En senebetennelse kalles også for tendinitt på norsk. Betennelsen kan du få hvor som helst i kroppen hvor du har ledd og sener. Det er sener i ankler, knær, skuldre og til og med under foten.

I dette innlegget skal vi forklare deg hva hva symptomene er (på senebetennelse arm), hva slags behandling du kan få og ikke minst hvilke øvelser du selv kan gjøre om du har senebetennelse i en arm.

Hva er en tendinitt?

For å forklare hva en senebetennelse er begynner vi med hva en sene er. En sene er vev som fester musklene til benet. Alle muskler både starter og slutter i ett senefeste.

Når musklene trekker seg sammen, drar de også i senefestet. Sener er mykere og mer bøyelige enn skjelettet (ben), men mindre bøyelige enn muskulaturen.

Grunnen til at vi lettere får betennelser i sener enn i både muskler og ben er at senene har dårligst blodtilførsel. Små rifter dannes i senen når den overbelastes.

Når mange nok slike rifter oppstår blir senen svekket og betennelser kan oppstå. Derfor er en senebetennelse ekstra vond å bli kvitt, bokstavelig talt.

I noen tilfeller ryker senen helt. Dette er mest vanlig i akillessenen som noen ganger kan ryke tvert av uten at pasienten har hatt smerter i akilles i forkant.

Topp 8 tips mot senebetennelse i arm

 1. R.I.C.E. metoden:
  • Rest: Gi armen din tid til å hvile, spesielt fra aktiviteter som forverrer smerten. Unngå å belaste den betente senen ytterligere.
  • Is: Påfør is på det betente området i 15-20 minutter flere ganger om dagen for å redusere hevelse og smerte.
  • Compression: Bruk en elastisk bandasje eller kompresjonsstøtte for å redusere hevelse og gi støtte til det berørte området.
  • Elevation: Hold armen høyere enn hjertet når du hviler for å hjelpe med drenering av væske og reduksjon av hevelse.
 2. Kiropraktikk: Kiropraktorer er helsepersonell som spesialiserer seg på behandling av muskuloskeletale problemer, inkludert senebetennelse. En kiropraktor kan utføre manuelle justeringer for å forbedre leddfunksjonen og lindre smerte i armen. Dette kan hjelpe med å korrigere biomekaniske ubalanser som kan føre til senebetennelse.
 3. Trykkbølgebehandling: Trykkbølgebehandling, også kjent som sjokkbølgebehandling, er en ikke-invasiv prosedyre som bruker lydbølger med høy energi for å stimulere helingsprosessen i det betente vevet. Dette kan være effektivt for å redusere betennelse og smerte i senebetennelse. Diskuter denne behandlingen med en spesialist for å vurdere om den er egnet for din tilstand.
 4. Smertestillende medikamenter: Smertestillende medisiner som ibuprofen eller naproxen kan hjelpe med å lindre smerte og redusere betennelse. Følg alltid doseringsinstruksjonene og rådfør deg med en lege før du tar noen medisiner.
 5. Fysioterapi: En fysioterapeut kan utvikle et tilpasset treningsprogram for å styrke musklene rundt den betente senen, forbedre fleksibiliteten og bidra til riktig biomekanikk. Fysioterapi kan også inkludere teknikker som massasje og tøyning.
 6. Ergonomi: Sørg for at arbeidsstasjonen din er ergonomisk riktig justert for å minimere belastningen på armen og håndleddet. Dette kan hjelpe med å forebygge fremtidig senebetennelse.
 7. Gradvis gjenopptak av aktiviteter: Når smerten avtar, kan du gradvis gjenoppta aktiviteter som involverer armen. Vær forsiktig og unngå overbelastning.
 8. Forebyggende tiltak: For å forhindre fremtidig senebetennelse, må du være oppmerksom på din egen kroppsholdning og teknikk under aktiviteter, bruk riktig utstyr og implementer sunne treningsvaner.

Hvordan får du senebetennelse?

Senebetennelse får du oftest ved repetetive arbeidsoppgaver. Dette kan for eksempel være for mye kontorarbeide. Både bruk av tastatur og mus er eksempel på repetetive arbeidsoppaver. Dersom du pusser opp og snekrer eller maler (eller har det som yrke) kan dette også føre til senebetennelse. Noen hobbyer som piano og guitar spilling eller strikking og hekling fører også til senebetennelser i armen

Sist men ikke minst er sportsaktiviteter en typisk foranledning for en senebetennelse.

Har du gått mye kan du få senebetennelse under foten (plantar fascitt). Har du begynt å jogge kan du få både kne og akillesbetennelse dersom du øker treningsmengden for fort. Dersom du spiller squash, tennis eller padel tennis kan du få tennisalbue.

