Årsaken til smerter under føttene = plantar fascitt

Har du plutselig fått skarpe smerter under hælen? Eller har det gradvis utviklet seg en smerte under foten ved undersiden av hælbeinet? Da er sjansen stor for at du har fått plantar fascitt. Smerter under føttene er sjeldent farlig, men det er vanskelig å ikke bli plaget av det. Dersom du ønsker time til undersøkelse og behandling for plagene ring oss på 22 95 11 14. 

For nyeste behandligsmetoder se – plantar fasciit og prp

Plantar fasciitt – Behandling med PRP (plateberiket plasma)

Når du har vondt under foten er det nesten umulig å ikke å belaste området. Dette blir selvsagt enda verre dersom du har smerter under begge føtter. Resultatet er at du går rundt med smerter, som ofte blir verre. Smertene fører til at du beveger deg mindre. Dette kan øke vekten din  og vektøkning er både en årsak til lidelsen, men også en forverrende faktor.

Hele 7-9% av løpeskader er plantar fascitt og det er den mest vanlige årsaken til smerter i hælen hos voksne. Plantar fascitt er betennelse i plantarfascien som er en seneplate som ligger under fotsålen. Se bildet under

Plantar fascitt

Smertene starter i hælbenet (på latin «calcaneus») og kan gå langs hele fascien som brer seg ut til tærne. Det er mest vanlig at smertene er lokalisert rett under undersiden av hælbenet. Har du vondt under foten nærmere tåballene så kan det komme av andre årsaker som feks tretthetsbrudd. 

Vondt under foten eller hælen?

Vanligvis er det ingen spesiell enkelthendelse men heller overbelastning og irritasjon over tid som forsårsaker plantar fascitt. Smerten kan beskrives som både skarp og brennende og gir som oftest stort ubehag. I startfasen er det kun under trening eller i perioder med økt aktivitet at du kjenner smerten.

Den plantare fascia 

Den plantare fascia er bindevevet som ligget under fotsålen. Den ligger som en strikk i spenn for å gi støtte til fotbuen. Motstandyktigheten til plantarbindevevet samt fettputen under hælen og tilhørende muskulatur er nøkkelen til å kunne absorbere og overføre kroppsvekten vår.

Når denne “strikken” ikke lenger greier å motså trykket fra kroppen som oppstår når vi for eksempel løper – vil plantar fascitt kunne oppstå.

Vedvarende repetetiv overbelastning  + at støttevevet til fettputen og bindevevet blir mindre når vi blir eldre er regnet som de to vanligste årsakene til at plantar fascitt oppstår. Det forklarer delvis hvorfor plantar fascitt er så vanlig blant de som løper mye.

Etterhvert som betennelsen utvikler seg kan du kjenne det ved daglig aktivitet. Da er det vanlig at du ikke bare kjenner smerten under hælen, men at den også brer seg utover fotsålen (i “viften) som oftest på innsiden.

plantar fascitt øvelser

Dersom du er plaget med smerter i foten eller i hælen, eller allerede har blitt diagnotisert med plantar fascitt så les videre.  I denne guiden kan du lese om hva som forsårsaker plantar fascitt, og forskjellige metoder som brukes i diagnostisering og behandling av plantar fascitt.

Hva er plantar fascitt?

Under foten vår har vi en hinne som strekker seg fra hæl til forfot som kalles plantar fascia. Dette er en sterk sene som gjør en viktig jobb i å redusere støtbelastninger i foten, spesielt ved å preservere den langsgående fotbuen, som gjør at foten fjærer når vi går og løper.

Over tid utsettes senen for store belastninger og små mikroskader, dette kan føre til slitasje og den støtdempende effekten av senen blir mindre.

Plantar fascitt er en tilstand hvor plantar fasciaens feste til hælbenet blir overbelastet og irritert. Smertene kan ofte føles fra midt under hælen og fremover i foten. Lidelsen er veldig vanlig, og kan ramme folk i alle aldre, men kvinner fra 40 år og oppover er mest utsatt. Andre som kan være spesielt utsatt er militærpersonell og idrettsutøvere 1
Kilde:
PubMed database – Verdens største database for medisinsk forskning fra National Institute of Health

 

Risikofaktorer for plantar fascitt

Kvinne
Økt alder
Lav eller høy fotbue
Løping
Overvekt
Diabetes/revmatisme
Plantar fascitt er en slitasje av senen, ikke en kronisk betennelse av plantar fascia som det ble trodd tidligere. Slitasjen oppstår når senen blir overbelastet, små mikrorifter i senen oppstår, og over tid fører dette til en fortykkelse av senen på grunn av arrvev fra disse småskadene. 2, 3

I opptil en tredjedel av alle tilfeller kan lidelsen komme i begge føttene samtidig. Smertene er typisk verst på morgenen, ved de første skrittene ut av sengen , eller etter en lengre periode med hvile. 

