Stress er et begrep som brukes for å beskrive en følelse av anspenthet. Stress kan bringe med seg mange ulike symptomer, og kan vise seg både mentalt og fysisk. Ofte kan det føre med seg store fysiske smerter, som kan sette seg i ryggen eller nakken. Alle reagerer ulikt på stress.
Stress er en nevrologisk og biologisk reaksjon i kroppen, som oppstår som et svar på ulikt press vi møter på. Dette presset kan både komme innenfra og utenfra. Stress som kommer innenfra kan typisk komme av at vi bekymrer oss for ting vi egentlig ikke kan gjøre noe med. Andre typer stress kan komme fra utmattelse, fra for eksempel for mye arbeid i jobb eller skole. I utgangspunktet er stress helt normalt, og det er kroppens måte å beskytte oss på. Når det fungerer på rett måte holder nemlig stress oss skjerpet, og det gjør oss mer oppmerksomme, konsentrerte, fokuserte og øker energinivået. Blir det derimot for mye stress over en lengre periode kan det ha alvorlige helsemessige konsekvenser.
Uavhengig av årsaken som ligger bak, dreier stress seg om å være ute av balanse. Stresshormoner endrer balansen i kroppen, og dette kan føre til kroppslige plager fordi man ikke lenger tåler hverdagen som man gjorde før. Når stresset har begynt å føre til kroppslige plager ser vi ofte at pasientene oppsøker kiropraktor eller fysioterapeut. Ting som gikk greit tidligere, gjør nå vondt. Nakken kan knyte seg bare ved tanken på stressende elementer i hverdagen, som en plagsom kollega, regninger som må betales og lignende.
Kroppslige stressymptomer
De fleste pasientene som kommer til meg med stressymptomer, vet ikke selv at det faktisk er stress som er bakgrunnen for plagene deres. Vanligvis sliter disse pasientene med kroppslige smerter som nakkesmerter eller ryggsmerter. Disse smertene kommer ofte svært brått på. Plutselig kan man våkne opp med stiv og låst nakke, eller det kan skyte smerter ut i korsryggen når man bøyer seg for å knyte skolissene. I slike tilfeller kan hverdagens totalbelastning og stress ligge bak. Når stress fører til kroppslige symptomer og plager kommer det nemlig ofte plutselig, og ofte uten andre forvarsler enn mindre plager som stivhet eller svak smerte. Men helt plutselig kan det altså toppe seg, og smertene kan bli svært kraftige. Andre ganger kan symptomer på stress komme gradvis, og vi merker dem ikke før de virkelig gjør skade.
Stress kan føre til svært omfattende skade, og det er derfor viktig å kjenne til de vanlige faresignalene og symptomene. Stressymptomer kan vise seg i svært mange ulike former, både fysisk og psykisk. Stress kan også påvirke følelser og atferd. Følgende er noen av de vanligste symptomene på stress:
Fysisk stress
- Hodepine
- Brystsmerter
- Mageproblemer
- Søvnløshet
- Stramme muskler
- Tretthet
- Andpustenhet
- Regelmessige infeksjoner i kroppen
- Rykninger i muskler
- Hudproblemer
Psykisk stress
- Irritabilitet
- Depresjon
- Likegyldighet
- Sløvhet
- Usikkerhet
- Engstelse
Følelser
- Bekymringer
- Nedsatt vurderingsevne
- Mareritt
- Ubesluttsomhet
- Forhastede avgjørelser
- Negativitet
- Forvirrede tanker
Atferd
- Dårlig matlyst
- Overspising
- Raserianfall
- Nedsatt libido
- Rastløshet
- Misbruk av alkohol eller tobakk (eller økt inntak)
Tre typer av negativt stress
Fysisk stress kan utløses akutt, for eksempel grunnet en ulykke, skade, fødsel o.l. Fysisk stress kan også komme av hverdagslig stress relatert til dårlig arbeidsstilling, dårlig holdning, dårlig fottøy, lite mosjon osv.
Psykisk stress dreier seg om følelser som utløser reaksjoner i kroppen og nervesystemet. Negativt psykisk stress kan oppstå i forbindelse med skilsmisse, dødsfall, mobbing, mistrivsel, depresjon og lignende. Psykisk stress kan ha enormt stor påvirkning på din fysiske helse, og omvendt.
Kjemisk stress påvirkes av hva vi putter i eller på kroppen vår. Røyk, alkohol og medikamenter er eksempler på elementer som utsetter kroppen for denne typen stress. Kosthold har også stor påvirkning her. Dersom du regelmessig spiser usunn mat og ikke får i deg nok av de viktige næringsstoffene, vil du sakte men sikkert forgifte kroppen din innenfra og utsette den for kjemisk stress.
Behandling av stress og stressrelaterte plager
Stress kan ha langvarig innvirkning på helsen og kroppen din, og bør derfor tas på alvor. Behandling av stress og stressrelaterte plager handler mye om å få bukt med spenninger i kroppen. Kjemiske reaksjoner i kroppen under stress fører også til at immunsystemet undertrykkes, noe som gjør at man blir mer mottakelig for sykdom. Rådgivning i forhold til hvordan du kan fjerne stress fra hverdagen din er også en viktig del av behandlingen.
Våre kiropraktorer kan gi deg god behandling av de kroppslige plagene, i tillegg til treningsopplegg og generelle livsstilsråd som vil hjelpe deg til å få det bedre. Vi kan også gi deg veiledning innen ernæring, og øvelser som strekker musklene. Ved behov vil vi sette deg i kontakt med fagfolk fra andre retninger, som psykologi, manuell terapi eller legespesialister. Dersom smertene dine er for store i starten vil du også få anbefalt riktige medikamenter og smertestillende. Dette kan fungere fint i en periode dersom smertene er for store, men medikamenter er sjelden en langvarig løsning da det kan føre til at kroppen din kommer enda mer i ubalanse. Derfor fokuserer vi alltid på å lokalisere og løse roten til problemet.
Øyeblikkelig hjelp mot stress
Dersom du føler seg stresset eller kjenner deg igjen i noen av de typiske stressymptomene, er det enkleste du kan gjøre å slippe alt du har i hendene og ta en pause. Ro ned, og ta dype åndedrag. Dette vil umiddelbart senke blodtrykket ditt, og følelsen av stress kan dempes eller forsvinne i løpet av minutter. Utstrekking av muskler kan også hjelpe, og det samme kan en god latter. Begge deler løsner på spenninger i kroppen, og senker stressnivået betydelig.
Hvorfor oppsøke kiropraktor?
Kiropraktoren er primærkontakt på lik linje med din fastlege. Du trenger derfor ingen henvisning og vil få diagnose stilt av kiropraktoren. Røntgen eller MR undersøkelser vil bli vurdert og henvist til av kiropraktor ved behov. Du kan også bli sykemeldt av din kiropraktor-samt henvist til kirurgi eller annen spesialist hvis nødvendig.
Eller ring 22 95 11 14
FORNØYDE KLIENTER | Kommentarer lagt igjen på Google: