ring 22 95 11 14 FORNØYDE KLIENTER | Kommentarer lagt igjen på Google:

  • Martin (avd. Nydalen) og Michael (avd. Bjølsen) har vært til stor hjelp. Første gang jeg og leggene mine blir tatt på alvor. Føler at jeg blir sett og får den hjelpen jeg trenger! Kan ikke anbefales nok!! :))

    Ingrid Granbakken Avatar Ingrid Granbakken

    For meg har Din helse på Bjølsen vært en viktig del av min livskvalitet i hverdagen. Jeg begynte der da det åpnet for mange år siden, og kunne ikke tenke meg å bytte til et annet sted. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har kommet med vond hofte og rygg og gått ut smertefri med en stor takknemlighet over at det finnes så bra behandlere der. På Din helse på Bjølsen har de kompetanse på det meste. Ulike behandlings metoder for de meste av vondter i kroppen. Du blir møtt med respekt og behandlere som lytter til hva du har å si, og som tar deg på alvor. Og ikke minst er de super hyggelige der oppe. Så ta deg en tur ! Du vil ikke angre?

    ninapapermoondesign Avatar ninapapermoondesign

    Har slitt med betennelse i kneet (Jumpers knee) i 5-6mnd, dro inn for behandling med PRP injeksjon hos Michael etter at jeg hadde hørt positive ting om denne type behandling. Kun 4 dager etter injeksjon er kneet bedre enn det har vært på over 6mnd og jeg kan trene igjen uten smerter. Michael er utrolig kunnskapsrik og dyktig, og jeg kan anbefale denne behandlingen for de som sliter med betennelser i ledd og muskler. 5/5 stjerner!

    Mats Solland Avatar Mats Solland
  • Fremragende! Raskt svar og hjelp i aller høyeste grad! Informerer godt om hva som er årsaken/problemet. Trygt og beroligende. Gode resultater bare etter første behandling 🙂 de har til og med student pris!<3

    Martine Avatar Martine

    Jeg kan anbefale kiropraktor Toralf Thomassen, som jeg raskt fikk time hos og jeg ble undersøkt grundig. Behandlingen ga resultater med en gang, så jeg slapp å ha vondt og kunne jobbe og trene som jeg ville.

    Kaja Helland-Kigen Avatar Kaja Helland-Kigen

    Jeg har besøkt mange kiropraktorer i løpet av de siste 5 år pga skader i knær og ryggen, men ingen har vært like flink som Martin! Han hjalp meg å kvitte alle plagene. Martin er utrolig hyggelig og profesjonell. Anbefaler Din Helse Bjølsen på det sterkeste?

    Linarte Andersen Avatar Linarte Andersen

Se flere anmeldelser her

 

Andre studier om korsryggsmerter:

 

Is sitting-while-at-work associated with low back pain? A systematic, critical literature review

J Hartvigsen, C Leboeuf-Yde… – … journal of public …, 2000 – journals.sagepub.com
Objectives: To present a critical review and evaluate recent reports investigating sitting-while-
at-work as a risk factor for low back pain (LBP). Methods: The Medline, Embase and OSH-
ROM databases were searched for articles dealing with sitting at work in relation to low back  …

Low back pain interventions at the workplace: a systematic literature review

TH Tveito, M HysingHR Eriksen – Occupational medicine, 2004 – academic.oup.com
Objective To assess the effect of controlled workplace interventions on low back pain (LBP)
through a review of controlled studies. The rising costs of employees with LBP have resulted
in an abundance of offers to society and organizations of interventions to prevent and/or …

Body weight and low back pain: a systematic literature review of 56 journal articles reporting on 65 epidemiologic studies

C Leboeuf-Yde – Spine, 2000 – journals.lww.com
Objective. To establish if body weight is truly associated with low back pain (LBP) and
whether the link may be causal. Summary of Background Data. Because obesity and LBP
are prevalent in western society, it is of interest to establish whether obesity can induce LBP …

The prevalence of low back pain: a systematic review of the literature from 1966 to 1998

Clinical Spine Surgery, 2000 – journals.lww.com
systematic literature review of population prevalence studies of low back pain between
1966 and 1998 was conducted to investigate data homogeneity and appropriateness for
pooling. Fifty-six studies were analyzed using methodologic criteria that examined sample …