Tennisalbue 

Tennisalbue (latin: lateral epicondylitt) er en betennelse i albueleddet som oppstår ved overbelastning av muskler i underarmen. Ved tennisalbue kjenner du smerter på utsiden av overarmen nær albuen. Du kan også kjenne det på utsiden av underarmen nær albueledet. Navnet kommer av at over 50% av tennisspillere utvikler en tennisalbue i løpet av karrieren.

Golfalbue er et uttrykk som beskriver en lignende plage der smertene er lokalisert på innsiden av albuen. Vi bruker ofte begrepet musearm for begge disse tilstandene.

 


Tennisalbue 
Tennisalbue er veldig vanlig blant idrettsutøvere. Ved langvarig og repeterende overbelastning av over- og underarm skades senene som fester musklene til albuen. Disse små skadene antas å være årsaken til smertene som oppleves i forbindelse med en tennisalbue. De fleste som utvikler tennisalbue er i aldersgruppen 30-50 år.

 

 

Tennisalbue symptomer

 

 • Smerten i albuen øker langsomt i styrke
 • Smerten forverres ved bruk av hånden eller håndleddet
 • Svakt håndgrep

Symptomer for tennisalbue starter som svake smerter som utvikler seg gradvis. Det er sjelden en bestemt skade som utløser disse smertene. Det er også sjeldent at det er et akutt forløp i starten. Nesten alle tennisalbuer utvikler seg fra små til store smerter over tid.

Ved bruk av underarmen forverres symptomene som f.eks. ved å holde en racket, ta noen i hånden eller bruke en skiftenøkkel.

Behandling av tennisalbue

Når det gjelder behandling av tennisalbue er første steg å hvile. Dette innebærer ingen form for idrett eller tunge aktiviteter på flere uker. Det er alltid viktig å oppsøke behandling dersom du mistenker at du har tennisalbue, da tilstanden lett kan bli kronisk om den forblir ubehandlet.

 

Behandling hos kiropraktor eller fysioterapeut fokuserer på lindring av smerter og tilheing av skadet muskelvev. Deretter legges fokus på normalisering av bevegelse i albue og håndledd. De aller fleste  opplever gode resultater av denne typen behandling, og behøver ikke kirurgiske inngrep, injeksjoner eller medikamenter.

Trykkbølgebehandling av tennsialbue

Trykkbølgebehandling

 

 

I noen tilfeller kan andre årsaker ligge bak smertene dine, som leddgikt, skiveutglidning i nakken eller nerveskade på grunn av trykk. Vi vil alltid ta en ultralydundersøkelse av armen din selv om vi vet diagnosen.

Dette er for å kunne se hvor mye betennelse som ligger i armen. Vi vil på denne måten også kunne følge med på at behandlingen fungerer slik den skal.  Les mer her om ultralyd: Ultralydundersøkelse

Vi kan også henvise til ytterligere tester som røntgen, MR eller EMG dersom vi mistenker andre eventuelle årsaker for dine albuesmerter.

Tennisalbue er det samme som lateral epicondylitt

De aller fleste som får tennisalbue spiller ikke tennis. Det er en vanlig skade hos tennisspillere, men de fleste vi møter har ikke tatt i verken tennisracket eller ball.

Det er en overbelasning av musklene extensor carpi radialis longus, og brevis. Et annet begrep på tennisalbue er også «lateral epicondylitt».

Tilstanden kommer som oftest snikende på deg etter at du har overbelastet albuen over tid.

Årsaker til utvikling av tennisalbue

 

 • dårlig arbeidsplasstilpasning
 • bruk av laptop
 • bruk av mobil/ nettbrett
 • overbelastning på trening
 • repeterende ensidig arbeid
 • mye bruk av skrutrekker

Det er mye flere pasienter som  kommer til klinikken med smerter i albuen nå om dagen enn for bare noen månedere siden. Vi tror årsaken er at mange jobber hjemmefra. Hjemmekontoret ikke er like ergonomisk optimalt å jobbe ved som ved det vanlige kontoret.

Laptop og nettbrett er mer belastende for dine albueledd enn en PC.  Årsaken er at tastaturet på en laptop ofte er mindre og fører til mer belastning på musklene.

Det finnes en del idrettsutøvere (foruten tennisspillere) som får plager med albuene /tennisalbue. Ofte har smertene pågått en tid, men ikke vært ille nok til at det bremser treningen noe særlig.

Noen blir gradvis forverret, men noen får akutt forverring etter et tungt løft (snatch eller clean som oftest) eller mange pull ups.

Hva kan du gjøre selv?

Avlastning

Det er en del du kan gjøre selv, viktigst av alt er at du prøver la området få hvile noe. Hvile betyr ikke at den skal holdes i ro, men det er viktig du prøver unngå å gjøre bevegelser som forverrer smerten.

Ofte vil du legge merke til at du bruker den vonde siden mer til de tunge løftene, mens den friske siden blir brukt mer til lettere arbeide.

Feks vasker du opp en tung stekepanne holder du kanskje den som regel med venstre hånd, mens høyre hånd (dersom du er høyrehendt) holder børsten.

Dette er fordi du har som vane bruke din dominante hånd til oppgaver som krever mer finmotorikk. Bytt hånd, du vil se at du klarer veldig raskt å lære opp din ikke-dominante side til å gjøre «kompliserte» oppgaver.

