Bekkenløsning eller bekkenlåsning?
Har du fått diagnosen bekkenløsning eller bekkenlåsning? Dette innlegget forklarer forskjellen mellom de 2 diagnosene. Vi gir deg svar på de fleste spørsmål om temaet. Du får også råd og tips om behandling vi kan tilby og øvelser du selv kan gjøre for å bli kvitt problemer med bekkenet ditt. For ytterligere spørsmål bruk kontakskjema
Bekkenløsning og bekkenlåsning gir smerter i bekkenet
Det er mange som oppsøker oss på grunn av smerter eller plager i bekkenet. Mange forbinder bekkenplager eller bekkensmerter med gravide. Sannheten er at både menn som kvinner, unge og eldre kan oppleve smerter i sitt bekken.
Ofte er disse smertene ganske diffuse, og pasienten synes det er vanskelig å fortelle hvor smerten sitter.
Det er vanlig at pasienten for eksempel forteller at de har korsryggsmerter, når det egentlig kommer fra bekkenet. På en konsultasjon hos oss, kan vi finne ut av om smertene eller plagene dine kommer fra bekkenet eller andre områder i kroppen.
Generelt om bekkenet
Bekkenet fungerer som kroppens vektbærer og støtdemper, der det fordeles vekt mellom over og underkropp. Regionen beskytter også de ulike organene som ligger i der, de såkalte bekkenorganene.
Vi bruker bekkenet hele tiden, og for at det skal fungere mest mulig optimalt er det viktig med bevegelse, styrke og stabilitet. Nedsatt funksjon i bekkenet kan føre til smerte i det som føles som korsryggen, men også overføres oppover og/eller nedover til andre områder i kroppen.
Bekkenet består av tre knokler; korsbeinet og to hoftebein, overgangen mellom disse kalles «iliosacralledd». Sammen danner disse leddene «bekkenringen», og foran i denne ringen, sitter skambeinet (symfysen) som er en bruskforbindelse. I den nedre delen av bekkenet sitter halebenet. I alle disse områdene kan man oppleve smerter og plager.
Selv om det er viktig med bevegelse i bekkenleddene, er ikke denne bevegelsen stor. Dette fordi det er viktig at bekkenet er på rett plass og for at det skal holde kroppen stabil. Derfor er regionen bundet sterkt sammen av leddbånd, muskler og sener.
Bekkenlåsning
Bekkenlåsning er når iliosacralleddet på en eller begge sider ikke har tilstrekkelig funksjon. Dette er noe som rammer både menn og kvinner, og det er en vanlig årsak til smerter i bekkenet under et svangerskap.
Årsaken til bekkenlåsning kan være mange, men ofte er det på grunn av feilbelastning over en lengre periode. Når det gjelder gravide kan årsaken være de store endringene som skjer med kroppen over en kort periode. Holdningsmønsteret endres og det kreves at kroppen klarer å tilpasse seg disse endringene på en god måte, gjør den ikke det, kan det utvikle seg til smerter og plager.
Ved bekkenlåsning sitter smertene ofte bak i bekkenet på én side, i korsryggen, seteregionen, lyskeområdet eller lår. Bekkenlåsning kan også gi strålesmerter nedover i beinet.
Pasienter med bekkenlåsning forteller som regel om en skarp smerte eller stivhetsfølelse i bekken og korsrygg, gjerne da på én side. Det forverres etter å ha sittet stille lenge, helt i starten når man begynner å gå etter å ha sittet eller ligget, ensidig arbeid o.l
Bekkenløsning
Bekkenløsning er et ord som har blitt mye brukt i forbindelse med smerter i bekkenet under svangerskapet, og det har derfor blitt et negativt ladet ord. Men bekkenløsning er en naturlig del av den siste tiden i svangerskapet, og det er helt nødvendig at dette skjer for at bekkenet skal kunne gi plass til babyen under fødsel.
