Har du ryggsmerter i korsryggen som er verst om morgenen? Les om de ulike årsakene

Selv om dette symptomet vanligvis er ufarlig, er det likevel en god idé å få ryggen grundig undersøkt. Fra madrasser som er for myke eller harde til psykologiske årsaker og til og med leddsykdommer som ankyloserende spondylitt, kan det være mange grunner til at du føler ubehag når du våkner hver dag.

For å unngå bekymringer om hva som foråsaker smertene snakk med oss i dag, så hjelper vi deg med å finne ut hva som kan lindre disse morgensmertene.

Ønsker du prøve øvelser på egenhånd først-gå til siden fysioterapiøvelser.no der du selv kan finne flere treningsprogram for korsryggen (og resten av kroppen)

Legger meg smertefri, våkner med smerter

Å sove er generelt trygt, men det er en vanlig årsak til muskel- og leddsmerter. Ubehag i nakken, ryggen eller hodet om morgenen er ikke alltid farlig – det er bare en del av hverdagen for noen.

Det grunnleggende problemet? Kroppene våre produserer mindre betennelsesdempende proteiner i løpet av søvnsyklusene våre. Alle leddene og musklene trenger tid til å produsere disse smertelindrende proteinene igjen. Derfor er mange nødt til å bevege seg når de har stått opp, slik at smertene avtar. Dette fenomenet skjer ikke bare med ryggsmerter, men de fleste andre smerteproblemer som for eksempel senebetennelser.

Selv om du føler deg bra gjennom dagen, kan kroppen din fortsatt trenge mer hvile om natten enn du er klar over, ettersom søvnige bein ofte er ømme når du våkner. Starten på et tilfelle med akutte ryggsmerter er også mye vanligere de første timene av døgnet – referanse se her

En mann med ryggsmerter i korsryggen står ved sengen.
Ryggsmerter i korsryggen er ofte på sitt verste om morgenen

Mindre smerter om morgenen på grunn av protein

Det er forskere ved Universitetet i Manchester som har funnet ut at kroppen har en egen biologisk klokke som frigir de smertestillende proteinene når vi er våkne, slik at vi føler mindre smerte. Prøver viste at ryggradsskivene har sin egen døgnklokke som er uavhengig av din egen. Så når du våkner med en stiv og vond rygg kan det bety at du står opp før ryggmargen har fått med seg at det er en ny dag.

En god natts søvn er derfor viktig både for å ta vare på din interne biologiske klokke, men også for å unngå problemer med ryggen på et senere stadium i livet.

Dette gjelder mest for kroniske ryggsmerter. Disse smertene er nesten alltid på sitt verste om morgenen..

Ryggsmerter om morgenen er et vanskelig problem å behandle . Dette fordi de fleste tilfellene har mange mindre årsaker som sammen skaper problemer, men som ikke er så tydelige hver for seg.

Det finnes behandlingsmuligheter også for morgensmerter. Hvis du bor i Oslo, ta kontakt med oss på telefon 22 95 11 14 eller via kontaktskjema så kan vi se om du kan få hjelp

6 hovedårsaker til ryggsmerter om morgenen:

 1. Inflammatoriske ryggsmerter: dette er sykelig betennelse fra autoimmun sykdom. Inflammatoriske ryggsmerter er ofte alvorlig, men relativt sjelden. Et eksempel på inflammatoriske ryggsmerter er Bechterews sykdom
 2. Alder: det er en naturlig jevn økning i kronisk mild betennelse når vi eldes
 3. Muskelsmerter og/eller fibromyalgi: ryggmuskulatur er ofte det mest sårbare området i kroppen for muskelsmerter. Det er noen grunner til at disse tilstandene kan være verre om morgenen, men forklaringen på dette er ikke helt kjent ennå.
 4. Søvnløshet og dårlig søvnkvalitet er den mest grunnleggende forklaringen på ryggsmerter om morgenen. En god natts søvn er et effektivt smertestillende middel, og en dårlig natt er det motsatte.
 5. Osteomalacia (vitamin D-mangel): D-vitaminmangel er sannsynligvis ganske vanlig. Det er knyttet til kroniske smerter, og spesielt morgensmerter
 6. Dårlige sovestillinger: Selv om dette er den mest åpenbare grunnen til å våkne med en kink i ryggen, er den likevel en av de hyppigste årsakene

Under skal vi gå igjennom de 6 årsakene i mer detalj:

Inflammatoriske ryggsmerter i korsryggen

Dette er i utgangspunktet veldig sjeldent årsaken til ryggsmerter. Selv om smerter i ryggen om morgenen er vanlig hos de med feks Bechterews, så er ikke det utelukkende denne gruppen pasienter som har disse symptomene. Faktisk er mesteparten av korsryggsmerter om morgenenen grunnet helt andre årsaker.

