Her kommer en guide til hvordan du kan kvitte deg med smerter mellom skulderbladene. Du vil få tips til behandling som er effektiv, og råd om hvordan du selv kan prøve behandle bort plagene. Du kan også se forslag til øvelser for å bli kvitt plagene dine ved å besøke siden Fysioterapi Øvelsesportal

Dersom du ønsker få undersøkt ryggen, bruk vårt kontaktskjema

Brystryggsmerter er det samme som smerter mellom skulderbladene

Brystryggen er området mellom skulderbladene. Det er der hvor brystkassen møter brystområdet. Smerter i brystrygg og smerter mellom skulderbladene betyr derfor det samme. Det samme gjelder torakale smerter. Torakalen er latin og betyr brystrygg.

Smerter mellom skulderbladene er området merket med oransje
Smerter mellom skulderbladene stammer fra de oransjefarvede virvlene

Smerter i ryggen er noe de fleste vil oppleve i løpet av livet. Det er likevel ikke like vanlig med smerter i brystryggen som i nakken eller korsryggen.

Selv om de aller fleste som lider av smerter i dette området- har fått smertene grunnet relativt harmløse årsaker- er det viktig å undersøkes grundig.

Det som er viktig å huske på når det gjelder smerter mellom skulderbladene er at det kan være en indikasjon på problemer i organene i brystet eller magen.

For eksempel kan magesår, galleblæreproblemer eller hjerteproblemer føre til smerter som stråler ut til området mellom skulderbladene eller smerter midt i brystet og ryggen. Mer utfyllende informasjon kommer lengre ned i innlegget.

Hvis smertene er alvorlige og vedvarende eller hvis de kommer sammen med andre symptomer, ta kontakt med vår klinikk for en grundig undersøkelse og eventuell behandling.

Behandling av smerter mellom skulderbladene

På våre klinikker har vi mange typer behandlinger, men hva slags behandling er best på disse symtomene? Det finnes ingen fasit, men det er en kjent erfaring blant våre behandlere at manipulasjon av ryggsøylen kan være veldig effektivt på smerter i brystryggen (referanseliste på bunnen av innlegget)

Manipulasjon er den klassiske «knekke» teknikken kiropraktorer bruker. Denne behandlingen er så effektiv når den fungerer at den er det naturlige førstevalget på brystryggsmerter og smerter i skulderblad og nakke.

Teknikken brukes av oss som en slags undersøkelse. Blir du ikke mye bedre etter en gitt tidsperiode, bør området undersøkes nærmere med feks røntgen eller MR.

Andre behandlinger vi benytter på vår klinikk mot smerter mellom skulderblader er:

 • triggerpunktmassasje
 • mobilisering av ledd
 • øvelsesbehandlig
 • trykkbølgebehandling
 • injeksjonsbehandling
 • dry needling

Et vanlig behandlingsforløp på en pasient med smerter mellom skulderbladene er

 • Undersøkelse av ryggen
 • 1-5 manipulasjonbehandlinger av kiropraktor (noen ganger osteopat)
 • 1-3 behandlinger hos osteopat eller fysioterapeut (mobilisering/triggerpunktbehandling)
 • 1 gjennomgang av mobiliseringsøvelser og styrkeprogram du skal gjøre selv etter at smertene er borte

Du kan selv prøve behandle disse smertene med øvelser. Du kan finne programmer til mange ulike plager i vår øvelsesportal-fysioterapiøvelser.no

Du finner også et program lengre nede i dette innlegget for å myke opp brystryggen.

Smerter mellom skulderbladene hos gravide

Grunnet at kroppen er i foranding slik at både magen og bryster blir større, er det mange gravide, spesielt senere under graviditeten, som får smerter mellom skulderbladene. Behandling hos kiropraktor og osteopat er like trygg for gravide som hos ikke gravide.

Det er også vanlig at problemene vedvarer etter fødselen. Tunge bryster og amming vil fortsatt fremprovosere smertene, så det er ikke nødvendig å vente til du har født før du oppsøker hjelp. Dette gjelder også for gravide med bekkenproblematikk.

For eget innlegg om gravide med bekkensmerter – se under.

Smerter mellom skulderbladene og øvelser

Brystryggen er den delen av ryggsøylen det er lettest å behandle selv. Bare husk de to rådene under:

 1. Vi anbefaler at du først har fått ryggen grundig undersøkt
 2. Den første akutte smerten bør være behandlet. Ikke prøv øvelsene når du har store smerter.

