Opplever du ofte spenningshodepine og leter etter effektive måter å lindre det på? Les videre og du får vite hva du selv kan gjøre, og hva vi kan hjelpe deg med.

Spenningshodepine kan være ubehagelige og påvirke din daglige produktivitet og livskvalitet. Heldigvis finnes det flere metoder for å redusere denne hodepinen og få den lindringen du trenger.

Hodepine og kvalme? Les om farlig hodepine

Hva er spenningshodepine?

Spenningshodepine er en vanlig form for hodepine som mange mennesker opplever. De beskrives ofte som en sløv, verkende smerte som kan føles som et stramt bånd rundt hodet.

Hodepinen kan vare i timer eller til og med dager, noe som gjør det vanskelig å fokusere og utføre daglige oppgaver. Å forstå årsakene og symptomene på spenningshodepine er det første steget for å finne effektive måter å redusere dem på.

Spenningshodepine kan være forårsaket av en rekke faktorer, inkludert stress, muskelspenninger og dårlig kroppsholdning.

Spenningshodepine og andre typer hodepine i en tegning som ilustrerer hvor det gjlr vondt

Når vi er stresset, har musklene våre en tendens til å stramme seg, noe som kan føre til spenningshodepine. Dårlig kroppsholdning, spesielt når man sitter eller jobber ved et skrivebord over lengre perioder, kan også bidra til denne hodepinen.

Hvis du identifiserer de underliggende årsakene til din spenningshodepine, kan det hjelpe deg med å finne de beste måtene å håndtere og redusere den på.

Andre vanlige typer hodepine er migrene og cervikogen hodepine. Disse kan du lese om ved å trykke på lenkene under:

Cervikogen hodepine

Migrene

 

Vanlige årsaker til spenningshodepine

Spenningshodepine kan utløses av forskjellige faktorer, og det er viktig å identifisere de vanlige årsakene for effektivt å redusere forekomsten av dem. En vanlig årsak er stress.

Når vi er stresset, frigir kroppene våre kjemikalier som kan forårsake muskelspenninger og føre til spenningshodepine.

En annen vanlig årsak er dårlig kroppsholdning. Hvis man sitter eller står i en feil stilling over lengre tid, kan det belaste musklene i nakken og hodebunnen, noe som kan føre til hodepine.

Andre vanlige årsaker til spenningshodepine er anstrengte øyne, dehydrering og mangel på søvn. Å stirre på en dataskjerm eller lese over lengre perioder kan belaste øynene og bidra til spenningshodepine.

Dehydrering kan også føre til hodepine, så det er viktig å drikke nok vann i løpet av dagen. I tillegg kan for lite søvn øke sannsynligheten for å oppleve spenningshodepine.

Symptomer og tegn på spenningshodepine

Å gjenkjenne symptomer og tegn på spenningshodepine kan hjelpe deg med bedre å forstå når du opplever det, og ta passende skritt for å lindre smerten. Vanlige symptomer på spenningshodepine inkluderer en kjedelig, verkende smerte som kan føles på begge sider av hodet eller som et stramt bånd rundt hodet.

Smerten beskrives ofte som et konstant trykk eller en klemmende følelse. Andre symptomer som kan følge med spenningshodepine inkluderer lys- og støyfølsomhet, muskelspenninger i nakke og skuldre og konsentrasjonsproblemer.

Disse hodepinene kan også forårsake irritabilitet og påvirke ditt generelle humør. Ved å være oppmerksom på disse symptomene kan du identifisere når du opplever spenningshodepine og ta skritt for å redusere ubehaget.

Vanlige symptomer er:

 • Konstant hodepine, ikke pulserende
 • Smerten føles på begge sider av hodet og beskrives ofte som et trykkende bånd
 • Smerte ved tinningene eller i bakhodet og nakken
 • Noen opplever spenningshodepine en gang i blant, mens andre plages flere ganger i uken. Ved kronisk stress kan du bli kronisk plaget og dette er viktig å forebygge.

Spenningshodepine er som nevnt den aller vanligste typen hodepine og kalles iblant for stresshodepine eller «tension type headache» på engelsk. Smerten sitter ofte som et bånd rundt hodet og trykker mot pannen, bak øynene og i bakhodet. Smerten kan vare i flere dager. Det er ikke uvanlig at hodepinen oppstår på morgenen og øker i intensitet under dagen.

