Frozen shoulder heter frossen skulder på norsk, men tilstanden har flere kallenavn som:

 • adhesiv kapsulitt
 • kapsulitt i skulderen
 • skulderkapsulitt
 • kapsulitt

Det finnes 3 hovedmåter å behandle kapsulitt på:

Øvelsesbehandling

Konservativ passiv behandling som trykkbølge eller dry needling

Injeksjonsbehandling.

Frozen shoulder eller frossen skulder på norsk
Frossen skulder rammer de over 40 mest

Behandling av frozen shoulder

Så til det som står i overskriften på dette innlegget. Behandling av en adhesiv kapsulitt/frossen skulder. Som nevnt lengre opp er det i frysefasen vi kan gjøre mest. I frossen fase er det som regel mindre å gjøre.

Behandlingsalternativer:

Injeksjonsbehandling med kortison

Ultralydveiledet Injeksjonsbehandling med kortison er førstevalget for å behandle en frossen skulder for de aller fleste (Challoumas et al. 2020). Vi tar derfor alltid ultralyd av skulderen ved mistanke om frossen skulder for å se om dette gjelder din skulder.

Vurdering og behandlingen utføres av Michael D. Parham som har videreutdanning innen injeksjonsbehandling og ultralyddiagnostikk. Alle pasienter blir grundig vurdert og diagnostisert med frossen skulder før eventuelt injeksjonsbehandling kan utføres. Medisinsk ansvarlig ved klinikken er Dr. Lars H. Fosse.

Frozen shoulder er preget av stivhet, smerte og redusert bevegelighet i skulderen, vanligvis som et resultat av betennelse og fortykkelse av skulderens leddkapsel. Du kan leser mer om årsakene til dette lengre ned i dette innlegget.

Kortison, også kjent som kortikosteroider, er et kraftig antiinflammatorisk medikament som kan bidra til å redusere betennelse og smerte i skulderen.

Ultralydapparat brukes under injeksjonsprosedyren for å sikre nøyaktig plassering av kortisonet. Dette gir flere fordeler:

 1. Presisjon: Ultralyd gir behandleren muligheten til å se nøyaktig hvor kortisonet skal administreres, slik at det kan målrettes mot de inflammasjonsområdene som forårsaker problemer i skulderen.
 2. Redusert risiko: Ved å bruke ultralydveiledning kan legen minimere risikoen for å treffe feil områder eller strukturer i skulderen.
 3. Effektivitet: Ved å levere kortison direkte til det betente området, kan denne metoden gi raskere og mer målrettet lindring enn oral medisin.

Prosedyren utføres på lvår klinikk. Et bedøvende middel kan brukes først for å minimere ubehag. Deretter blir kortisonet injisert i skulderleddet med ultralydveiledning.

Trykkbølgebehandling:

Dette er et spesielt apparat som kan hjelpe til med tilhelingen av skader og arrvev. Trykkbølgebehandlingen utføres som regel 5 ganger og mellom 1-2 behandlinger per uke.

Trykkbølge kan brukes i alle faser av frossen skulder, men er mest effektiv i fase 1 og 3. Grunnen til dette er at behandlingen kan virke både smertelindrende og tilhelende.

Dry needling

Behandlingen kalles også tørrnålsbehandling eller ims på norsk. Dette er rett og slett behandling med tørre nåler. Det vil si akupunkturnåler som føres inn i muskelen og skulderkapselstrukturer uten noe som sprøytes inn. Nåle er tørr.

Som regel er denne behandlingen ikke like effektivt som injeksjon med «våte» nåler på skulderkapsulitt, men det brukes noen ganger dersom pasieten av ulike årsaker ikke kan få kortison.

Skuldermanipulasjon

En skuldermanipulasjon utført av kiropraktor kan noen ganger løsne stive skuldre vesentlig på noen få behandlinger. Derfor prøves det på de fleste frossen skulder pasienter ved våre klinikker.

Behandlingen har få eller ingen bivirkninger utover kortvarig forverring av smertene (opptil noen minutter) og gjøres ofte som et tillegg til feks trykkbølgebehandling.

Du kan se behandlingen med nåler og manipulasjon i videoen under

Mobilitetsøvelser

Mobilitetsøvelser oppfordrer vi alle skulderpasienter til å prøve gjøre uansett hvilket stadie du befinner deg på. Det mest optimale er øvelser tilpasset deg, din hverdag og treningsbakgrunn (eller manglende treningsbakgrunn). Øvelser vi typisk anbefaler for fase 1 kan du se her

For å oppnå de beste resultatene med treningen anbefaler vi at du bytter program til en variasjon eller nytt program hver 2-3 uke. Varisasjon er essensiell i all type trening. Hjernen og kroppen tilpasser seg hurtig til alle typer øvelser. Øvelsene vil bli lettere å gjøre med tiden, men dersom de blir for lette vil fremgangen din stagnere.

For å bytte program, kan du benytte deg av fysioterapi portalen.

For 50 kroner vil du få full tilgang til hele portalen i 3 måneder. Du kan i denne perioden laste ned så mange av programmene du ønsker på alle kroppsdeler og problematikker.

Hvordan får du diagnosen frozen shoulder?

I frysefasen stivner skulderen på en karakteristisk måte. Vi kaller dette for et «kapsulært mønster». Et kapsulært mønster vil si at skulderkapselen virkelig er i ferd med å skrumpe inn. Det er ikke bare smerter som stopper bevegelsen, men bevegelsen forsvinner.

