En vond skulder er en vanlig klage blant mennesker i alle aldre, og det kan være en betydelig kilde til ubehag og smerte. Skulderproblemer kan være forårsaket av ulike faktorer, inkludert skader, overbelastning, dårlig holdning og mer.

I dette innlegget vil vi snakke om årsakene til vond skulder, hvordan du kan få hjelp, og viktigheten av skuldertrening og øvelser for å lindre smerte og forbedre skulderfunksjonen. Dersom du er interessert i at vi skal undersøke og hjelpe deg med din skulder, ta kontakt her.

Vi tar våre egne bilder med ultralydapparater, og dette er spesielt viktig når det gjelder skuldre. Les mer om hvorfor lengre ned.

Årsaker til vond skulder

Det er en rekke årsaker til vond skulder, og de kan variere fra person til person. Noen av de vanligste årsakene inkluderes i listen under.

Skuldersmerter kan være uskydlige, eller i verste fall et symptom på hjertelidelser. Vi skal kun drøfte årsaker som har sammenheng med muskel og skjelett (Listen under er ikke i kronologisk rekkefølge)

 1. Skader: Skader som fall, slag eller idrettsskader kan føre til skuldersmerter. Dette kan omfatte leddbåndskader, muskelskader, brudd eller forstuing.
 2. Overbelastning: Overbelastning av skuldermuskulaturen, spesielt for personer som driver med repetitive bevegelser eller tung løfting, kan føre til smerter og ubehag. Dette er vanlig blant idrettsutøvere, håndverkere og personer som arbeider ved datamaskinen i lange perioder.
 3. Slitasje og aldring: Med alderen kan leddene og vevet i skulderen slites ned, noe som kan føre til tilstander som artrose eller tendinitt.
 4. Dårlig holdning: Å ha dårlig holdning over lengre tid kan føre til skuldersmerter. Dette gjelder spesielt for personer som jobber ved skrivebord eller bruker mobiltelefoner mye.
 5. Feil treningsteknikk: Mange mennesker utfører øvelser feil, spesielt når de trener skuldrene. Dette kan føre til skader og smerter i skulderområdet.
vond skulder kan være så mangt. bildet er en anatomisk illustrasjon, som viser scapuoa og muskulaturen rundt

Hva du kan gjøre når du har en vond skulder

Hvis du opplever smerter i skulderen, er det viktig å kontakte oss for å identifisere årsaken og få riktig behandling. Skulderen er et av leddene som trenger mest oppmerksohet etter en skade. Det er ikke alltid at hvile fra aktiveteten hjelper. Du kan være flere månender borte fra det som tilsynelatende fører til smertene, og føle deg helt bra. Når du gjennopptar aktiviteten, kjenner du at skulderen fortsatt ikke har leget seg.

Her er noen anbefalinger fra oss fagfolk som ser mange med skulderskader:

 1. Konsulter en spesialist: Det første skrittet du bør ta er å kontakte en erfaren terapeut som kan diagnostisere problemet. Dette kan være en fysioterapeut, osteopat, kiropraktor eller en lege med spesialisering i skulderproblemer.
 2. Diagnostikk: En grundig evaluering, inkludert en fysisk undersøkelse og en ultralydscanning, hjelpe til med å identifisere årsaken til skuldersmertene dine. Røntgen og MR undersøkelser er som regel ikke nødvendig eller nyttig i forbindelse med en vanlig skulderskade.
 3. Behandling: Behandlingen vil avhenge av årsaken til skuldersmertene. Dette kan inkludere fysioterapi, osteopatisk behandling, kiropraktisk justering, medikamentell behandling (injeksjoner eller medikamenter) trykkbølgebehandling eller til og med kirurgi i noen tilfeller.
 4. Rehabilitering: Etter at du har fått behandling, er rehabilitering viktig for å gjenopprette skulderfunksjonen og forhindre tilbakefall. Dette kan inkludere skuldertrening og øvelser.

Skuldertrening og øvelser

Skuldertrening og øvelser spiller en avgjørende rolle i å lindre skuldersmerter og for å forbedre funksjonen. Her er noen effektive øvelser du kan prøve:

 1. Rotator Cuff Styrking: Disse øvelsene bidrar til å styrke rotator cuff-musklene, som er viktige for skulderstabilitet. Eksempler inkluderer ekstern rotasjon med strikk og lateral heving med manualer.
 2. Scapula Stabilisering: Riktig funksjon av skulderbladene er viktig for en sunn skulder. Øvelser som scapula push-ups og scapula retraksjoner kan bidra til å stabilisere skulderområdet.
 3. Fleksibilitetsøvelser: Stretching av brystmuskulaturen og baksiden av skulderen kan hjelpe med å forbedre holdningen og lindre smerter.
 4. Funksjonell Trening: Dette innebærer å utføre øvelser som simulerer bevegelsene du gjør i dagliglivet eller sporten din. Det kan inkludere øvelser som bøyninger, løfting og kast.
 5. Gradvis Økning av Belastning: Når du trener skuldrene, er det viktig å starte med lette vekter og gradvis øke belastningen for å unngå overbelastning og skader.

