Lumbago eller hekseskudd er en diagnose og samlebetegnelse på uspesifikke korsryggsmerter. Termen inkluderer mange smertetilstander som har til felles at de gir smerter i lumbalcolumna (korsryggen). I de fleste tilfeller er det vanskelig å si nøyaktig hvilken struktur smertene stammer fra.

Lumbago er smerter i korsryggen (lenderyggen) uten at en spesiell sykdom eller smerter fra nerverøtter er årsaken til smertene. Lumbago omtales derfor også som uspesifikke ryggsmerter.

Smertene begynner oftest plutselig som såkalt «hekseskudd». Man kaller det også for å få en kink i ryggen. Hjernens reaksjon på smertene er å stramme musklene i ryggen.

Lumbago utgjør 80 til 90 prosent av tilfellene med ryggsmerter. Lumbago skilles fra spesifikke ryggsmerter der en sykdom fører til smertene eller ved smerter der nerver i ryggen er kommet i klem. Eksempler på sykdom som kan gi ryggsmerter er ulike reumatiske lidelser. Eksempler på lidelse som gir nerverotsmerter er prolaps som gir isjias og spinal stenose.

Ved en kink går man ofte fra ingen problemer eller eventuellt litt kjenninger, til en rygg som kjennes helt låst, med smerter som forhindrer dagligdags funksjon. Ved en kink oppstår det som regel kramper som gjør at man går fremoverbøyd og med hoften ut mot siden. Kink / hekseskudd er som regel helt ufarlig, men gjør veldig vondt.

Diagnosen hekseskudd eller prolaps

Diagnosen settes ofte på sykehistorien din alene. Det er karakteristisk at smertene plutselig utløses uten at det er noen klar årsakssammenheng. Smertene kommer som lyn fra klar himmel ved en vanlig dagligdags situasjon som å ta på seg sokker eller bøye seg ned til oppvaskmaskinen.

Hekseskudd i ryggen
Kink oppstår plutselig

Ved en undersøkelse hos kiropraktor vil man kjenne på de låste delene av ryggen din. Der palperer vi muskulaturen for å finne ut hvor det er mest spent og hvor du har mest smerter. Vi vil også teste hvordan ulike deler av ryggen din beveger seg. I tillegg vil vi gjøre nevrologiske undersøkelser for å utelukke at det er klem på nervene i ryggen.

Er det borfall av en refleks, lammelser i muskulatur eller bortfall av følelsesans på undersøkelsen er dette tegn på at du har en skiveprolaps i ryggen. Da vil vi ofte ta MR for å bekrefte diagnosen.

Behandling av hekseskudd

Behandlingen for de med akutt hekseskudd/lumbago/kink:

  1. berolige pasienten. Mange er redde da smertene kan være store.
  2. Myke opp stive ryggsegmenter
  3. Øvelser

Vi vet at dersom vi grundig tester en hekseskudd pasient og tar personen på alvor så vil vi ha større sjanse for å berolige vedkommende. Redsel er dårlig for ryggpasienter. I mange tilfeller vil pasientene blir for forsiktige, og kanskje ikke røre nok på seg. Dette forverrer tilstanden på både kort og lang sikt.

Kiropraktorbehandling der det er mulig kan være et effektiv virkemiddel. Klarer kiropraktoren å manipulere de stive områdene vil muskelkrampene slippe midlertidig. Smerten vil i disse tilfellene avta, og pasienten både tør og kan røre mer naturlig på seg.

Dyp korsryggbehandling med «knee- chest» behandlingsbenk

Øvelser er noe vi setter i gang med dersom kinken kommer tilbake kort tid etter at behandlingen er avsluttet. I de fleste tilfeller holder det med å holde seg aktiv og gå turer på mykt underlag. Får du tilbakefall tidligere enn 12 måneder etter første kinken så kan vi vurderer å sette i gang spesifikk trening på ryggen din. Øvelser mot korsryggsmerter kan du finne på denne siden

Mange blir som sagt redde for å bevege seg i frykt for å gjøre vondt verre. Men ved de fleste tilstander så lønner det seg ikke å holde seg i ro, og det samme gjelder for kink i ryggen. Prøv å holde deg i bevegelse innenfor et lavt smertenivå hvis det er mulig. Gå gjerne en tur i skogen og prøv å holde et jevnt tempo. Hold deg unna styrkeøvelser på kjernemuskulatur når du akkurat har fått hekseskudd. Dersom du vil gjøre øvelser så kan du prøve vårt bevegelighetsprogram på ryggen. Gjør øvelser i 10 minutter og ikke mer i starten. Du kan gjøre 1 eller 10 øvelser i løpet av disse 10 minuttene. Gjør det som føles mest behagelig ut.

tøye-korsrygg-1-7-1

Hva du kan gjøre selv

Is eller varme

Du kan godt prøve å ise ned det området der du kjenner smerten. Det kan hjelpe til med å bedøve området slik at smerten kanskje blir litt mer overkommelig. Varmepakninger kan også gjøre godt. Vi har erfart at nedising er mest effektivt, men dersom du opplever mer smertelindring med varme er det ikke noe galt i å gjøre dette. Noen ganger kan et varmt bad også være smertelindrende

Hva har du drevet med?

Hvis du tenker gjennom hva du har gjort den siste tiden kan du kanskje få informasjon om hva som har ført til smertene. Har du begynt i ny jobb, pusset opp, trent mer eller noe gjort noe annet nytt? Kink kan være en reaksjon på en endring i bevegelsesmønsteret ditt og i hverdagen din.

Har du gjort noe nytt den siste tiden kan det kanskje lønne seg å trappe litt ned på den nye aktiviteten i en liten periode til smertene har roet seg. Deretter bør du gradvis øke belastningen igjen. Ikke start på 100% men skynd deg langsomt.

Hvor lenge varer et hekseskudd?

Smertene varer vanligvis bare noen dager og opp til 2 uker. Svært sjeldent blir hekseskudd kronisk og varer i uker-måneder

Kink, hekseskudd eller lumbago om du vil, er helt ufarlig, men ofte en veldig smertefull tilstand. 

Er kink i ryggen farlig?

Kink er ikke farlig. Faktisk kan ikke skaden påvises på verken røntgen eller MR, så liten er den. Smerteintensiteten er mye større enn alvorligheten.

Hvor lenge varer akutt lumbago?

Det er svært vanlig å ha smerter og ubehag i korsryggen (også kallt lumbago), men det er sjelden alvorlig og går vanligvis over av seg selv i løpet av et par uker. Smertelindrende behandling vil få tilstanden til raskere gå over. Kiropraktorbehandling kan være en slik smertelindrende behandling

Hvordan bli kvitt akutt lumbago?

Akutt lumbago går neste alltid over av seg selv, men det betyr ikke det samme som at du ikke bør oppsøke hjelp. Kyndig hjelp hos kiropraktor eller fysioterapeut vil kunne redusere antall smertedager og korte ned på sykemeldingsdager

Hva hjelper ved hekseskudd?

Smertestillende har lite til ingen effekt på akutt lumbago. Bevegelse hjelper, som feks gange, krabbing eller å bevege seg i vann.

Toralf Wollkert Thomassen