Rådgivning og  tennisalbue øvelser

Det er alltid anbefalt å gjøre øvelser når det er kontroll over den første akutte perioden. Betennelsen bør være under kontroll før du setter igang med mye trening. Du kan lenger ned i artikkelen laste ned ulike program som gis til pasienter med tennisalbuer

 Gratis program du kan prøve

Ergonomiske råd og øvelser – tennisalbue

 

Arbeidsplasstilpasning for personer med tennisalbue

Se programmet her:

 

Ergonomiske tips til PC bruk

 

Trykkbølgebehandling av tennisalbue

Vår erfaring er at du trenger 5-8  trykkbølgebehandlinger på en tennisalbue. Som regel gis det ikke mer enn 5 behandlinger med trykkbølge dersom du ikke blir bedre.

Et unntak er dersom ultralydundersøkelsen viser at betennelsen er redusert. Noen ganger kan smertene vedvare i noe lengre tid etter at betennelsen er i ferd med å gi seg. I disse tilfellene vil vi fortsette trykkbølgebehandlingen.

 

Nålbehandling – dry needling av tennisalbue

 

Nåler er minst like effektivt som trykkbølgebehandling, men for noen er nåler ikke tingen. Som regel brukes vi en kombinasjon av trykkbølge og nåler for å bli kvitt problemet.

 

Se mer om behandlingen her: IMS

 

Behandling med tverrfriksjon

Tverrfriksjonsmassasje er også effektivt. Vi bruker som regel en skrape til dette. Noen refererer til dette som «Grastonbehandling» . Vi tilbyr dette på klinikken

 

Medikamentell behandling:

Det er veldig mange som får betennelsesdempende av fastlegen for denne tilstanden. Dette vil mest sannsynlig ikke fikse problemet ditt alene. Eventuell bruk av betennelsesdempende bør være i kombinasjon med annen behandling og god oppfølging.

 

Smertestillende krem

Dette er ofte effektivt og kan brukes nesten uten forbehold.

 

Manipulasjon av albueleddet

Dette gjør vi alltid i kombinasjon med annen type behandling. Se video: Dette kalles en Mills manipulasjon, og det er et svært effektivt behandlingsverktøy

 

Nedising/oppvarming:

Her er det delte meninger, men jeg mener du ikke kan gjøre så mye feil ved å prøve. Prøv å ise ned området, og prøv å varme det opp. Blir du bedre kan du forsette med denne behandlingen.

Injeksjonsbehandling

Dersom ingen av tiltakene over fungerer vil vi prøve å behandle din tennisalbue med injeksjon. Vi setter en injeksjon med kortison og bruker ultralyd for å se at kortisonen sprøytes inn i det betente området.

Ultralydveiledet kortisoninjeksjon – Presis injeksjon gir bedre resultater

 

Ta tak i problemet tidlig

En tennisalbue kan ta måneder å bli kvitt. De aller fleste venter altfor lenge før de oppsøker hjelp og tar kontakt med oss. Dessverre er disse smertene ofte små og plager deg lite i noen uker, før det plutselig er gått for langt. Tar du disse albuene i startfasen så vil du få et mye kortere forløp.

 

 

 

Eller ring 22 95 11 14

FORNØYDE KLIENTER | Kommentarer lagt igjen på Google:

 • Får god hjelp hos svært dyktig kiropraktor! Vil på det varmeste anbefale både Toralf Tomassen og «din helse Bjølsen»?

  Maren Dyrhaug Avatar Maren Dyrhaug

  Jeg anbefaler Ingrid og osteopati varmt! Det har reddet meg ut av kronisk migrene og utmattelse!

  Kristine Moen Avatar Kristine Moen

  Highly recommend it! I had the best treatment with rapids results to my lower back issue! Toralf was also very kind to take my first visit on a sunday when i was in much pain which is very difficult to find a place like that open here in Oslo! When i have some muscle or back issue again i know straight were to go! They are experts! Thank you for the service 🙂

  Debora Hammerstad Avatar Debora Hammerstad
 • Hos Din Helse Bjølsen jobber det hyggelige og dyktige folk som både er flinke i faget sitt og er gode på kunderelasjoner. Jeg får alltid time på kort varsel, og alltid god behandling og oppfølging når jeg er der. Anbefaler dem til alle jeg kjenner. Stedet ligger sentralt på Bjølsen med gode bussforbindelser og parkeringsmuligheter.

  Kathrine Avatar Kathrine

  For meg har Din helse på Bjølsen vært en viktig del av min livskvalitet i hverdagen. Jeg begynte der da det åpnet for mange år siden, og kunne ikke tenke meg å bytte til et annet sted. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har kommet med vond hofte og rygg og gått ut smertefri med en stor takknemlighet over at det finnes så bra behandlere der. På Din helse på Bjølsen har de kompetanse på det meste. Ulike behandlings metoder for de meste av vondter i kroppen. Du blir møtt med respekt og behandlere som lytter til hva du har å si, og som tar deg på alvor. Og ikke minst er de super hyggelige der oppe. Så ta deg en tur ! Du vil ikke angre?

  ninapapermoondesign Avatar ninapapermoondesign

  Veldig fornøyd med klinikken og alle som jobber der! Jeg har gått til Toralf, Veronica og Marielle, og de er alle like profesjonelle og gode på sitt felt. Anbefales på det høyeste!

  Elma Jakupovic Avatar Elma Jakupovic

Se flere anmeldelser her

ÅPNINGSTIDER

Man - Fre: 08:00 - 20:00
Lør - Søn: 10:00 - 14:00

Kom innom oss i
Nydalsveien 15,
0484 Oslo

Telefon: 22 95 11 14

Anmeldelser