Tilhelingstiden ved plantar fascitt fremstår med store variasjoner, tidlig i sykdomsforløpet kan det gå over av seg selv med noen dagers avlastning. Senere kan lange smertefulle perioder som ikke går over av seg selv oppleves.

Det er normalt sett ikke behov for sykemelding for plantar fascitt, men i de tilfellene der smertene er meget plagsomme, eller hvor jobben er for krevende kan en sykemelding være aktuell for at pasienten skal fokusere på rehabiliteringsprosessen i en kortere periode.

Prosessen med tilheling kan stimuleres ytterligere ved for eksempel styrketrening, trykkbølgebehandling og kostholdsendringer.

Illustrasjon av plantar fascitt, markert der smerten er mest intens under foten

Diagnostisering av plantar fascitt

Så mange som 1 av 6 nordmenn plages med smerter under foten. Plantar fascitt og andre smerter fra hælen blir som oftest diagnostisert på bakgrunn av hvordan pasienten beskriver plagene, og på bakgrunn av ortopediske tester utført av terapeut. Hos oss kan vi bekrefte diagnosen ved ultralyddiagnostikk. Da får vi også se omfanget av betennelse, men dette er ikke nødvendig i de fleste tilfeller.

Typisk symptomer er ømhet i forkant av hælbenet, som utløses når du går på foten. Smertene er på undersiden av hælen. I begynnelsen oppstår smertene kun ved belastning som når du legger vekt på føttene. Over tid kan det utvikle seg til smerte selv ved hvile. Belaster du foten hele dagen merker du som regel mer smerter om kveldene.

Det er viktig at man oppsøker autorisert helsepersonell som lege, kiropraktor, osteopat eller fysioterapeut for å sikres at det er rett diagnose. Da kommer du bogstavelig talt hurtigere på bena igjen. 

Andre fotsmerter og diagnoser som må utelukkes:

Stressfraktur av hælbenet
«Bone bruise» – blodutredelse i hælbenet
Fat pad syndrom
Revmatisk sykdom
Kroniske inflammatoriske leddsykdommer
Ruptur av plantar fascia senen

Dersom det er mangel på forbedring med tanke på antall behandlinger og tid,  kan vi ønske å få ett bedre innblikk i hvilke strukturer som er involvert. Dette kan gjøres ved bruk av undersøkelser som MR, ultralyd og i noen tilfeller røntgen. 

Både lege og kiropraktorer kan henvise deg til røntgen eller MR dersom det er behov for dette. Vi tar egne ultralydbilder på klinikken som kan se betennelser i fotsålen, tretthetsbrudd og hælsporer.

Vanlig blandt gravide

Typisk beskrivelse når man kjenner smertene er:

  • at det er verst når pasienten går de første skrittene om morgenen 
  •  smerter øker når vi har sittet 30-60 minutter og så reiser oss.

Plantarfascitt kan man få uansett alder, men mest hyppig rammer det de som er I 40- årene, og gjerne de som løper mye.  Det er også en svært vanlig lidelse bland gravide grunnet vektøkningen. Soldater som går mye marsj og løper i militærsko blir også rammet av smerter under føttene.

Spedbarn og behandling

Lurt å utrede plantar fascitt raskt

Det er viktig å oppsøke kiropraktor eller annet helsepersonell tidlig i forløpet. Kjenner du smerter under foten bør du ta raskt affære med denne lidelsen. Betennelsesdempende medikament alene som behandling, er ikke en god ide. Dette vil bare kutte kroppens alarmsignal at en skade er under utvikling, og du vil ende opp med et større problem enn du hadde i utgangspunktet.

Vi bruker ofte ultralydapparat for å ta en titt på plantar fascien. Dette er ikke nødvendig for å sette diagnosen, men det er smart for å kunne se hvor skaden sitter i tillegg til at vi kan monitorere tilhelningen av skaden.

Undersøkelse med ultralyd – hva kan vi se?

Behandling av plantar fascitt

Hvile

Først av alt bør man hvile fra aktiviteter som trigger smerten. Det betyr ikke at du skal unngå all form for aktivitet, men redusere intensiteten enten det gjelder, gåing, løping eller hopping. Plantarfascitt er en selvbegrensende skade som vil som oftest gå over av seg selv etter 6-18 måneder. Men ved hjelp av egne tiltak og behandling kan man korte ned tiden det tar å bli symptomfri betraktelig.

Konservativ behandling og trykkbølgebehandling

95% av plantar fascitt kan bli kurert ved hjelp av konservativ behandling. Konservativ behandling betyr all behandling bortsett fra  injeksjoner eller kirurgi. Trykkbølgebehandling av plantar fascitt kan være svært effektivt. Trykkbølgebehandling er alt fra 5-10 behandlinger med et spesielt apparat som kan hjelpe tilhelningen av skaden. Under fotsålen er det dessuten mye nerver.

Plantar fascitt behandles derfor oftest med trykkbølger da behandlingsformen er betraktelig mindre smertefull enn for eksempel dry needling.

