Mange sliter med spenningshodepine som stadig vender tilbake. De som opplever denne typen smerte, merker at det ofte skyldes spente muskler i ansiktet. Veldig ofte beskriver disse pasientene at hodepine kommer fra musklene rundt rundt øynene, på pannen og mellom øynene.

Når tradisjonelle behandlingsmetoder som smertestillende medisiner eller fysioterapi ikke gir den ønskede effekten, kan botox mot hodepine være et noe du bør vurdere å teste ut. I dette innlegget vil vi referere til Botox og botulinumbehandling som det samme. For mer om dette les alt om botulinumtoksiner

På vår klinikk tilbyr vi botoxbehandling for spenningshodepine, og vi har en terapeut med solid erfaring på dette området. Behandlingen gir lindring bare dager etter injeksjonene og ofte blir hodepinen helt borte i månedsvis.

Ta gjerne kontakt for en konsultasjon om du lurer på om denne behandlingen kan være den endelige løsningen som gir deg lettelse fra smertene.

Bruk vårt kontaktskjema om du har spørsmål om pris eller annet.

Hvordan fungerer botox mot spenningshodepine?

Botox, eller botulinumtoksin, er et stoff som midlertidig lammer musklene det injiseres i. Det brukes ofte til å glatte ut rynker, men er minst like effektivt i medisinsk behandling mot muskelspenninger som fører til hodepiner.

Når ansiktsmusklene i den øvre delen av fjeset strammer seg over tid, kan det skape vedvarende smerte. Ved å injisere Botox i disse musklene, fjerner man spenninger og spasmer, noe som gir ansiktsmusklene mulighet til å slappe av.

Resultatet er at krampene forsvinner og smertene gradvis avtar.

Effekten av en botulinumbehandling kan vare veldig lenge. De fleste oppnår 3 måneders effekt etter første behandling. Effekten kan vare opptil 6 måneder etter flere behandlinger, noe som gjør det til en attraktiv løsning for de som ønsker en mer langsiktig lindring.

botox mot hodepine, botox hodepine

Hvilke muskler er involvert?

Når hodepinen stammer fra ansiktets muskler, er det noen spesifikke områder som ofte er årsaken:

  1. Pannemuskelen (frontalis): Denne muskelen bidrar til å løfte øyenbrynene, men overaktivitet her kan gi spenninger som ofte manifesterer seg som smerter i panneområdet.
  2. Tinningmusklene (temporalis): Spente muskler ved tinningene kan gi en trykkende følelse på sidene av hodet, som mange opplever som et typisk symptom på spenningshodepine.
  3. Kjevemuskelen (masseter): En vanlig kilde til både kjevespenninger og hodepine er overaktivitet i kjevemuskelen, spesielt hos de som biter sammen tenner eller gnisser dem om natten.
  4. Muskler rundt øynene (orbicularis oculi): Er en ringformet muskel rundt øyet som er ansvarlig for å lukke øyelokkene. Den spiller en viktig rolle i å beskytte øynene ved å blunke og ved å lukke dem under søvn. I tillegg bidrar den til ansiktsuttrykk, som å skape rynker rundt øynene når man smiler eller myser (smilerynker, kråketær). Når muskelen trekker seg sammen, hjelper den med å pumpe tårevæsken fra tårekjertlene gjennom tårekanalene og ut av øynene, noe som bidrar til å holde øynene fuktige og rene
  5. Muskler mellom pannen og øyenbrynene: Glabella er området på pannen mellom øyenbrynene, like over neseroten. Dette området er kjent for å utvikle vertikale linjer eller rynker, ofte kalt «sinnarynker» eller «bekymringsrynker» Dette skjer når musklene i området, (procerus og corrugator supercili) trekker seg sammen.
botox spenningshodepine

Når disse musklene blir behandlet med Botox, kan det føre til betydelig reduksjon i både spenning og smerte.

Botox hodepine-behandling som et alternativ

Mange som lider av spenningshodepine har allerede prøvd en rekke forskjellige behandlinger uten å finne noe som virkelig fungerer i lengden.

Det kan dreie seg om alt fra smertestillende medisiner til fysioterapi, uten at disse gir den varige lettelsen man håper på.

Botox tilbyr en annen løsning, og i mange tilfeller kan det være svært effektivt når andre metoder har feilet.

En av fordelene med denne type behandling er at den ofte gir en enten-eller-effekt: enten fungerer den fullstendig, eller så fungerer den ikke i det hele tatt.

For de som opplever lindring, kan effekten vare i 3-12 måneder ettersom muskulaturen trenger lengre og lengre tid på seg til å gå i spasme igjen.

Dette gir en mulighet til å leve smertefritt over lengre tid før behandlingen som regel må gjentas. Samtidig gir denne tydeligheten en fordel – du vet raskt om behandlingen fungerer for deg eller ikke, uten å måtte gjennom mange behandlinger før du merker resultater.

Andre bruksområder for botulinum toksiner

Selv om Botox ofte forbindes med kosmetisk behandling, har det flere medisinske og estetiske bruksområder:

  1. Kjevespenninger: Botox kan bidra til å redusere overaktivitet i kjeven, noe som er en vanlig årsak til både smerter og tanngnissing.
  2. Rynker: Botox er en effektiv behandling for å glatte ut rynker i pannen, mellom øyenbrynene og rundt øynene. Dette gir ansiktet et mer avslappet og ungdommelig uttrykk.
  3. Svettebehandling: Botox kan også brukes for å redusere overdreven svette, spesielt i armhulene, på hender eller føtter.
  4. Leppeforstørrelse: Botox kan brukes til å skape en naturlig fyldigere leppe uten behov for kirurgiske inngrep. Ved å slappe av musklene rundt munnen kan man oppnå en mer definert og fyldig leppeform.
  5. Nefertitilinjer: Dette refererer til linjene som dannes langs kjeven og halsen, og med Botox kan disse linjene glattes ut, noe som gir en strammere og mer definert kjevelinje. Dette navnet stammer fra den egyptiske dronningen Nefertiti, kjent for sin elegante profil.

Hva kan du forvente?

Botox-behandlingen er rask og relativt smertefri. Under konsultasjonen vil vi vurdere hvilke muskler som skal behandles, basert på dine symptomer og behov. Selve injeksjonene tar bare noen få minutter, og det er vanlig å merke en forbedring i løpet av noen få dager til uker.

Effekten av Botox varer som nevnt opptil 6 måneder, og for mange pasienter er det nødvendig å gjenta behandlingen for å opprettholde resultatene.

For noen kan én behandling være nok til å bryte den onde sirkelen av muskelspenninger, mens andre vil ha nytte av jevnlige oppfølgingsbehandlinger.

Er Botox riktig for deg?

Hvis du har prøvd andre behandlinger uten å oppnå ønsket effekt, kan botox være verdt å vurdere. Det er en trygg og effektiv behandling for mange, og gir muligheten til å få en varig lindring fra hodepineplager. Samtidig kan botox bidra til forbedret utseende ved å redusere rynker og spenninger i ansiktet.

Vi har en terapeut med lang erfaring på området, og vi tar oss god tid til å skreddersy behandlingen etter dine behov. Ønsker du å finne ut om dette kan være løsningen for deg, ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende konsultasjon.

Ikke la hodepinen styre hverdagen din lenger – prøv botulinumtoksiner og opplev effekten selv!

Toralf Wollkert Thomassen