Husk at det er viktig å konsultere en ekspert før du begynner med skuldertrening eller øvelser, spesielt hvis du har en eksisterende skulderskade eller medisinsk tilstand. En fysioterapeut eller annen spesialist kan gi deg veiledning om riktig teknikk og treningsprogram tilpasset dine individuelle behov. Du kan finne øvelsesprogrammer for ulike typer skulderskader her

Oppsummering

Vond skulder kan være smertefullt og begrensende, men det er mulig å få hjelp og lindre smerter gjennom riktig diagnose, behandling og skuldertrening.

Årsakene til vond skulder kan variere, men det er viktig å søke profesjonell hjelp for å identifisere og behandle problemet riktig.

Skuldertrening og øvelser kan være en viktig del av rehabiliteringsprosessen for å forbedre skulderfunksjonen og forhindre fremtidige problemer. Ta vare på skuldrene dine, og ikke nøl med å kontakte vår klinikk som driver med alle typer skulderproblemer til daglig.

https://youtube.com/watch?v=SVdYUD-1QfY%3Fsi%3D-e6qQDanvYI7iLuC

Vonde skuldre hos idrettsutøvere

Skuldersmerter er spesielt vanlig blant idrettsutøvere, da skulderen er en av de mest aktive leddene i kroppen under mange idretter. Idretter som tennis, svømming, baseball og vektløfting krever spesiell oppmerksomhet når det gjelder skulderhelse. La oss se nærmere på hvordan skuldersmerter påvirker idrettsutøvere og hva som kan gjøres for å forhindre og behandle dem.

Vanlige skulderskader hos idrettsutøvere

 1. Rotator Cuff-skader: Dette er en vanlig skade blant idrettsutøvere som involverer repetitive bevegelser av armen, som kast eller sving. De fire musklene som utgjør rotator cuff er ansvarlige for å stabilisere skulderleddet, og skader på disse musklene kan være smertefulle og begrense ytelsen.
 2. Impingement-syndrom: Idrettsutøvere som utfører overhead-bevegelser, som kastere og svømmere, er utsatt for impingement-syndrom. Dette skjer når senene i skulderen blir klemt mellom leddene, noe som fører til smerte og betennelse.
 3. Labral-skader: Skader på skulderleddets labrum kan oppstå hos idrettsutøvere som utfører kraftige kast eller slag. Labral-skader kan føre til ustabilitet i skulderen og påvirke ytelsen.

Forebygging og behandling for idrettsutøvere

For idrettsutøvere er det viktig å ta skuldersmerter på alvor og søke profesjonell hjelp når de oppstår. Her er noen tiltak som kan hjelpe med forebygging og behandling:

 1. Styrketrening: Idrettsutøvere bør inkludere styrketrening for skuldrene som en del av sitt treningsregime. Dette kan bidra til å styrke musklene rundt skulderleddet og forhindre skader.
 2. Teknisk Opplæring: Riktig teknikk er avgjørende for å forhindre skader. Idrettsutøvere bør arbeide med trenere eller fagfolk for å sikre at de utfører idrettsbevegelser korrekt.
 3. Riktig Restitusjon: Etter intensiv trening eller konkurranser, bør idrettsutøvere sørge for tilstrekkelig hvile og restitusjon for å unngå overbelastning og skader.
 4. Profesjonell Behandling: Idrettsutøvere bør ha tilgang til profesjonell behandling som fysioterapi eller osteopati for å lindre smerter og forbedre skulderfunksjonen.
 5. Tilpasset Treningsprogram: Et skreddersydd treningsprogram som tar hensyn til idrettsutøverens spesifikke behov og mål, kan hjelpe med å forhindre skader og optimalisere ytelsen.

Det er viktig å merke seg at idrettsutøvere bør ha en helhetlig tilnærming til sin skulderhelse. Dette inkluderer god ernæring, tilstrekkelig hvile/søvn og mental fokus for å oppnå optimal ytelse og forebygge skader.

Konklusjon

En vond skulder er et vanlig problem som kan påvirke mennesker i alle aldre, inkludert idrettsutøvere. Uavhengig av årsaken til skuldersmertene, er det viktig å søke riktig hjelp for å diagnostisere og behandle problemet. Profesjonelle som fysioterapeuter, osteopater, kiropraktorer og leger med spesialisering i skulderhelse kan hjelpe deg med å komme tilbake til smertefri og sunn skulderfunksjon.

Skuldertrening og øvelser er en avgjørende del av rehabiliteringen for å forhindre tilbakefall og forbedre skulderstyrken og bevegeligheten. Idrettsutøvere, spesielt, bør være oppmerksomme på skulderhelsen sin og ta skuldersmerter på alvor for å oppnå topp ytelse og unngå skader. Med riktig behandling og omsorg kan du få tilbake en smertefri og funksjonell skulder.

Toralf Wollkert Thomassen