Spesielt gjelder dette om stress er med i bildet. Ofte finnes det spenninger og smertefull muskulatur i nakken som kan trigge hodepinen. Kvalme, feber, forandret syn og balanse, og nedsatt allmenntilstand er ikke symptomer som skal komme av denne typen av hodepine.

Et eller flere av følgende symptom kan forekomme ved diagnosen:

 • Spent og smertefull nakkemuskulatur
 • Hodepine som setter seg som et bånd rundt hodet, eller på toppen av hodet, eller i pannen eller tiningen
 • Ofte dobbeltsidig, men kan være ensidig
 • Konsentrasjonsvansker
 • Varighet over flere dager
 • Trøtthet
 • Kvalme
 • Sus i ørene

Les også dette innlegget om ulike årsaker til hodepine

Nakkehodepine

Naturlige tiltak mot spenningshodepine

Når det gjelder å redusere spenningshodepine, kan naturlige midler være et godt alternativ. Disse midlene fokuserer på å adressere de underliggende årsakene og fremme avslapning.

Et effektivt naturlig middel er å plassere en varm eller kald kompress på det berørte området. En varm kompress kan hjelpe med å slappe av stramme muskler, mens en kald kompress kan bedøve området og redusere smerten.

Et annet naturlig middel er å praktisere avslapningsteknikker, som dyp pusting, meditasjon og yoga. Disse teknikkene kan hjelpe med å redusere stress og spenninger i kroppen, noe som kan lindre spenningshodepine. Du kan finne ulike typer programmer å teste ut her: Fysioportalen

Det kan også være gunstig å ta regelmessige pauser i løpet av dagen for å strekke seg og slappe av. Videre har man funnet ut at visse urter og kosttilskudd kan hjelpe med å redusere spenningshodepine. For eksempel har magnesiumtilskudd vist seg å hjelpe musklene med å slappe av og redusere hyppigheten av hodepine.

Men det er viktig å konsultere en helseprofesjonell før du begynner med nye kosttilskudd for å sikre at de er trygge for deg. Livsstilsendringer for å forebygge spenningshodepine Visse livsstilsendringer kan spille en vesentlig rolle i forebyggingen av spenningshodepine.

En viktig endring er å forbedre din holdning. En god holdning, når du sitter eller står, kan hjelpe med å redusere belastningen på nakke- og hodebunnsmusklene og dermed redusere risikoen for spenningshodepine. Det er viktig å sitte oppreist, holde skuldrene avslappet og unngå å sitte i krapp posisjon.

En annen livsstilsendring er å ta regelmessige pauser fra aktiviteter som kan bidra til spenningshodepine. Hvis du tilbringer mange timer på datamaskinen eller leser, er det viktig å ta korte pauser for å hvile øynene og strekke musklene.

Dette kan hjelpe med å redusere anstrengte øyne og muskelspenninger og dermed forebygge spenningshodepine.

I tillegg er det viktig å holde seg hydrert for å forebygge spenningshodepine. Dehydrering kan føre til hodepine, så det er viktig å drikke nok vann i løpet av dagen. Prøv å drikke minst åtte glass vann om dagen, og begrens inntaket av koffeinholdige drikker, da de kan bidra til dehydrering.

Kiropraktorbehandling

Behandling av hodepiner hos kiropraktor går på å løsne musklene og leddene i nakken.

Det er som regel de øverste leddene som trenger mest behandling, men for en god del starter problemet mellom skulderbladene. Kiropraktorbehanling kan være leddjusteringer av nakken og hodet.

Finner vi triggere i muskulaturen i nakken, behandles disse enten med triggerpunktmassasje, eller med dry needling. Det er ofte en god respons på behandlingen selv hos pasienter med kroniske plager.

 

Reseptfrie medisiner mot spenningshodepine

Hvis naturlige midler og livsstilsendringer ikke er tilstrekkelige, kan reseptfrie medisiner gi lindring for spenningshodepine. Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAID), som ibuprofen og aspirin, kan hjelpe med å redusere smerte og betennelse knyttet til spenningshodepine.

Disse medisinene er lett tilgjengelige på apotek og kan være effektive for å gi midlertidig lindring. Det er viktig å følge anbefalte doseringsinstruksjoner og konsultere en helseprofesjonell hvis du har underliggende helseproblemer eller tar annen medisin.

De kan veilede om riktig bruk av reseptfrie medisiner mot spenningshodepine.

