Hodepine er en følelse av smerte eller ubehag i hodet eller nakken som kan oppleves på forskjellige måter, som for eksempel en pressende, bankende eller skarp smerte. Det er viktig å forstå at hodepiner i seg selv ikke er en sykdom, men heller et symptom på en underliggende tilstand.

Det er mange årsaker til hodepiner, inkludert stress, dehydrering, øye eller øreproblemer, muskelspenninger, infeksjoner og mer alvorlige tilstander som hjernesvulster. Noen ganger kan smertene også være et resultat av bivirkninger fra medisiner eller kosttilskudd.

Muskelspenninger og nakkespenninger er hyppigste årsak

Muskelspenninger og smerter fra nakkeleddene tror vi er den vanligste årsaken til hodepiner, spesielt når musklene i nakken og skuldrene er anspent eller overbelastet. Dette kan ofte skje når man har dårlig ergonomi på jobb eller bruker mye tid foran en datamaskin eller mobiltelefon.

Det er anslått at opptil 80% av hodepiner er utløst av muskel og skjelett plager (se referanse nederst i dette innlegget).

Hodepine i pannen kan skyldes en stramme muskler i pannen eller mellom øynene. Dette kan være på grunn av at du myser mye eller anstrenger muskulaturen på annen måte.

Ansiktsmuskler kan være årsaken til at du har hodepine. Vanligvis er det muskler i bakhodet, tinning og pannen som gir smertenen.

Dersom du har dårlig syn som ikke er korrigert med briller eller lignende, kan det være en årsak. Hodepine i bakhodet og nakke kan skyldes stram muskulatur på den øvre delen av nakken. Dette kan være etter en overanstrengelse av muskulaturen når du jobber foran PC, eller at du har overbelastet nakken på trening.

Så kort oppsummert, er smertene et symptom på en underliggende tilstand, og det er viktig å identifisere årsaken for å kunne behandle det på riktig måte. Det kan være nyttig å holde en hodepinedagbok over når og hvor ofte plagene oppstår, og hva som kan utløse det, for å kunne gi kiropraktoren din mer informasjon.

Hvis du opplever hodepiner og ønsker å undersøke årsaken bak det, er det best å konsultere en kiropraktor, fysioterapeut eller annet autorisert helsepersonell som har erfaring med lidelsen. På våre klinikker, Din Helse Bjølsen og Nydalen, har vi lang erfaring med å hjelpe pasienter med hodepine og relaterte tilstander.

Hvis du vil komme i kontakt med oss kan du enten ringe 22 95 11 14 eller bruke kontaktskjemaet på min hjemmeside https://dhn.no/kontakt-2/.

Vi håper å høre fra deg så vi kan hjelpe deg med å finne en løsning på dine problemer.

Andre innlegg om hodepine les:

Hodepine

Spenningshodepine

Cervikogen hodepine

Migrene

Årsaker til hodepine er mange. På bildet blir en kvinne behandlet i nakken av en kiropraktor
Hodepine behandling

13 mulige årsaker til hodepine

 1. Muskulære årsaker: Grunnet muskelspenninger i nakke, kjeve og ansikt. Dette kan skyldes stress, dårlig kroppsholdning, overdreven bruk av datamaskin eller mobiltelefon, eller skade på musklene i hodet eller nakken. Muskelknuter i disse områdene kan forårsake spenninger og smerter som kan føre til hodepine


 2. Smerter fra nakkeleddene: En annen vanlig årsak er smerter fra nakkeleddene. Dette kan skyldes skader på nakkeleddene, for eksempel en nakkesleng, eller kroniske forhold som cervikal spinal stenose eller cervikogen hodepine. Smerter fra nakkeleddene kan også stråle ut til hodet og forårsake smerter i hodet, og kan være ledsaget av andre symptomer som stivhet i nakken og svimmelhet. Tilstanden kalles også cervikogen hodepine


 3. Stress: Stress kan føre til spenning i nakke og skuldre, og dermed utløse spenningshodepine.


 4. Dehydrering: Mangel på væske kan føre til hodepine. Det er viktig å drikke nok vann i løpet av dagen for å unngå dehydrering.


 5. Søvnproblemer: Søvnmangel eller for mye søvn kan begge føre til at du utløser hodepinene. Det er viktig å opprettholde en regelmessig søvnrutine.


 6. Hormonelle endringer: Hormonelle endringer, spesielt hos kvinner under menstruasjon eller overgangsalder, kan føre til hodepine.


