Isjias

Isjias (skrives ofte også «ijsas») betyr smerter i benet på grunn av at isjias nerven er klemt og irritert. En isjiasnerve i klem skyldes som oftest et prolaps i korsryggen. For mer informasjon les alt om prolaps. Andre årsaker til at isjiasjnerven kommer i klem kan være:

 • tumor
 • spinal stenose (trang ryggmargskanal, forklares lengre ned i innlegget)
 • Piriformissyndrom

Isjiassmerter kan være korsryggsmerter som stråler ut i hoften, rumpeballen og ned i benet. Smerten kjennes som regel på baksiden / yttersiden av låret. Smerten kan også kjennes i leggen og helt ut i foten. Nummenhet er også vanlig.

Noen ganger er symptomene utelukkende i benet, det vil si at du ikke har smerter i korsryggen der prolapset sitter.

Isjias og isjas illustrert med radierende smerter. Radierende smerter kalles også strålesmerter og nerverotsmerter
Sciatica er engelsk for isjialgi

Smertene kan oppleves som en konstant brennende følelse, eller en skytende smerte som kommer i visse stillinger eller bevegelser. Slike strålesmerter i ben kalles også for radierende smerter.

Isjialgi og falsk isjias

Isjialgi betyr at du kjenner smerter som om nerven er i klem, uten at det er nerven som er i klem og forårsaker smertene. Isjialgi kalles også for falsk isjas. Begge deler er mye mer vanlig en prolapser som gir deg «ekte isjas» (kalles også for nerverotsmerter). Vanligvis rammer både nerverotsmerter og falsk isjas kun den ene siden av kroppen.

Noe helsepersonell og vanlige personer omtaler ofte bensmerter i sammenheng med ryggsmerter nesten uansett årsak som isjas eller isjalgi. Dette er ikke 100% riktig da nerven ikke alltid er involvert. Kiropraktorer og andre ryggeksperter vil omtale dette som «bensmerter» eller «falsk isjas».

Falsk isjias kan komme av:

 • Krampe eller triggerpunkt i gluteus medius /minimus muskulatur
 • piriformissyndrom
 • Facettleddsynrom (ledd i ryggen kan gi refererte smerter)

Falsk isjias fra gluteus medius eller minimus

Et triggerpunkt i gluteus medius eller minimus muskelen kan gi så og si identiske smerter som ved ekte isjas-men det er ingen tester under den fysiske og nevrologiske undersøkelsen som understøtter dette. Gluteus medius og minimus er en del av rumpeballen, den delen som ligger på siden. Et trykk på muskelen vil utløse smertene og man kan konstantere falsk isjas.

Ekte isjas kjennes oftes på baksiden av benet og helt ned i fot/tær ankler. En tommelfingerregel sier at det ihvertfall må være strålende bensmerter fra korsrygg og ned under knehøyde. Ved strålesmerter ut i foten fra et prolaps er som regel bensmertene (isjialgien) større enn ryggsmertene. Ved falsk isjas er det mer smerter i rumpeballen og korsrygg, og mindre ned i låret og fot.

Nerverotsmerter og isjas smerter

Isjias, isjiassmerter og nerverotsmerter fra isjiasnerven er synonymer. Dette er «ekte» isjias. Smertene starter når en skive i ryggsøylen sprekker. Dette kalles lumbal prolaps om det sitter i korsryggen.

På engelsk kalles dette for «sciatica». Når du lider av både bensmerter og korsryggsmerter får du ofte diagnosen lumbago isjias eller lumbago med isjialgi av din lege eller kiropraktor.

Nerverotsmerter og isjiassmerter kan også skyldes trange forhold i ryggsøylen der nerven kommer ut. De trange forholdene kommer av benete utspiring i ryggsøylen (bone spur) eller grunnet spinal stenose.

Spinal stenose

Spinal stenose skyldes trang ryggmargskanal eller spinalkanal. Ofte er det forårsaket av forkalkninger i leddene (spondylose). Dette kalles alderdoms- eller degenerative forandringer. Gjennomsnittsalderen for pasienter med spinal stenose er 65 år. Se her for mer informasjon om problemet: Spinal stenose

Smertelindring og behandling

Selv om smertene ved prolapser som trykker på isjasnerven kan være store blir de fleste symptomfrie med konservativ behandling på noen få uker. Konservativ behandling er all behandling utenom injeksjoner og kirurgi (operasjon). Konservativ behandling du får på vår klinikk mot prolaps kan være:

 • Manipulasjon av ryggledd (se video under for en demonstrasjon)
 • Traksjonsbenk mobilisering
 • Mobilisering av ryggen passivt
 • Mobilisering av ryggen aktivt (øvelser)
 • Styrking av kjernemuskulatur
 • Dry needling
 • Trykkbølgebehandling
 • Mckenzie type øvelser passivt/aktivt

Her er et program du kan teste ut dersom du har isjias:

Du vil bli sendt til kirurgisk vurdering av våre kiropraktorer dersom:

 • Du lider av konstante og alvorlige nerverotsmerter som ikke kan lindres
 • Du utvikler lammelser i bena
 • Du får forstyrrelser med blære eller annet (cauda equina syndrom)

De to siste punktene, dvs lammelser og symptomer på cauda equina syndrom er grunnlag for akutt innleggelse på sykehus for kirurgisk vurdering. Har du slike symptomer er det viktig at du kontakter oss eller legevakt umiddelbart.

Isjias symptomer

Strålesmerter i ben er klassisk for isjaspasienter. Dette kalles også for radierende smerter. Smertene stråler fra den nedre del av korsryggen, til rumpeballen og så nedover i benet. Du kan kjenne smertene langs hvor som helst der isjasnerven går, men mest vanlig er å kjenne det fra korsryggen, til rumpeballen og ned på baksiden av låret og leggen.

Smertefølelsen kan variere veldig. Det kan være alt fra en mild murring til en skarp, brennende og uutholdelig smerte. Noen ganger føles smerten som et støt, eller elektrisk sjokk. Smertene forverres typisk når du øker det intrabdominale trykket, det vil si: hosting, nysing, toalettbesøk, tunge løft der du aktiverer kjernemuskulatur. Smertene forverres også ved å sitte for lenge. Det er som regel kun en side (ben) som er smertefull.

Noen har også nummenhet, prikking eller muskelsvakhet i benet. Det er også mulig at pasienten har smerter i en del av benet, og nummenhet i en annen del.

Isjas-nerven

Det finnes andre strukturer i ryggen slik som bueleddene (det samme som fasettledd) eller smerter fra bekkenleddene som kan gi falsk isjas. Sist men ikke minst kan det være andre nerver i ryggen som er klemt av, feks n. femoralis.

Dette vil typisk være strålesmerter på forsiden (ventralsiden) av benet. Det er ikke korrekt å kalle dette isjas da det stammer fra n. femoralis, men det kan likevel være pga av samme årsak – dvs en nerverot i ryggen som er i klem på grunn av feksempel en skiveutglidning (samme som prolaps).

Fortsatt i tvil? Ring oss for time. Vi vil finne årsakene til dine smerter og behandle den bort i løpet av noen uker. Du kan også se videoen under for en forklaring på hva prolaps er.

Hva er isjias symptomer?

Isjias er en samlebetegnelse på lidelser hvor hovedsymptomet er smerter som stråler fra korsryggen, ned i låret og eventuelt ut i foten. Isjias er altså et symptom som kan ha forskjellige årsaker. Etter hvert kan det også utvikle seg lammelser og sensibilitetsutfall dersom isjiasneren er under klem i ryggen.

Hva er forskjellen på prolaps og isjias?

Isjias er smertesymptomer som går ned i baksiden av lår og ofte helt ned i beinet. En prolaps er en utbuling av mellomvirvelskiven i rygg eller nakke. En prolaps av en mellomvirvelskive i korsryggen kan klemme på nerven som gir isjiassmerter. Så et prolaps kan føre til isjiassmerter, men isjiassmerter kan komme av andre årsaker enn prolaps. En tumor eller spinal stenose kan også gi isjias

Hvordan vet jeg om det er isjias?

Isjias er en vanlig diagnose som ofte er et resultat av at en skive presser på- og kjemisk irriterer en nerverot i ryggen. Symptomer på isjias er smerte, utstråling og nummenhet på baksiden eller utsiden av låret og leggen. Du kan finne ut om det er isjias ved å oppsøke en av våre kiropraktorer, manuell terapeuter eller fysioterapeuter.

Hvor lang tid tar isjias?

De fleste blir bedre innenfor en 3 måneders tid. Korsryggsmerter går vanligvis over uten behandling mellom fire til seks uker, mens isjias kan vare lenger. Årsaken er at nerven kan ta skade, og tilhelningen av nervevev tar lengre tid. Dersom du oppsøker hjelp tidlig kan isjias gå raskere over.

Toralf Wollkert Thomassen