Alle skulderplager har redusert bevegelse i en eller annen retning, men ikke i samme mønster som ved en frossen skulder (eneste unntak er dersom du har en hypermobil skulder)

Det er derfor som regel en enkel oppgave å diagnostisere lidelsen for en med erfaring på denne type muskel og skjelettplage. Dette gjøres ved en fysisk undersøkelse av skulderen. Der tester man og måler skulderens bevegelighet i :

 • fleksjon
 • ekstensjon
 • innover rotasjon
 • utover rotasjon
 • abduksjon
 • adduksjon

På vår klinikk tar vi ofte et ultralydbilde i tillegg. På ultralydbilder kan vi se om det er en fortykkelse av leddkapselen. Dette bekrefter diagnosen. Det er også nyttig i tvilstilfeller der en skulder ikke blir bedre med konservative tiltak. Da ser vi rutinemessig på ultralydbilder for å se om det er en betennelse eller skade noen sted, eller om det kan være at det er en begynnende frossen skulder.

Sist men ikke minst så er ultralydbilder også nyttig for å monitorere om tilstanden er i bedring, og for å kunne behandle på rett område med injeksjon om det blir nødvendig.

MR undersøkelse kan også konfirmere diagnosen.

En frozen shoulder er både stiv og vond

Frossen skulder er en tilstand hvor skulderen blir svært stiv og ubevegelig. Tilstanden er veldig smertefull og bevegelse er kraftig redusert. Skulderen er ikke nødvendigvis både stiv og vond samtidig men det går i faser. Det finnes 3 faser:

Frysefasen: Fase 1

Denne fasen preges av mye smerte spesielt på natten. Gradvis utvikles stivhet og nedsatt bevegelighet i skulderen din. Å rotere skuldere utover er vanligvis den bevegelsen som blir nedsatt først. Deretter får man vansker med å løfte armen ut til siden. Denne frysefasen kan vare fra 0-3 mnd.

Hvis du får hjelp i denne første frysefasen så kan det bidra til å beholde mer bevegelighet i skulderen. Dette fører til at den frosne fasen ikke blir like ille som den kunne blitt. Mer bevegelighet i skulderen i den frosne fasen fører også til at du får mindre smerter.

Frossen fase: Fase 2

Når skulderen har “frosset” så er det mangel på bevegelse som er det største problemet. Smertene blir sjeldent verre i dette stadiet, i mange tilfeller blir smertene mindre eller ikke like intense som i frysestadiet.

Denne fasen varer fra 3-9 måneder etter a skulderen begynte å stivne. Når skulderen først er frosset så er det vanskeligere å gjøre den bedre med tiltak som dry needling, tøyninger eller trykkbølge.

Det eneste som vil lønne seg er å fortsette med mobilitetsøvelser som prøver øke bevegeligheten i skulderleddet.

Opptiningsfase / Defrostfase: Fase 3

I denne fasen begynner skulderen å få bevegeligheten tilbake. Du vil gradvis kunne bruke skulderen mer og mer som normalt. Dette stadiet begynner oftest i 9 måned og kan vare opptil 3 år. I dette stadiet er det viktig å få tilbake bevegeligheten i skulderen igjen og å gradvis bygge opp styrke.

Blir jeg symeldt når jeg har frozen shoulder?

En frossen skulder fører ofte til sykemedling. Dersom din jobb består av kontorarbeide så vil sykemeldingen kunne gå over noen uker. Dersom du har arbeid som krever mye arbeid med hendene over hodet kan sykemeldingen gå over flere måneder. Eksempler på dette er personer som jobber som:

 • elektrikere
 • rørleggere
 • snekkere
 • brannmenn
 • offshorearbeidere
 • transportarbeidere
 • gravemaskin eller andre maskinarbeidere

Dersom du trenger undersøkelse eller behandling av din skulder ta kontakt med klinikken på 22 95 11 14 eller book en time online.

Hvor lang tid tar frozen shoulder?

Fra noen måneder opptil 3 år

Kan man operere en fryst skulder?

Det er ikke vanlig og har dårlige resultater

Skal jeg trene eller ta det med ro etter en injeksjon for kapsulitt?

Som regel anbefaler vi ro, men snakk med din behandler om hva som er lurest for deg

Hjelper trykkbølgebehandling på frozen shoulder?

Mange av pasientene får smertelindring av frossen skulder. Utelukkende trykkølgebehandling er sjeldent nok for å få raskest mulig resultat

Kan jeg få frossen skulder i begge skuldrene?

Sjeldent får man det i begge skuldrene samtidig men du kan få det i begge skuldre med noen mnd mellomrom

Kan man se frossen skulder på MR?

Ja du kan se at kapselen har skrumpet på MR bilde

Kan man se frossen skulder på ultralyd?

Ja det kan vi se på ultralydbilder

Kan man trene med frossen skulder?

Ja, men i fryst stadie er det lite bevegelse i skulderen så den blir vanskelig å gjøre bevegelser med

Hvor lenge etter en frossen skulder kan jeg trene normalt?

Dette avhenger veldig av individulle forhold, men gjennomsnittspasienten bør forberede seg på at det ofte tar opptil 1 år før den affiserte skulderen kan trenes for fullt

Hva er beste behandling for frozen shoulder?

Ultralydveiledet kortison injeksjon er den mest effektive metoden å behandle lidelsen på (spesielt i tidlig stadium)

Hva hjelper mot frossen skulder?

Behandling ved frossen skulder kan være kortisoninjeksjoner og medikamentell behandling i kombinasjon med fysioterapi eller kiropraktikk

Hvordan føles frossen skulder?

Tilstanden utvikler seg sakte med økende smerter og stivhet i skulderleddet. Mange har betydelige smerter i hvile og om natta, noe som medfører søvnvansker. Smertene finnes på utsiden av overarmen, men i uttalte tilfeller stråler smertene nedover både overarm og underarm.

Toralf Wollkert Thomassen