Mobiliseringsøvelser kan benyttes før smertene dine er borte, men vi anbefaler at du avventer litt med styrkedelen til de verste smertene er gått vekk. Om du har smerter mellom skulderbladene om natten, så kan 5 minutter med mobilisering av brystryggen før leggetid hjelpe deg med å raskere falle til ro. Mobilisering er det samme som dynamisk tøyning. Det vil si at du skal utføre bevegelser mens du tøyer, det er med andre ord ikke statisk tøyning.

Følgende program er publisert med tillatelse fra ©Exorlive. Du kan laste det ned og bruke det. Vi bruker Exorlive for å lage programmer til pasientene. Det beste er et program som er lagd med tanke på hver enkelt pasient sitt problem og utgangspunkt, men det er bare å prøve og se om dette fungerer for deg. En siste tommelfingelregel er at du ikke skal gjøre øvelser dersom de øker smertene dine.

Er du pasient hos oss vil vi lage et nytt program etter 2-4 uker. Variasjon i øvelsene gir raskere fremgang.

Vi selger foamrollere på klinikken dersom du har behov for en. Det er et nyttig verktøy for å behandle mange skader of vondter.

Dersom du ønsker at vi skal ta en titt på ditt ryggproblem kan du bestille time her:

Du kan også nå oss på telefon 22 95 11 14

Brystryggsmerter og hjerteinfarkt

I en del tilfeller kan en låsning i brystryggen (mellom skulderbladene) gi deg store smerter. Smertene kan noen ganger føles som om de sitter i brystet. Dette kan være skremmende da det er vanskelig å vite om det kan være hjertet smertene kommer fra. I disse tilfellene må du ringe legevakt eller fastlege.

I de tilfellene der sykehuset eller legevakt ikke finner noe galt med deg vil du ofte ikke få noen diagnose, eller bli fortalt at det kommer fra ryggen. I begge disse tilfellene kan du oppsøke hjelp hos kiropraktor.

Det viser en doktoravhandling fra 2004, som seniorforsker Henrik Wulff Christensen forsvarte ved Syddansk Universitet.

Henrik Wulff Christensen undersøkte 275 pasienter, som alle var henvist til hjertemedisinsk avdeling grunnet mistanke om hjerteproblem.  Han fant 50 pasienter, hvor den primære årsak til brystsmertene kom fra ryggraden.

Forskeren fant nedsatt bevegelighet mellom ryggvirvlene. Disse pasientene fikk tilbud om  kiropraktorbehandling. Efter 8 behandlinger hadde 75 prosent fått redusert deres smerter og forbedret den generelle helsetilstanden.

Henrik Wullf Christensen er både lege og kiropraktor. Vi håper som han at doktorgradavhandlingen kan bane veien for nye undersøkelsesrutiner som tidligere i et sykdomsforløp kan sette riktig diagnose.  Dersom “hjerte” problemene bare er et ryggproblem bør de gå til kiropraktor.

Brystsmerter som stammer fra ryggen kan behandles

Det har lenge vært kjent, at brystsmerter i noen tilfeller stammer fra ryggen. I forskningen beskrevet over, var pasientene til undersøkelse på Odense Universitets Hospital for smerter i hjertet. Dette kalles angina pectoris.

Alle pasientene, som ble utskrevet fra hjerteavdelingen uten diagnose, ble undersøkt av kiropraktor. Etterpå fikk halvparten av pasientene med brystsmerter utløst fra ryggen behandling hos en kiropraktor. Den andre halvdelen var kontrollgruppe, og fikk kun kort informasjon om problemet. Pasientene som fikk kiropraktorbehandling klarte seg markant bedre enn kontrollgruppen.

Smerter i brystkassen skal som nevnt øverst i artikkelen alltid undersøkes grundig. Man må utelukke hjertediagnoser først. Etter at hjertet er utelukket fra diagnosen kan en kiropraktor foreta en nærmere undersøkelse for at finne ut av hvor smertene stammer fra.

Dette inkluderer en grundig undersøkelse av den øverste del av ryggen og nakken. Det er her brystsmertene som ikke stammer fra hjertet, ofte kommer fra. Når diagnosen er stilt og det har vist seg at smertene stammer fra ryggen, kan det nesten alltid gjøres noe med problemet.