Medikamenter er ingen langvarig løsning, da overforbruk av smertestillende  (mer enn 3 ganger i uken)  kan utløse nye hodepineanfall.

Denne hodepinen kalles «rebound» headache på engelsk (medikamentutløst hodepine på norsk)

Når bør man søke eksperthjelp for spenningshodepine?

Selv om spenningshodepine vanligvis er mild og kan håndteres med egenpleie, er det tilfeller der det er nødvendig å søke medisinsk hjelp. Hvis du opplever alvorlig eller vedvarende spenningshodepine som ikke reagerer på reseptfrie medisiner eller naturlige midler, er det viktig å konsultere autorisert helsepersonell som kan undersøke nakken og hodet ditt nærmere.

Vi  kan hjelpe deg med å identifisere mulige underliggende årsaker til din spenningshodepine og tilby spesifikke behandlinger eller medisiner for å lindre symptomene dine.

De kan anbefale ytterligere tester eller henvise deg til en spesialist om nødvendig. Det er alltid best å søke medisinsk råd hvis du er usikker på årsaken til eller alvorlighetsgraden av din spenningshodepine.

Forebygging av spenningshodepine på arbeidsplassen

Spenningshodepine kan være spesielt vanlig på arbeidsplasser på grunn av faktorer som langvarig sittende, dårlig holdning og stress. Men det er tiltak du kan ta for å forebygge spenningshodepine på arbeidsplassen. Først og fremst, sørg for at arbeidsstasjonen din er ergonomisk designet. Dette inkluderer en justerbar stol, et støttende skrivebord og en dataskjerm plassert på øyehøyde. Det er også viktig å ta regelmessige pauser gjennom arbeidsdagen.

Reis deg opp, strekk deg, og beveg deg rundt omtrent hver time. Dette kan hjelpe med å forebygge muskelspenninger og redusere risikoen for spenninghodepine. I tillegg kan avspenningsmetoder i pausene, som dyp pusteteknikk eller meditasjon, bidra til å lindre stress og spenninger.

Å skape et positivt arbeidsmiljø er også viktig for å forebygge spenninghodepine. Oppfordre til åpen kommunikasjon, støtt medarbeiderne, og sørg for en sunn balanse mellom arbeid og fritid. Ved å fremme en positiv kultur på arbeidsplassen kan du redusere stress og spenning, og til slutt forhindre spenninghodepine.

Konklusjon

Spenninghodepine kan være en belastning og påvirke din daglige liv, men det finnes effektive måter å redusere den på. Ved å forstå årsakene og symptomene på spenninghodepine, kan du ta proaktive steg for å forebygge og håndtere dem. Enten det er avspenningsmetoder, livsstilsendringer, eller å søke legehjelp, er det viktig å finne den beste metoden for deg.

Husk å lytte til kroppen din og ta vare på ditt generelle velvære. Ved å inkorporere disse strategiene i din daglige rutine kan du redusere hyppigheten og intensiteten av spenninghodepine, slik at du kan nyte livet med færre avbrytelser og ubehag. La ikke spenninghodepine holde deg tilbake – ta kontroll over helsen og velværet ditt i dag.

 

 

 

 

 

Kronisk spenningshodepine

Spenningshodepine ses på som kronisk dersom vedkommende har hodepine i mer enn 15 dager i måneden i løpet av tre måneder. Dersom du tror du lider av kronisk spenningshodepine anbefaler vi deg å oppsøke hjelp. En utredning av hodepinen din vil avdekke triggere du kanskje ikke var klar over. Det totale stressbildet vil lettere gi oss behandlere en pekepinn over hvilke utløsende faktorer du bør konsentrere deg om å fjerne. Det vil også gi deg mer kontroll over når du får anfallene -og hvor hyppige de er.

 

spenningshodepine hos kvinner på hjemmekontor]

 

 

Tiltak du selv kan ta:

 • Reduser mest mulig stress i hverdagen
 • Få nok søvn og mosjon
 • Spis regelmessig
 • Pass på kroppsholdningen din
 • Få behandling for depresjon eller angst dersom du har disse plagene

Her er et treningsprogram du kan prøve for å bli bedre:

Spenningshodepine

Vi har lang erfaring med å diagnostisere og behandle hodepine. Det har vært et av våre spesialområdet på klinkken siden 2008. Vi har flere terapeuter med lang erfaring som har hjulpet mange pasienter med forskjellige typer hodepinelidelser . Vi anbefaler deg å ta kontakt, slik at du får rett diagnose og behandling. Vi kombinerer kiropraktikk med fysioterapi, akupunkturnåler, rådgivning og livsstil.

