Lumbago er noe 80% av befolkningen på et eller annet tidspunkt i livet vil oppleve. Lumbago er latin for smerter i korsryggen. Smertene kan komme hos gravide, barn, voksne og eldre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilstanden er som regel verst om morgenen når du har ligget stille i sengen om natten, og blir gradvis bedre dersom du begynner å bevege deg. Lett aktivitet, spesielt vanlige gåturer kan ha en forløsende effekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lumbago kommer oftest plutselig og kalles i disse tilfellene akutt lumbago, men det kan også utvikle seg gradvis over dager og uker. Noen vil ha strålesmerter ned i baken eller bena i tillegg til korsryggsmerter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lumbago = uspesifikke korsryggsmerter

 

 

 

 

 

 

 

 

Lumbago er en tilstand der smertene er uspesifikke. Dette vil si at smertekilden er uklar og ofte sammensatt. Tilstanden omfatter derfor alle korsryggsmerter som ikke involverer nerverøttene. Diagnosen skiller seg fra spesifikke korsryggsmerter der en det er en bakenforliggende sykdom eller strukturell årsak som fører til smertene.

 

 

 

 

 

 

 

 

Korsryggsmerter som kommer fra nerverøttene i ryggen er derfor ikke det samme. Eksempler på dette er prolaps og spinal stenose. Omtrent 90% av alle korsryggsmerter er uspesifikke og kan defineres som lumbalgi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvordan starter lumbagoen?

 

 

 

 

 

 

 

 

Lumbago starter ofte plutselig og er som regel utløst som lyn fra klar himmel. Det er ofte trivielle løft som vanligvis ikke skaper problemer som utløser smertene. Eksempler på dette er:

 

 

 

 

 

 

 

 

 • å ta på seg en sokk
 • løfte noe lett som en blyant fra gulvet
 • strekke seg etter noe
 • reise seg fra en stol eller sengen

 

 

 

 

 

 

 

 

På folkemunne snakker man ofte om en «kink» eller et hekseskudd i ryggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Smertene kan gå over av seg selv i løpet av dager eller uker. Tidlig undersøkelse og behandling kan i mange tilfeller føre til raskere smertelindring og reduserer sjansen for tilbakefall.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår erfaring på klinikken med lumbagopasienter er at du trenger mindre behandling om du tidlig oppsøker hjelp.

 

 

 

 

 

 

 

 

Behandling av lumbago

 

 

 

Lumbago gir ofte smerter når du sitter over en lengre perionde

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvilke symptomer du bør være obs på

 

 

 

 

 

 

 

 

Lumbalgi kan være svært smertefullt noe alle som har hatt det kan skrive under på. Smerteintensiteten kan være like ille som mer alvorlige tilstander som prolapser og nerveavklemminger. Likevel er det som regel liten skade på ryggen eller strukturene som gjør vondt.

Farlige ryggsmerter: de røde flaggene

 

 

 

Du bør alltid kontakte lege eller kiropraktor dersom du har følgende symptomer i tillegg til ryggsmertene:

 

 

 

 

 • strålesmerter ut i foten
 • strålesmerter på forside/bakside lår
 • lammelser i hofte, lår eller føtter
 • nedsatt følelsessans i bena eller føttene
 • feber
 • dårlig allmenntilstand (les: føler deg syk, uggen)
 • vekttap uten å prøve gå ned i vekt
 • uttalte nattlige smerter
 • smertene utvikler seg og forverres med tiden
 • vannlatings- eller avføringsforstyrrelser

 

 

 

 

 

I disse tilfellene kan symptomene skyldes et trykk på en eller flere nerverøtter i korsryggen, vanligvis forårsaket av en skiveprolaps

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ved lammelser eller urinveis/avføringsproblemer er det nødvedig med et akutt kirurgisk inngrep. Kontakt derfor fastlege, legevakt eller kiropraktor om du får slike symptomer. Problemer med vannlating/avføring kalles også for «Cauda Equina syndrome».

 

 

 

 

 

 

 

 

https://youtu.be/gkyeH3ThxIs

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvordan behandle lumbago?

 

 

 

 

 

 

 

 

Ved lumbago vil muskelene i ryggen og i kjernemuskulaturen gå i krampetilstand. Smertene er som regel store og gjør dagligdagse ting som å gå, reise seg og å sitte svært vanskelig og smertefullt. Smertestillende har som regel liten effekt på tilstanden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Behandling hos kiropraktor går på å manipulere de stive delene i ryggen slik at muskelkrampene gir seg raskere. En manipulasjonsteknikk bryter signalet fra nervene i ryggen, og krampene gir seg. I mange tilfeller er effekten kortvarig, men dersom behandlingen repeteres vil effekten ofte vare lengre etter hver behandling.