 7. Matallergier: Matallergier eller intoleranser, som for eksempel gluten eller laktoseintoleranse, kan føre til hodepine.


 8. Feil kosthold: Inntak av visse matvarer, som for eksempel mat med høyt innhold av MSG, kan utløse hodepine hos noen mennesker.


 9. Alkohol: Inntak av alkohol kan føre til hodepine hos noen mennesker.


 10. Koffein: Koffein kan forårsake hodepine når det inntas i store mengder eller når det inntas regelmessig og deretter plutselig blir kuttet ut.


 11. Medikamenter: Enkelte medikamenter, spesielt smertestillende medikamenter, kan føre til hodepine som en bivirkning.


 12. Øyeproblemer: Ubehandlet øyeproblemer, som for eksempel astigmatisme eller langsynthet, kan føre til hodepine.


 13. Underliggende medisinske tilstander: Enkelte medisinske tilstander, som for eksempel hjernesvulster eller hjerneblødninger, kan føre til hodepine. Dette er sjeldne årsaker til hodepiner, men det er viktig å søke medisinsk hjelp hvis hodepinen er uforklarlig eller uvanlig alvorlig.

Behandling av hodepine

Hodepine kan behandles av ulike helsepersonell, inkludert fysioterapeuter, leger og kiropraktorer. Fysioterapeuter kan behandle hodepine ved hjelp av øvelser, manuell terapi og massasje. Leger kan foreskrive smertestillende medisiner, og i noen tilfeller mer spesifikke behandlinger, avhengig av årsaken til hodepinen.


Kiropraktorer bruker manuell terapi, justeringer og andre teknikker for å behandle problemer i muskel- og skjelettsystemet. Dette kan bidra til å lindre spenninger og press som kan føre til hodepine. En kiropraktor vil også vurdere hele kroppen for å finne mulige årsaker til hodepinen og utarbeide en behandlingsplan.

Dette gjør at de kan fokusere på årsakene til hodepinen, ikke bare symptomene.

Hvis du lider av hodepine, kan det være lurt å vurdere å oppsøke en av våre terapeuter. De kan gi deg en grundig evaluering og behandlingsplan som kan hjelpe deg med å lindre smerte og forhindre fremtidige episoder. Du kan kontakte oss på telefon 22 95 11 14 eller fylle ut kontaktskjemaet på nettsiden vår https://dhn.no/kontakt-2/ for å avtale en konsultasjon.


Referanse:

En systematisk gjennomgang og meta-analyse publisert i tidsskriftet Cephalalgia i 2019 fant at muskelømhet og triggerpunkter i hodet og nakken var signifikant assosiert med både migrene og spenningshodepine. Studien konkluderte med at muskel- og skjelettfaktorer bør vurderes ved vurdering og behandling av hodepinepasienter (kilde: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0333102419875882).

En annen studie publisert i tidsskriftet Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics i 2008 fant at spinal manipulasjonsterapi (en teknikk vanlig brukt av kiropraktorer) var signifikant mer effektiv enn medikamentell behandling i å redusere hyppigheten og intensiteten av cervikogen hodepine, som er hodepine forårsaket av problemer i nakken (kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2786230/).

Det er viktig å merke seg at ikke alle typer hodepine skyldes muskel- og skjelettfaktorer og at en korrekt diagnose fra en helsepersonell er nødvendig før noen behandling gis.

Hva er de vanligste årsakene til hodepine?

De vanligste årsakene til hodepine inkluderer spenningssmerter, migrene, sinusproblemer, dehydrering, søvnforstyrrelser, stress og øyeanspenning.

Kan dårlig holdning forårsake hodepine?

Ja, langvarig dårlig holdning, spesielt når du arbeider foran en datamaskin eller stirrer ned på en telefon, kan føre til spenningshodepine og nakkesmerter.

Hvordan kan jeg forebygge hodepine?

Forebyggende tiltak inkluderer å opprettholde en sunn livsstil med regelmessig trening, få nok søvn, unngå utløsende matvarer, praktisere stressmestring, regelmessig behandling hos kiropraktor.

Kan stress forårsake hodepine?

Ja, stress er en vanlig utløser for spenningshodepine. Høye stressnivåer kan også øke sjansene for å oppleve migrene.

Kan værforandringer forårsake hodepine?

Noen mennesker opplever hodepine som reaksjon på endringer i atmosfæretrykket, fuktighet eller temperatur. Disse hodepinene kalles ofte værhodepiner.

Toralf Wollkert Thomassen