Under har vi beskrevet ulike typer senebetennelser i armene

Tennisalbue – lateral epicondylitt : Senebetennelse arm på utsiden av albuen

Tennisalbue forårsaker smerter på utsiden av underarmen, rundt den benete delen av albuen. Det oppstår en betennelse i muskelfestet ved overbelastning, som for eksempel etter langvarig bruk av datamus, tennisspill, bruk av skrutrekker eller raking av løv. Irritasjonen oppstår gjerne rett etter overbelastningen, men noen ganger kommer den mer snikende.

Symptomer

Tennisalbue gir smerter i albuen, spesielt når en holder noe eller vrir armen. Det kan også føre til smerter i underarmen, på håndbaken eller i skulder og nakke. Betennelsen kommer oftest i den armen som brukes mest. Smertene kommer og går avhengig av hvor mye armen brukes.

Behandling

Tennisalbue blir vanligvis bedre av seg selv, men behandling kan fremskynde bedringen.

Armen bør avlastes de første seks ukene. Snakk gjerne med kiropraktoren din hvis du har et arbeide som gjør dette vanskelig. Sykemelding kan bli nødvendig, ihvertfall fra arbeidsoppgaver som belaster senen.

Det kan hjelpe å legge en ispose mot det smertefulle området.

Noen prøver en albuespenne rundt øvre del av underarmen som støtte.

Trykkbølgebehandling, dry needling og tverrfriksjonsbehandling kan aksellerere tilhelningen av senen. Ofte vil disse behandlingene prøves ut i et par måneder før man prøver ulike typer injeksonsbehandling.

Kortisoninjeksjoner kan redusere smertene ved tennisalbue, men det er usikkert om behandling vil forverre plagene på sikt. Vi er derfor tilbakeholdene med å anbefale denne behandlingen, særlig ved langvarige plager.

Golfalbue – medial epicondylitt: Senebetennelse arm, innside albue


Golfalbue, kjent medisinsk som medial epikondylitt, er en type tendinopati som påvirker senene på innsiden av albuen. Til tross for navnet, er det ikke bare golfspillere som får denne tilstanden.

senebetennelse arm: bildet viser både tennisalbue og golfalbue også igjen kalt lateral og medial epikonsylitt.

Årsaker til golfalbue

Overbelastning:

Gjentatte bevegelser, som de i golfsving, kasting, eller bruk av skrutrekker, kan overbelaste senene i albuen og føre til små tårer.
Direkte skade: En plutselig kraft på innsiden av albuen kan skade senene.
Aldersfaktor: Som vi blir eldre, blir våre sener mer utsatt for slitasje, noe som øker risikoen for betennelse.


Symptomene på golfalbue:

Smerte og ømhet: Spesielt på innsiden av albuen, som kan forsterkes ved å gripe eller løfte ting.
Stivhet: Albuen kan føles stiv, og det kan være vanskelig å strekke hånden helt ut.
Svakhet: Svakhet i hånden og håndleddet.
Nummenhet eller prikking: Dette kan stråle ut til en eller flere fingre, vanligvis ringfingeren og lillefingeren.


Behandling:


Behandling av golfalbue kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden, men kan inkludere:

Hvile og is: Unngå aktiviteter som forårsaker smerte og bruk is regelmessig for å redusere betennelse.
Smertestillende: Reseptfrie smertestillende medisiner som ibuprofen kan hjelpe med å redusere smerte og betennelse.
Fysioterapi: Spesifikke øvelser kan styrke underarmens muskler og hjelpe senen å helbrede. En fysioterapeut kan også gi manuell behandling, ultralyd, og rådgivning om aktivitetsmodifikasjon.
Kiropraktorbehandling: En kiropraktor kan tilby justeringer for å forbedre leddfunksjonen i albuen og omliggende områder, samt foreslå øvelser for rehabilitering.
Bruk av skinner eller bånd: Dette kan bidra til å redusere stress på den skadede senen.
Steroidinjeksjoner: For alvorlig smerte vi utføre injeksjoner med kortikosteroider. Denne injeksjonen er ulktraydveieldet
Kirurgi: I sjeldne tilfeller, hvis smerten ikke forbedres etter 6-12 måneder med nonsurgisk behandling, kan kirurgi vurderes.

Trykkbølgebehandling

Er førstevalget hos de fleste terapeuter i komibinasjon med annen type behandling. Les alt om trykkbølger her


For å forhindre golfalbue:

Styrk underarmsmusklene med spesifikke øvelser.
Sørg for riktig teknikk i sport eller aktiviteter for å unngå overbelastning.
Bruk riktig utstyr, for eksempel golfkøller som passer til din evne og stil.
Varm opp før fysisk aktivitet og tøy ut regelmessig.
Det er viktig å konsultere en lege eller annen helseprofesjonell hvis du tror du har golfalbue, spesielt hvis hjemmebehandlinger ikke forbedrer tilstanden din.