 

Manipulasjonsbehandling

Vi vil også gjøre ulike manipulasjonsbehandlinger på fotknoklene. Manipulasjon betyr å strekke vevet rundt ledd og ben. Dette utføres av kiropraktor med ulike leddjusteringsteknikker. Vi bruker hender for å tøye fotknokler. Vi bruker også ulike redskaper som kan hjelpe øke bevegelsen i fotknoklene.

Øvelser

Alle med smerter under foten, smerter i fotsålen, plantar fascitt må gjøre øvelser da årsaken til problemene er en svekket fotbue.

Du kan selv prøve disse øvelsene her som våre terapeuter har lagd. Øvelsene er lagd med programmet ™Exercise organizer

De beste plantar fascitt øvelser

 

Trykkbølgebehandling i Oslo

 

Andre råd mot plantar fascitt

Bytt fottøy

Et råd som ofte blir ignorert er å bruke riktig fottøy til både daglig aktivitet og idrett, velg sko som er komfortable (som oftest joggesko) ofte kan dresssko og høye heler føre til en forverring av symptomer. Sko med god demping og bruk av innleggsåler som avlaster hælen er gunstig ved plantarfascitt.

Tøying av akillessenen for å få tilbake ankelfleksibiliteten og styrketrening av triceps surae (muskel som ligger på baksiden av leggen og fester seg i hælbenet) og fotens muskulatur, er alle gunstig tiltak mot plantar fascitt.  

Unngå dyre såler og såletilpasninger

Det kan være en god ide å ta en såletilpasning og få noen innleggsåler. Dette hjelper ikke for alle, men for noen. Vårt råd er at du holder deg unna de dyreste såletiplasningene. Kjøp såler du selv kan tilpasse på en sportsbutikk, eller som sportsbutikken tilpasser for deg. Vi henviser også til såletilpasning hos legespesialist (ortoped). Disse sålene får du til en pris i underkant av 2000 kr som er det maksimale vi ville anbefalt du bruker på et tiltak som såler.

Les også vårt innlegg om plantar fascitt og fottøy:

Plantar fascitt sko

Bytt aktivitet 

Sykling og svømming er fine treningsalternativer som ikke belaster foten i like stor grad som løping. På klinikken behandler vi plantar fascitt ukentlig med trykkbølge og/ eller graston (bindevevs/ bløtvevsbehandling). Da bryter man ned skadet vev og kalkdannelser samtidig som man trigger en akutt betennelseprosses slik at kroppen selv begynner å reparere skaden og fjerne betennelsen. På denne måten vil kroppen øke produksjonen av friskt vev som kan erstatte det skadde vevet.

Disse behandlingsformene har vist seg å ha god effekt og er også forankret i litteraturen. Operasjon bør ikke bli vurdert før minimum 6 måneder med konservativ egentrening og behandling har blitt gjennomført

Gemmel, H. Jones- Harris, A. 2013/ 2014. Neuro- orthopaedic course manual- year 3. Anglo- European College of Chiropractic.

Batt, M.E. Tanji, J.L. 1995. Management options for plantar fasciitis. The Physician and Sportsmedicine. 23, 77-86.

Lopes, A.D. Hespanhol J.L.C. Yeung, S.S. Costa, L.O.P. 2012. What are the Main Running- related Muscoskeletal Injuries? A systematic review. Sports Medicine. 42 (10), 891- 905.

Kibler, W.B. Goldberg, C. Chandler, T.J. 1991. Functional biomechanical deficits in running athletes with plantar fasciitis. The American Journal of Sports Medicine. 19 (1), 66-71.

Hva er plantar fascitt?

Plantar fascitt er en tilstand hvor plantar fasciaens feste til hælbenet blir overbelastet, irritert og betent. Smertene kan ofte føles fra midt under hælen og fremover i foten.

Hva er risikofaktorer fra plantar fascitt?

Kvinne
Høyere alder
Lav eller høy fotbue
Løping
Økt belastning
Overvekt
Diabetes
Graviditet

Hva er plantar fascitt øvelser?

Øvelsene går på å myke opp stramme områder i foten samt styrke opp fotbuen, bedre kontrollen i foten, samt styrke ankelmuskulatur. Du kan laste ned et gratis program her: https://dhn.no/plantar-fascitt/

Hva er symptomer på plantar fascitt?

Smerter under foten ved hælen eller under foten er det mest vanlige symptomet. Smertene fremprovoserer av vanlige dagligdagse aktivteter der du belaster foten.

Hvordan behandle plantar fascitt?

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt kan være svært effektivt. Trykkbølgebehandling er alt fra 5-10 behandlinger med et spesielt apparat som kan hjelpe tilhelningen av skaden. Under fotsålen er det dessuten mye nerver.

Andre typer behandling er:
Dry needling
Ultralydveiledet kortison injeksjon
Kirurgi
Graston
Massasje
Triggerpunktball
Øvelser
Kinesiotaping

Finnes det spesielle sko mot plantar fascitt?

Nei. Les mer her om plantar fascitt og sko /såler

Toralf Wollkert Thomassen