“Det ville være godt, hvis hjertelæger bliver mere opmærksomme på at henvise hjerteraske patienter til undersøgelse for eventuelle problemer i bevægeapparatet” (rask på dansk betyr frisk)

“Det ville ikke alene være samfundsøkonomisk gavnligt, fordi patienterne hurtigere bliver raske og fuldt funktionsdygtige på arbejdsmarkedet, det vil også give patienterne deres gode liv tilbage” Henrik Wulff Christensen

Kiropraktoren er primærkontakt på lik linje med din fastlege. Du trenger derfor ingen henvisning og vil få diagnose stilt av kiropraktoren. Røntgen eller MR undersøkelser vil bli vurdert og henvist til av kiropraktor ved behov. Du kan også bli sykemeldt av din kiropraktor-samt henvist til kirurgi eller annen spesialist hvis nødvendig.

Smerter mellom skulderbladene og kreft

Smerter mellom skulderblader er som regel harmløse, selv om smertene er store. Dersom du ikke har en kjent kreftdiagnose, er det liten sannsynlighet for at du har kreft i ryggen. Er det mistanke vil vi ta bilder av ryggen for å avkrefte diagosen.

Dersom du ikke har fått undersøkt ryggen så er alltid viktig du gjør dette hos autorisert helsepersonell med faglig kunnskap om ryggen. En kiropraktor eller manuell terapeut er eneste yrkesgruppene som er utdannet til å sette diagnose på ryggpasienter.

I tillegg til å ha mye kunnskap om ryggsøylen og dens sykdommer, kan kiropraktorer også henvise deg videre til røntgen eller MR undersøkelser. I noen tilfeller er det nødvendig med røntgen eller MR for å bekrefte eller avkrefte ulike diagnoser.

På vår klinikk vil du med rygg eller nakkeproblemer først bli satt opp hos en av kiropraktorene for å få stilt diagnosen. Videre behandling kan være fysioterapi, osteopati eller kiropraktikk.

Spredning av kreft kan noen ganger sette seg i skjelettet på midtryggen mellom skulderbladene. Følgende er et utdrag fra kreftforeningen om ryggsmerter og kreft:

Normalt: «Alle» får vondt i ryggen en gang i blant. Det kan være en overbelastet muskel, en muskelstrekk eller skiveutglidning, for eksempel. Eldre får ofte ryggsmerter på grunn av beinskjørhet og sammenpressede skiver i ryggen.

Når du bør søke lege: Dersom du får en ny type ryggsmerte som du ikke har hatt før, og som ikke vil gi seg, bør du gå til lege. Også lette ryggsmerter som varer lenger enn tre uker, bør du søke lege for. Hos yngre menn skal legen alltid tenke på at ryggsmerter i verste fall kan skyldes kreft, og for sikkerhets skyld undersøke for det. Særlig gjelder det hvis pasienten har hatt kreft tidligere, eksempler kan være prostatakreft, testikkelkreft, nyrekreft og lymfekreft.

Kreftforeningen

Vårt råd er at du alltid bør undersøke ryggsmerter så tidlig som mulig. Å komme frem til riktig diagnose og riktig type behandling vil avgjøre hvor raskt du kan kvitte deg med smertene.

Det er noen tilfeller der man undersøke smerter mellom skulderbladene (og andre typer smerter). Undersøk alltid ryggen dersom disse 3 kriteriene er oppfylt samtidig:

 1. Smertene har pågått i over 6 uker
 2. Smertene er store og blir ikke bedre (eller forverres)
 3. Det er 1 annet rødt flagg av de presentert under

Eksempler på røde flagg:

 • Om smertene dine er konstante og du ikke klarer finne en lindrende stilling
 • Nattlige smerter
 • Kjent kreftdiagnose
 • Utilsiktet vekttap
 • Dårlig allmenntilstand
 • Feber

Ta kontakt med oss om du ønsker en undersøkelse av ryggen.

Smerter i øvre del av ryggen på høyre side, hva kan det komme av?