Bicepstendinitt

Årsaker:
Bicepstendinitt er en betennelse i senen som kobler bicepsmuskelen til beinet i skulderen. Dette kan skje på grunn av:

Overbelastning: Gjentatte løft eller at du bøærer mye, spesielt over hodehøyde.
Aldring: Naturlig slitasje over tid.
Skade: Som et fall eller en plutselig, feil bevegelse.


Symptomer:
De vanligste symptomene er:

Smerte: Foran i skulderen, som kan stråle ned i armen.
Svakhet: Spesielt ved løft eller bæring.
Knitring: Du kan kjenne eller høre en knitrende lyd når du beveger skulderen.


Behandling:
Hvile: Ta pause fra aktiviteter som gjør vondt.
Is: Påfør is på den smertefulle delen for å redusere betennelse.
Fysioterapi: En fysioterapeut kan vise deg øvelser for å styrke musklene rundt skulderen, gi råd om riktig bevegelse, og tilby behandlinger som massasje eller ultralyd.
Kiropraktorbehandling: En kiropraktor kan tilby behandlinger for å forbedre leddfunksjon og redusere smerter, samt gi råd om hjemmeøvelser.
Steroidinjeksjoner: For alvorlig smerte kan legen gi en injeksjon for å redusere betennelse.
Kirurgi: Hvis andre behandlinger ikke fungerer, kan kirurgi være et alternativ.

Trykkbølgebehandling av bicepstendinitt

Les alt om trykkbølger her


For å forebygge bicepstendinitt:

Unngå overbelastning og løft riktig.
Varm opp før aktivitet.
Styrk skuldermusklene regelmessig.
Ved vedvarende smerter, er det viktig å oppsøke en helseprofesjonell for råd og behandling.

Tricepstendinitt

Årsaker:
Tricepstendinitt er en betennelse i senen som kobler tricepsmuskelen til albuen. Dette kan oppstå på grunn av:

Overbelastning: Gjentatte bevegelser som strekker armen eller tunge løft.
Aldring: Naturlig slitasje over tid kan gjøre senen mer sårbar.
Skade: Som et direkte slag eller en plutselig, unormal bevegelse.


Symptomer:
Vanlige symptomer inkluderer:

Smerte: Bak i albuen, som kan forsterkes ved armbevegelser.
Svakhet: I armen, spesielt ved strekking eller løft.
Hevelse: Bak i albuen.


Behandling for å behandle tricepstendinitt

Hvile: Unngå aktiviteter som forårsaker smerte.
Is: Bruk is på det smertefulle området for å redusere betennelse.
Smertestillende: Som ibuprofen kan hjelpe med smerte og hevelse.
Fysioterapi: En fysioterapeut kan gi veiledning om øvelser for å styrke armens muskler, gi råd om riktig bevegelse og tilby behandlinger som massasje eller ultralyd.
Kiropraktorbehandling: En kiropraktor kan hjelpe med justeringer for å forbedre leddfunksjon og redusere smerter, og kan også anbefale øvelser.
Steroidinjeksjoner: For alvorlig smerte kan legen vurdere en injeksjon for å redusere betennelse.
Kirurgi: Hvis betennelsen ikke bedres med annen behandling, kan kirurgi være et alternativ.

Trykkbølgebehandling

Er førstevalget hos de fleste terapeuter i komibinasjon med annen type behandling. Les alt om trykkbølger her


For å forebygge tricepstendinitt

Vær forsiktig med overbelastning og utfør aktiviteter med riktig teknikk.
Varm opp før fysisk aktivitet.
Gjør øvelser for å styrke triceps og omkringliggende muskulatur.
Hvis smertene vedvarer eller blir verre, er det viktig å konsultere en helseprofesjonell.

Oppsummering og de 7 mest effektivte tiltakene

1.Hvile og avlastning:

Unngå aktiviteter som forårsaker smerte for å gi senen tid til å helbrede.
Beskytt og støtt det berørte området, eventuelt med bruk av spesiallagde skinner eller bandasjer.

2.Is:

Påfør is på det berørte området flere ganger om dagen, spesielt etter aktivitet.
Dette kan bidra til å redusere betennelse og smerte.


3: Smertestillende og betennelsesdempende medikamenter:

Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) som ibuprofen eller naproxen kan redusere betennelse og smerte.