Grunnen til at bekkenet blir løsere er på grunn av svangerskapshormonet relaxin. Istedenfor å kalle det bekkenløsning når man opplever plager i forbindelse med dette, ønsker fagpersoner nå å bruke ordet «bekkenleddsmerter».
Ca 15 prosent av norske gravide opplever bekkenleddsmerter i siste del av svangerskapet. Grunnen til at smertene oppstår vet man ikke helt, men det kan være en sammenheng mellom hormoner, lite stabilitet i bekken og korsrygg, og ulik bevegelse i bekkenleddene.
Typiske områder smertene sitter i er symfysen og nedover i lyskeområdet, samt bekkenbunnen. Smertene kan også stråle nedover i beinet. Ofte beskriver pasientene disse smertene som litt diffuse. Pasienter med bekkenleddsmerter forteller blant annet at smertene forverres ved rask gange, når de skal snu seg i sengen, gå ut og inn av bilen, når de bærer noe tungt eller går i trapper.
Det er normalt at plagene blir helt borte etter fødsel, men det er også noen som opplever at smertene vedvarer i tiden etter fødsel. Vi anbefaler alle å oppsøke en kyndig terapeut i tiden før, under og etter svangerskapet, for å kunne forebygge og behandle eventuelle smerter og plager så tidlig som mulig. I tillegg gi tips og råd som kan være med på å redusere risikoen for eventuelle plager under og etter svangerskapet.
Tips og råd ved bekkenleddsmerter
- Beveg deg innenfor smertegrensen. Dette gjelder uansett hva du gjør, kroppen forteller deg når det blir for mye, lytt til kroppens signaler.
- Ta regelmessige pauser i løpet av dagen.
- Søvn og hvile er viktig. Finn en behagelig liggestilling. Gode hjelpemidler kan være en spesiallaget pute eller en «tettpakket» dyne som gir støtte under knær og ankler når du ligger på siden, slik at bekkenet slapper mest mulig av. Har du smerter når du vrir deg i sengen, kan det hjelpe med sengetøy og pysj av silke, eller annet glatt stoff, slik at man reduserer friksjon.
- Det er viktig med variasjon. Pass på å bytte mellom ulike stillinger jevnlig.
- Unngå for raske og lange steg når du går. Reduser tempoet.
- Unngå brå og raske bevegelser. For eksempel når du skal ut av bilen, ta begge bein til siden og legg like mye vekt på begge bein før du reiser deg opp. Gjerne støtt opp med armene på lårene.
- Er det smertefullt å gå i trapper, prøv å ta begge bein opp på et trinn før du tar neste steg.
- Reduser daglige gjøremål. Ikke vær redd for å be om hjelp.
Det er økt risiko for bekkenleddsmerter ved blant annet overvekt, angst og depresjon, stress, inaktivitet, hardt fysisk arbeid, og antall tidligere fødsler.
Ønsker du å booke time for undersøkelse og behandling av bekkensmerter kontakt oss på telefon 22 95 11 14, eller book time online hos en av våre terapeuter; https://dhn.no/booking/
Øvelser du kan prøve ut selv
For treningsprogrammer og øvelser se denne siden
Kilder:
https://helsenorge.no/gravid/bekkenlosning
Er bekkenlåsning det samme som bekkenløsning?
Nei. Bekkenlåsning er betegnelsen på et låst bekkenledd. Dette forekommer hos både kvinner og menn. Bekkenløsning er en hormonell utløst tilstand grunnet graviditet
Kan menn få låsning i bekkenet?
Omtrent halvparten av de som får låsning i bekkenet er menn
Bør jeg trene med bekkenløsning?
Først bør du undersøke om det er bekkenløsning du lider av. Mange gravide med smerter i bekkenet er feildiagnostisert. Dersom du har fått diagnosen av kiropraktor, fysioterapeut, osteopat eller lege med spesialisering i fysikalsk medisin: Du bør ikke trene om det forverrer dine plager, og du bør helst følge et program spesielt laget til deg. Optimalt sett trener du med veiledning av fysioterapeut. Bassengtrening, der vekten taes av bekkenet kan være en god ide.