Svimmelhet, eller vertigo, er et problem mange oppsøker oss for. Krystallsyke er en utbredt årsak til dette symptomet.

Krystallsyken kalles også Benign Paroksymal Posisjons Vertigo (BPPV) og er en tilstand der de små krystallene i balanseorganet vårt i innerøret ikke fungerer som normalt. Krystallsyke behandling dreier seg i hovedsak om å få tilbake normal funksjon i balanseorganet

Det er uklart hva som er hovedårsak til krystallsyken, men det er ofte noe sammensatt. Typisk for krystallsyke er anfall med kraftig svimmelhet som utløses ved spesielle bevegelser av hodet. Ofte oppstår det når man snur seg i sengen, eller når man setter seg opp fra sengen.

Behandling av krystallsyke

BPPV (benign paroksysmal posisjonell vertigo) eller krystallsyke kan behandles med en rekke manøvrer og tiltak. Her er fem vanlige og effektive tiltak mot BPPV som vi bruker som behandling på pasienter.

  1. Epley-manøver: Dette er kanskje den mest kjente metoden for å behandle BPPV. Det involverer en serie av hode- og kroppsdreininger for å flytte krystallene ut av den halvsirkulære kanalen tilbake til sin opprinnelige plassering.
  2. Semont-manøver: Dette er en annen type kroppsmanøver for BPPV. Pasienten flyttes raskt fra en side til den andre for å hjelpe med å reposisjonere krystallene.
  3. Foster-manøver (eller halv-somersault manøver): Dette er en annen teknikk hvor pasienten utfører en serie bevegelser som starter med å knelle ned og deretter utføre en slags halv-somersault for å til slutt se oppover.
  4. Branøvelser: Disse øvelsene innebærer en serie av hodebevegelser som utføres for å hjelpe med å redusere svimmelheten forbundet med BPPV. De kan også hjelpe med å forhindre tilbakevendende episoder.
  5. Balansetrening: For noen kan svimmelheten som følger med BPPV påvirke balansen. Balansetrening kan hjelpe pasienter med å gjenvinne selvtillit og forbedre stabiliteten etter en BPPV-episode.

Du kan finne øvelser og programmer mot krystallsyken og annen type svimmelhet i øvelsesbanken: Fysioterapiøvelser.no

Behandling av krystallsyke – Epleys og Semont

Krystallsyke behandling- bildet viser en terapeut som foklarer svimmelhet ved hjelp av en anatomisk modell av øret og balanseorganet

Både Epleys og Semont kan du prøve gjøre på egenhånd. Vår erfaring er at det er mange som synes det er ubehagelig å prøve behandle seg selv når ma n er svimmel, og vi anbefaler at du får hjelp av noen dersom du har mulighet.

Hvis du mistenker at du har krystallsyke, er det viktig å konsultere en kiropraktor eller en spesialist innen øre-nese-hals for å få en nøyaktig diagnose og veiledning om behandling. Men her er teknikkene som ofte anbefales for behandling av krystallsyke hjemme:

Epley-manøveren:

Denne manøveren er utformet for å flytte krystallene tilbake til riktig sted i det indre øret.

a. Begynn ved å sitte oppreist på en seng.
b. Legg deg raskt ned med hodet vinklet 45 grader til den siden der du opplever symptomer. Hodet skal være litt lavere enn skuldrene.
c. Hold denne posisjonen i 30 sekunder eller til svimmelheten stopper.
d. Vend hodet 45 grader mot den motsatte siden. Hold posisjonen i 30 sekunder.
e. Rull kroppen og hodet i samme retning slik at du ser ned mot sengen. Hold posisjonen i 30 sekunder.
f. Sett deg sakte opp.

Semont-manøveren:

Dette er en annen teknikk som kan hjelpe med å reposisjonere krystallene.

a. Begynn med å sitte på sengen og snu hodet 45 grader mot den siden som ikke gir symptomer.
b. Raskt legg deg ned på siden med symptomer med hodet på sengen, fortsatt vinklet 45 grader.
c. Hold i 30 sekunder.
d. Raskt beveg deg til motsatt side uten å endre hodets vinkel. Hold i 30 sekunder.
e. Sett deg sakte opp.

Oppretthold hodet i en stabil posisjon: Etter å ha utført manøverne, kan det være nyttig å unngå å tippe eller bøye hodet i noen timer for å hindre krystallene i å flytte seg tilbake.

Reduser risikofaktorer: Unngå plutselige hodebevegelser, og vær forsiktig når du står opp fra liggende posisjon.

Når du har mulighet til det, oppsøk hjelp.

Igjen, det er viktig å huske at selvdiagnose og selvbehandling kan være risikabelt, så det er best å ta kontakt med klinikker eller helsepersonekll som kan noe om dette hvis du tror du har krystallsyke eller andre helseproblemer.

Toralf Wollkert Thomassen