4: Fysioterapi

Spesifikke øvelser kan styrke musklene rundt senen, noe som kan redusere belastningen på den og fremme helbredelse.
Fysioterapeuter kan også bruke modaliteter som ultralyd eller elektroterapi for å redusere smerte og betennelse.
Massasje og tøyning:

5: Kiropraktor

Leddjustering som Mills manipulasjon der albuen blir behndlet med leddmanipulasjonsteknikker. Mykgjørende teknikker kan forbedre blodsirkulasjonen til det berørte området, mens forsiktig tøyning kan bidra til å opprettholde eller øke fleksibiliteten i senen.
Kortikosteroidinjeksjoner:

6: Ultralydveiledet injeksjon

I noen tilfeller kan injeksjoner med kortikosteroider i det berørte området være nyttige for å redusere betennelse og smerte. Dette bør imidlertid gjøres med forsiktighet, da gjentatte injeksjoner kan svekke senen.


7: Trykkbølgebehandling

Trykkbølger stimulerer helingsprosessen ved å sende komprimerte bølger til det betente området, noe som fremmer blodsirkulasjonen og cellefornyelse i senen.

Øvelser

På denne portalen er det programmer mot alle typer senebetennelser i armen samt ergonomiske og generelle råd: Fysioterapiøvelser

Her finner du:

ERGONOMISKE RÅD KONTOR

MUSEARM ØVELSER PÅ KONTORET 2

MUSEARM

LATERAL EPIKONDYLITT

RUPTUR AV BICEPS BRACHII FASE 2

RUPTUR AV BICEPS BRACHII FASE 1

BRUDD I UNDERARM

ØVELSER ETTER ALBUEBRUDD (0-6 UKER)

BURSITT I ALBUE

NERVEMOBILISERING NERVUS ULNARIS

GOLFALBUE FOREBYGGENDE TRENING

GOLFALBUE ØVELSER

TENNISALBUE FORKLARING

BICEPS TENDINOPATI

TENNISALBUE FASE 1

TENNISALBUE FASE 2

Hva er senebetennelse i armen?

Senebetennelse, også kjent som tendinitt, er en betennelse eller irritasjon av en sene. Når det oppstår i armen, kan det påvirke håndleddet, albuen, biceps, triceps eller andre områder av armen.

Hva er årsakene til senebetennelse i armen?

Årsaker kan inkludere overbelastning fra gjentatte bevegelser, akutte skader, aldersrelatert slitasje av senen, eller medisinske tilstander som revmatoid artritt.

Hvilke symptomer bør jeg se etter?

Vanlige symptomer inkluderer smerte ved bevegelse, hevelse, rødhet, varme, og en knasende følelse når senen beveges.

Hvordan behandles senebetennelse i armen?

Ofte med trykkbølger, men behandling kan inkludere hvile, ising av det berørte området, antiinflammatoriske medisiner, fysioterapi, bruk av skinner eller bånd, og i noen tilfeller steroidinjeksjoner eller kirurgi.

Hvor lang tid tar det å komme seg etter senebetennelse i armen?

Varigheten av senebetennelse kan variere. Med riktig hvile og behandling kan mange mennesker oppleve forbedring innen noen få uker, men i noen tilfeller kan det ta flere måneder.

Er det noen øvelser jeg kan gjøre hjemme?

Ja, spesifikke styrke- og tøyingsøvelser kan hjelpe med heling og forebygging. Men det er viktig å konsultere en fysioterapeut for å få riktig veiledning.

Hvordan kan jeg forebygge senebetennelse i armen?

For å forebygge senebetennelse kan du varme opp før aktiviteter, gradvis øke intensiteten av treningsrutiner, ta pauser under gjentatte bevegelser, styrke musklene i armen, og bruke riktig teknikk og utstyr.

Skal jeg se en lege eller fysioterapeut?

Ved vedvarende smerte, hevelse, rødhet, eller hvis hjemmebehandlinger ikke gir forbedring, bør du definitivt konsultere en helseprofesjonell.

Er senebetennelse det samme som tendinose?

Nei. Mens senebetennelse refererer til akutt betennelse i en sene, beskriver tendinose en mer kronisk tilstand med skader på senen uten klare tegn til betennelse.

Kan en kiropraktor hjelpe med senebetennelse i armen?

Ja, kiropraktorer kan tilby behandlinger for å forbedre leddfunksjon, redusere smerte, og kan også anbefale øvelser eller strekk som kan hjelpe.
Denne FAQ gir en grunnleggende forståelse av senebetennelse i armen. For spesifikk medisinsk rådgivning eller behandlingsanbefalinger, bør du alltid konsultere en helseprofesjonell.

Toralf Wollkert Thomassen