Dersom du ikke har en hodepinedagbok anbefaler vi at du begynner skrive i en. Du kan enten finne ditt eget system, eller laste ned en gratis app her: Hodepinedagbok

Bestill en hodepineutredning hos oss dersom du har prøvd annen type behandling eller utredning med dårlig eller intet resultat. Dersom du ikke har blitt utredet noen gang kan du kontakte hvem som helst av kiropraktorene på klinikken.

Våre kiropraktorer er primærkontakter på lik linje med din fastlege. Du behøver ikke henvisning, og vil få diagnose stilt av kiropraktoren. Ved behov for røntgen- eller MR-undersøkelse vil vi henvise deg. Vi kan også henvise deg til anne spesialist dersom dette er nødvendig. Dersom vi finner indikasjon på at du har en ubehandlet sykdom kan dett blir akturelt.  Vi skriver også ut sykemeldinger i tilfellene der dette er nødvendig.

 

 

 

 

 

 Eller ring 22 95 11 14

FORNØYDE KLIENTER | Kommentarer lagt igjen på Google:

 • Jeg har hatt vondt i skulder i mange år. Har i perioder gått til ulike fysioterapeuter, men har aldri fått så gode resultater som her. I tillegg til å fikse skulderen min, har Toralf sin behandling gjort at jeg har sjeldnere hodepine og ryggsmerter. Jeg anbefaler Din Helse Bjølsen på det sterkeste. -Og så er det ekstra hyggelig å alltid bli møtt av folk som har en lett og hyggelig tone og et smil i munnviken.

  Malin Simonsen Avatar Malin Simonsen

  Jeg har besøkt mange kiropraktorer i løpet av de siste 5 år pga skader i knær og ryggen, men ingen har vært like flink som Martin! Han hjalp meg å kvitte alle plagene. Martin er utrolig hyggelig og profesjonell. Anbefaler Din Helse Bjølsen på det sterkeste?

  Linarte Andersen Avatar Linarte Andersen

  Jeg er svært fornøyd med tilbudet jeg har fått hos Din Helse Bjølsen, og behandlingen jeg har fått har gitt god effekt. De fleste er nok som meg, og oppsøker hjelp først når smertene går utover daglig og normal funksjonsevne. Jeg skulle ha oppsøkt hjelp før, hadde jeg visst bedre. Toralf er både fysioterapeut og kiropraktor, og møter deg med kompetanse, vennlighet og interesse.

  Mai Elisabeth Hermansen Avatar Mai Elisabeth Hermansen
 • Din Helse Bjølsen har dyktige fagfolk som vet eksakt hvordan de skal hjelpe deg til å bli kvitt smerter. Jeg er mangeårig kunde og har prøvd mye, både her og andre steder. Jeg kan særlig anbefale kiropraktor Toralf Thomassen. Han er rå på kiropraktikk, akupunktur og trykkbølgebehandling. Samtidig er han ekspert på hvordan man kan trene opp kroppen etter skader. Jeg får alltid masse ekstra tips, råd og veiledning. Jeg er alltid kjempefornøyd!

  Reidun Kvitberg Gulliksen Avatar Reidun Kvitberg Gulliksen

  Jeg har slitt med skuldersmerter ved trening i flere år og har prøvd mange ulike behandlinger. Etter noen få behandlinger og gode råd fra Toralf er smertene helt borte. Går nå jevnlig til behandling og har holdt meg helt skadefri det siste året. Får raskt time og bra service.

  Ma ri Avatar Ma ri

  I have to say that they saved me and my back. I went to Toralf Thomassen in so much pain that even finding a position to sleep was a struggle and now after 2 months I am feeling like new person, no more pain. Toralf is doing an amazing job, he is kind and funny which really makes a difference 'cause I am not very comfortable when I am around doctors. Thank you, Din Helse Bjølsen for helping me now and in future.

  Ioana Paval Avatar Ioana Paval

Se flere anmeldelser her

ÅPNINGSTIDER

Man - Fre: 08:00 - 20:00
Lør - Søn: 10:00 - 14:00

Kom innom oss i
Nydalsveien 15,
0484 Oslo

Telefon: 22 95 11 14

Anmeldelser