I dette innlegget skal jeg beskrive botox masseter behandling, som er det samme som behandling med botox på kjevemuskulaturen. Først skal jeg forklare hva botulinum toksiner og Botox er, da dette er misforstått.

Botox er et merkenavn. Når folk refererer til «Botox», tenker de sjeldent på at det finnes mange ulike typer «botox» som er botulinumtoksiner, men som ikke er samme merkevare. For mer om dette les dette innlegget: Botulinum toksin og botox

På vår klinikk brukes botulinum toksin mot ulike typer plager. Produktene vi bruker heter Vistabel, Dysport og Azzulare. Alle produktene er botulinumtoksiner som har den effekten at den midlertidig lammer muskulatur. Vanligvis lammes muskulaturen fra 3-6 måneder og er fullt reversibelt.

Områdene vi behandler er:

  • pannen (m. frontalis)
  • området mellom øynene (m. procerus) sinnarynken
  • området rett over øyenbrynene (m. corrugator supercili) sinnarynken
  • området på siden av øynene (orbicularis oculi, laterale del)
  • Kjeven (m. masseter)
  • Under armene (svettebehandling)

Mye av behandlingen gjøres for å forebygge og lindre hodepiner som kan stamme fra stramme muskler i kjeven, pannen, mellom øyne og rundt øyne. Behandlingen har også en kosmetisk gunstig effekt da den retter ut rynker som feks sinnarynken.

bilde av ansiktsmuskulatur. botx masseter behandling består i å injisere masseter muskelen som er en av musklene på denne illustrasjonen

Når det kommer til botoxbehandling av kjeven, er det noen ganger en kosmetisk effekt ved at kjeven vil se mindre kraftig ut når masseter lammes. Det er viktig å poengtere at ved kjevebehandling med botulinumtoksin så er det ikke hensiktsmessig å fullstendig lamme muskulaturen, som brukes til å tygge. Det er derfor viktig å sette akkurat passe dose til at kjeven slapper av, men at du fortsatt kan bruke musklene.

Det er 3 typer lidelser vi behandler medisinsk med disse injeksjonene:

Kjevebehandling med botulinum toksin

Svært mange som sliter med tanngnissing (les om «bruksisme lengre ned i innlegget) eller smerter og ubehag fra kjevespenninger, opplever lite fremgang med vanlig fysikalsk behandling som fysioterapi eller manuell terapi som kiropraktikk.

Før fikk man ofte foreskrevet biteskinner tilpasset av tannlegen, men en del personer sliter med biteskinnene, da de gjør innsovningen vanskelig, og at mangel på nattesøvn forverrer bruksisme mer enn biteskinnene hjelper.

Heldigvis er injeksjoner i masseter virkningsfullt for mange av disse pasientene, og effekten er også lang.

Opptil 6 mnd effekt

Det er opptil 6 mnd effekt med injeksjoner i kjevemuskulaturen.

Behandlingen foregår på denne måten: Vi tegner opp linjer med en cajalpenn der vi lager et omriss av massetermuskulaturen når den er spent.

Det tegnes en linje fra øret og til munnviken. Den fremre og bakre linjen av muskulaturen når den er spent, tegnes opp. Det tegnes også en linje ved den nedre delen av kjevebenet. Dette er en «safe zone» linje slik at man ikke setter injeksjonen for høyt, men holder seg godt under den øvre delen av muskulaturen.

Utifra muskulaturen til hver enkelt, settes det alt fra 2-5 stikk i masseter. Vår erfaring er at 4-5 stikk er den beste måten å få dette jevnt fordelt på i kjeven. Da linjene er tegnet opp med spent muskulatur, settes injeksjonen mens du strammer musklene 1-1,5 cm dypt, Dette kan høres veldig ubehagelig ut, men det er det som regel ikke. Faktisk bruker vi aldri bedøvelse når behandlingen utføres, så det er relativt lite ubehag.

Hele behandlingen er gjort på 5 minutter, men det tar opptil 3 uker før effekten trår til maksimalt.

Hvordan fungerer behandlingen?

Bruksisme, også kjent som tanngnissing, er en tilstand der en person ubevisst gnir tennene sammen eller klemmer kjevene, særlig under søvn.

Dette kan føre til tannslitasje, kjevesmerter, hodepine og andre symptomer.

Mens mange tiltak har blitt foreslått for å håndtere bruksisme, fra bruk av bittskinner til atferdsterapi, har behandling med botulinumtoksin (Botox) vist seg å være en effektiv løsning for mange.

Botulinumtoksin er et nevrotoksisk protein som, når det injiseres i små doser i spesifikke muskelområder, kan hindre musklene i å trekke seg sammen. I tilfellet med bruksisme, blir botulinumtoksin injisert i massetermusklene (de store kjevemusklene) og/eller temporalismusklene (musklene ved tinningen som bidrar til å løfte kjeven).

Dette reduserer muskelkraften betydelig uten å forstyrre den normale funksjonen ved å tygge eller snakke.

Mekanismen bak hvordan botulinumtoksin virker, er ved å blokkere nevrotransmittere som signaliserer muskelsammentrekning.

Ved å gjøre dette, avslappes muskelen, noe som reduserer eller eliminerer gnissing og klemming av tennene.

Pasienter som har gjennomgått denne behandlingen, rapporterer ofte en betydelig reduksjon i kjevesmerter og hodepine, samt forbedret søvnkvalitet.

Det er viktig å merke seg at botulinumtoksinbehandling for bruksisme utføres av autorisert helsepersonell som er trent i ansiktsmuskelanatomi og har erfaring med denne spesifikke bruken av botulinumtoksin.

Behandlingen kan kreve gjentakelse hver tredje til sjette måned, avhengig av din respons på behandlingen.

Selv om bruk av botulinumtoksin har vist seg å være en effektiv behandling for mange med bruksisme, er det ikke uten risikoer eller bivirkninger.

Noen pasienter kan oppleve midlertidig svakhet i de behandlede musklene, endringer i ansiktsuttrykk, eller sjelden, spredning av toksinet til andre deler av kroppen.

Derfor er det viktig med en grundig vurdering og samtale mellom før vi begynner med denne behandlingen, og vi bruker et spesifikt spørreskjema som må være utfyllt og som godkjenner deg som pasiente til denne prosedyren.

Botulinumtoksininjeksjoner er en lovende løsning for personer som lider av bruksisme, som fører til betydelig lettelse fra symptomene over flere måneder. Imidlertid, som med alle medisinske behandlinger, er det viktig å veie fordelene mot de potensielle risikoene og bivirkningene.

Ta kontakt med oss via skjema om du lurer på noe mer

Toralf Wollkert Thomassen