Smerter i øvre del av ryggen på høyre side kan ha mange potensielle årsaker. Her er noen muligheter:

 1. Muskelstrekk eller -tretthet: Dette er en av de mest vanlige årsakene til ryggsmerter. Overbelastning, dårlig holdning, eller plutselige bevegelser kan forårsake muskelsmerter.
 2. Nerv kompresjon: Hvis nerver i ryggen blir klemt eller irritert, kan det føre til smerte. Dette kan skje som følge av en prolaps (utglidning) i en av de intervertebrale skivene.
 3. Skjelettlidelser: For eksempel skoliose, hvor ryggraden er krummet i en unormal vinkel, kan forårsake smerter.
 4. Gallesteiner: Disse dannes i galleblæren, som ligger under leveren på høyre side av kroppen. Når de blokkerer gallekanalene, kan det forårsake skarpe smerter i øvre høyre del av magen som noen ganger stråler ut til ryggen.
 5. Lungeproblemer: Betennelse i høyre lunge, som lungebetennelse, kan forårsake smerter i øvre del av ryggen.
 6. Nyreproblemer: Nyrestein eller infeksjoner kan forårsake smerter i øvre del av ryggen, siden nyrene ligger tett opp mot ryggraden.
 7. Stress: Noen mennesker kan oppleve muskelspenninger i ryggen som et resultat av stress eller angst.
 8. Traumer eller skader: Skader fra bilulykker, fall eller annen fysisk skade kan forårsake smerter i ryggen.
 9. Andre tilstander: Infeksjoner, svulster, eller andre medisinske tilstander kan forårsake smerter i denne regionen av ryggen.

Hvis du opplever vedvarende smerter eller er bekymret for din helse, er det viktig å oppsøke en lege eller annen helsefaglig ekspert for en nøyaktig diagnose og veiledning.

Referanser

Det er flere studier som har undersøkt effekten av kiropraktisk behandling for ryggplager, og mange av disse studiene har funnet at kiropraktisk manipulasjon av ryggen kan være en effektiv behandling for ryggplager og smerter.

En meta-analyse av 26 randomiserte kontrollerte studier fant at kiropraktisk behandling var mer effektivt enn placebo for å redusere ryggplager og forbedre funksjonen i ryggen (Rubinstein et al., 2019). En annen systematisk gjennomgang fant at kiropraktisk behandling var mer effektivt enn andre former for behandling for lave ryggsmerter (Qaseem et al., 2017).

Det er imidlertid viktig å merke seg at kiropraktisk manipulasjon av ryggen ikke er anbefalt for alle typer ryggplager, og det kan være bivirkninger og risikoer forbundet med denne behandlingen. Det er derfor viktig å søke profesjonell rådgivning og vurdering før du velger å ta denne formen for behandling. Du kan bruke vårt kontaktskjema om du har spørsmål

Referanser: Rubinstein SM, Terwee CB, Assendelft WJ, et al. Spinal manipulative therapy for acute low back pain: an update of the Cochrane Review. Spine (Phila Pa 1976). 2018;43(16):E955–E973.

Qaseem A, Wilt TJ, McLean RM, et al. Noninvasive Treatments for Acute, Subacute, and Chronic Low Back Pain: A Clinical Practice Guideline From the American College of Physicians. Ann Intern Med. 2017;166(7):514–530.

Er smerter mellom skulderbladene farlig?

Dersom smertene stammer fra ryggen, så er smertene ikke farligen, selv om de ofte er store. Likevel er det viktig å utelukke andre årsaker til smertene som feks hjerteproblematikk

Vanling med smerter mellom skulderblader når du puster?

Det skal ikke være smerter mellom skulderbladene når du puster, men det er ofte smertefullt å puste når du har en låsning mellom skulderbladene. Årsaken ligger i ribbena som fester seg i ryggen.

Hva er brystryggen?

Brystryggen er den delen av ryggsøylen som starter etter nakken. Brystryggen er definert som den delen av ryggen som har ribben. Det er vanligvis 12 brystryggvirvler, med 12 ribben. Under brystryggen kommer korsryggen. Nakke, brystrygg og korsrygg er norske termer. På latin deles ryggsøylen inn i cervical, thoracal og lumbalcolumna .

Hvordan tøye brystryggen

Vi anbefaler foamroller dersom du har stiv brystrygg

Hvorfor har jeg vondt mellom skulderbladene?

Smerter mellom skulderbladene kommer som regel fra muskel- og skjelettapparatet. Den vanligste årsaken er nedsatt funksjon (leddlåsninger) i leddene i rygg, samt mellom ribbein og ryggsøyle. Problemet er som regel enkelt å behandle med leddmanipulasjon.

Toralf Wollkert Thomassen