Vi undersøker om du kan ha inflammatorisk sykdom i bekken/rygg dersom du har:

 • Sterke ryggsmerter om morgenen
 • Langvarige ryggsmerter om morgenen (over 1 time)
 • Tegn på inflammasjon i andre deler av kroppen (spesielt i senefester), fingre, tær, øynene eller i tarmen
 • Familiær historikk med reumatiske lidelser
 • Relativt god respons på NSAIDS (ibuprofen og andre betennelsesdempende medikamenter)
 • En infeksjon i kroppen noen uker før ryggen begynte å verke

Morgensmerter er egentlig rester av nattsmerter

Morgensmertene er egentlig ikke morgensmerter, men rester fra smerter som kommer om natten. Dersom symptomene er relativt milde, så blir du ikke vekket av smerter. Du våkner derfor med restsmerter. Smertene er der når du ligger i sengen før du begynner bevege deg.

Dette til sammenligning med ryggsmerter som begynner først når du starter å bevege kroppen. Denne typen smerter er det mindre sannsynlig at har en inflammatorisk årsakssammenheng.

Alder

Smertefulle, stive og ømme muskler er en naturlig reaksjon etter uvant fysisk aktivitet, etter å ha sovet i en ubekvem stilling eller en del av normal aldring. Muskelsmerter er vanligvis ikke et sykdomstegn.

 • Leggkramper er svært vanlig i befolkningen og er oftest uten spesiell sykdomsårsak
 • Med økende alder blir musklene ofte mer stive og ømme, særlig etter å ha vært i ro. Aldersrelaterte revmatiske smerter er vanlig
 • Sterkere nye muskelsmerter som vedvarer over dager og uker kan imidlertid være tegn på muskelsykdom eller bakenforliggende annen sykdom

Mange eldre spiser for lite eller inntar for mye søtsaker som inneholder mye sukker (karbohydrater) og lite eller ingen proteiner som er viktige byggesteiner i musklene.

Bevisst inntak av kjøtt, melkeprodukter, fisk er viktig. For å unngå mangel på D-vitaminer er fisk, tran og sol viktig. Andre vitaminer og mineraler får man gjennom et vanlig kosthold. Dersom mistanke om mangeltilstander foreligger, kan blodprøver avdekke om det er behov for tilskudd

Sykdommer som medfører ledd og muskelplager i høyere alder
Artrose («slitasjegikt»)
Fibromyalgi (kroniske smerter i «hele» kroppen)
Osteoporose (benskjørhet)
Polynevropati (nummenhet) (Vaskulitt.no)
Polymyalgia revmatika (raskt innsettende muskelsmerter og betennelse) (Vaskulitt.no)
Temporalis arteritt (nye tinningsmerter, slitenhet, noen med samtidig polymyalgia revmatika
Leddsmerter generelt

Muskelsmerter og fibromyalgi

Fibromyalgi er en kronisk smertetilstand som gjør at man føler smerte i musklene over hele kroppen. I tillegg til dette har man også ømme punkter på kroppen som gjør vondt når disse blir rørt. For å få diagnosen fibromyalgi må man ha hatt kroniske muskelsmerter i store deler av kroppen i minst 3 måneder.

Det er vanlig å oppleve at symptomene er på sitt sterkeste om morgenen, og de kan ofte variere noe fra dag til dag. Smertene beskrives av mange som en dyp borende eller brennende og verkende følelse i større muskelgrupper.

Søvnløshet og dårlig søvnkvalitet

Siterer oss selv «Kroppen har en egen biologisk klokke som frigir de smertestillende proteinene når vi er våkne, slik at vi føler mindre smerte. Prøver viste at ryggradsskivene har sin egen døgn-klokke som er uavhengig av din egen. Så når du våkner med en stiv og vond rygg kan det bety at du står opp før ryggmargen har fått med seg at det er dag.

En god natts søvn er derfor viktig, både for å ta vare på din interne kroppsklokke og for å unngå problemer med ryggen på et senere stadie»

Osteomalacia

Vitamin D mangel gir smerter om morgenene. Mekanismene er ikke helt forstått, men mangel på vitamin D gir økte betennelsesprossesser.

Dårlige sovestillinger

Oppsummert: Dette vil igjen føre til dårligere søvnkvalitet, som igjen fører til mer smerter.

Det kan hjelpe å strekke på deg

Når du våkner om morgenen og føler deg stiv og øm kan det hjelpe å strekke på kroppen. Det har du sikkert også prøvd? Det er faktisk en del av instinktet vårt å ville strekke på kroppen, enten i senga eller med en gang du har stått opp – og du gjør lurt i å følge instinktet ditt.

Ved å strekke deg får du i gang blodsirkulasjonen og vekker samtidig muskler, nerver og sener til live etter mange timers hvile. Den samme trangen til å strekke seg skjer hos nesten alle dyrearter, og er et morgenrituale som både er viktig og velgjørende. Bruk derfor et par minutter på å gjøre kroppen din en tjeneste om morgenen.

Andre finner det enda mer effektivt å strekke seg daglig, men vente til morgensmertene er over og du er mykere. Prøv deg frem, ta kontakt med oss eller book en undersøkelse hos oss via online bookingen.

Toralf Wollkert Thomassen