 

 

 

 

 

 

 

 

Muskulær behandling

 

 

 

 

 

 

 

 

I den akutte fasen (dag 1 til 3 uke) kan det noen ganger være lite effektivt å behandle rett på muskelene som er i krampe. Dette gjelder feks muskulær triggerpunktbehandling med hender eller dry needling/ims. Etter at krampene har gitt seg vil muskulære teknikker som dry needling, ulike massasjeteknikker og tøyninger ha mer effekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Øvelser mot lumbago: Øvelsesbehandling som fokuserer på å styrke kjernen vil også i den akutte fasen være lite effektivt, mens noen tøyeøvelser kan ha midlertidig lindrende effekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etter den akutte fasen er over anbefaler vi at du får en form for trening som styrker dine svakheter. Har du en generellt svak kjerne kan styrkeøvelser hjelpe, mens dersom du har noen svært stive områder så kan fokus være bevegelighetstrening på disse områdene.

Det er uansett stor enighet blandt fagpersoner at trening og økt fysisk kapasitet vil hjelpe mange som får flere tilfeller med lumbago over en lang periode.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lumbago er ufarlig, men skaper store problemer mens smertene pågår. Det er svært vanlig årsak til sykemelding.

Ta alltid kontakt med lege eller kiropraktor dersom du har vedvarende store smerter i korsryggen som forverres med tiden, vekttap, strålesmerter ned i bena, lammelser, mister følelsessansen i skrittet og bena eller får problemer med å kontrollere blære eller tarm. Dette er symptomer som må tas alvorlig.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvor lenge varer tilstanden?

 

 

 

 

De aller fleste opplever hurtig bedring med behandling. Under 10% vil ha vesentlige plager i ryggen etter 2 måneder. Men de fleste vil med mellomrom oppleve tilbakefall dersom de fortsetter som før. For de som ikke gjør endringer etter en episode med lumbago er det egentlig snakk om en kronisk tilbakevendende tilstand med vekslende grad av symptomer.

 

 

 

Hvorfor er smertene størst om morgenen?

 

 

 

 

Alle leddplager er ofte verre om morgenen.  Årsaken er at leddene blir noe kaldere i løpet av natten mens man sover. Dette skjer fordi du ikke bruker leddet eller musklene rundt mens du ligger stille. Spesielt med alderen vil mange oppleve en form for morgenstivhet. Dette gjelder ikke bare eldre men også yngre mennesker med skader.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skadeområdene vil ofte føles stive ut med en gang du står opp og ikke har bevegd deg. Lumbago vil av samme årsak få ryggens ledd til å føles stive ut på morgenen. Felles for skader og lumbago er at denne stivheten ofte gir seg etter alt fra noen minutter til en halvtimes tid med litt bevegelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dersom du har morgenstivhet på en time eller mer, er det et symptom som skal undersøkes nærmere. Har du leddsykdom så kan morgenstivheten vare i 1-2 timer før den forsvinner. Stivheten vil også som regel utvikles of forverres med tiden dersom ikke noe gjøres.

 

 

 

 

 

 

 

 

Selv om lumbago kan gjøre det vanskelig å sovne, er det ikke normalt å våkne av smertene bortsett fra om du har bevegd deg i søvne. Dersom du våkner av at ryggen verker så få det undersøkt så raskt som mulig.

 

 

 

 

 

 

 

 

Måter du ikke bør behandle lumbago på

 

 

 

 

 

 

 

 

W. Churchill sa under 2. verdenskrig «if you are going through hell – keep going». Dette gjelder også for uspesifikke korsryggsmerter. Hold deg i aktivitet.

Her er topp 5 ting vi vet du ikke bør gjøre når du har korsryggsmerter:

 

 

 

 

 • ligge i sengen
 • være inaktiv
 • bli redd for å utløse smertene
 • sitte i lange perioder av gangen
 • prøve å ignorere smertene

 

 

 

 

 

Alle punktene over er ineffektive strategier som ofte forverrer problemene dine. Ta kontakt med meg på epost: toralf@dhn.no eller ring klinikken på 22 95 11 14 om du ønsker vi skal undersøke ryggen din.

 

 

 

Hvordan bli kvitt lumbago?

Lumbago går som regel over av seg selv, men det vil raskere gå over om du oppsøker kyndig hjelp. Hos oss vil kiropraktor, osteopat og fysioterapeut kunne hjelpe deg med smerter som er forbundet med lumbago. Aktivitet kan også redusere smertene og bidra til at du blir raskere bra, men lytt til kroppen; man bør ikke gjøre ting som gjør svært vondt

Hva er akutt lumbago?

Lumbago (også kalt kink eller hekseskudd) er en tilstand med smerter i korsryggen, eventuelt strålende ned til baken og baksiden av lårene.

Hvor lenge varer lumbago?

Det går over på noen dager til 2-3 uker som regel. Det er sjelden det blir kronisk og varer i flere måneder. En grundig undersøkelse av ryggen og riktig behandling vil reduserer sjansene for kroniske plager.

Hva er forskjell på lumbago og isjias?

Lumbago betyr korsryggsmerter. Isjias betyr bensmerter og kommer av at isjiasnerven i ryggen blir klemt av et skiveprolaps. Lumbagoisjias er både rygg og bensmerter samtidig.

Er lumbago prolaps?

Som regel så mener man noe helt annet når mang snakker om lumbago og prolaps. Lumbago er en betegnelse for uspesifikke ryggsmerter som feks en kink. Prolaps er spesifikke ryggsmerter grunnet at skiven i ryggen har sklidd ut.

 

 

 

 

Toralf Wollkert Thomassen