Trykkbølgebehandling, også kjent som ESWT (Extracorporeal Shockwave Therapy), er en populær behandlingsmetode innen fysioterapi og kiropraktikk. Dette gjelder spesielt for behandling av muskel og skjelettplager.

Behandlingen har vist seg effektiv for en rekke tilstander, inkludert kroniske senebetennelser, plantar fasciitt og tennisalbue. Se mer utfyllende liste om emnet lenger nede i innlegget

Selv om ESWT har få bivirkninger, er det viktig å være klar over både potensielle bivirkninger og kontraindikasjoner – situasjoner hvor trykkbølgebehandling ikke er egnet.

ESWT, trykkbølger, trykkbølgebehandling

Hvordan virker ESWT?

ESWT fungerer ved å sende høyenergiske trykkbølger gjennom huden til det berørte området. Disse bølgene stimulerer kroppens naturlige helingsprosess ved å øke blodtilførselen, bryte ned kalkavleiringer, og stimulere celleregenerering.

Behandlingen kan gi gode resultater etter kun noen få økter, og mange pasienter opplever smertelindring og bedret funksjon etter behandling.

Trykkbølge bivirkninger

Trykkbølgebehandling er kjent for å ha få og milde bivirkninger sammenlignet med andre behandlinger som kirurgi eller injeksjoner. Noen vanlige bivirkninger inkluderer:

  • Smerte under eller etter behandling: Mild smerte kan forekomme under behandlingen og kan vedvare i noen timer eller dager etterpå.
  • Rødhet og hevelse: Det kan oppstå en midlertidig betennelsesreaksjon, noe som kan forårsake rødhet eller lett hevelse.
  • Blåmerker: Blåmerker kan forekomme på behandlingsstedet på grunn av den kraftige energien fra trykkbølgene, men disse forsvinner vanligvis av seg selv.
  • Nummenhet eller prikking: Midlertidig nummenhet eller prikking i området er også mulig, men dette forsvinner kort tid etterpå.

Disse bivirkningene er vanligvis milde og går over på egen hånd. Hvis du opplever ubehag eller vedvarende symptomer etter behandlingen, er det viktig å kontakte behandleren.

Tilstander som kan behandles med trykkbølger

ESWT har vist seg effektiv for en rekke muskel og seneproblemer. Behandlingen er spesielt nyttig for kroniske tilstander der andre behandlinger ikke har gitt resultater.

Følgende tilstander behandler vi på klinikken med trykkbølgeapparat:

I tillegg brukes ESWT ofte eksperimentelt for å behandle andre tilstander som ikke nødvendigvis har vært til stede i seks måneder, men der risikoen for bivirkninger er lav, og pasienter kan oppleve lindring tidligere.

Kontraindikasjoner – Når er trykkbølgebehandling ikke egnet?

Selv om ESWT er en trygg behandling, finnes det visse situasjoner hvor det ikke er anbefalt å bruke. Disse kontraindikasjoner inkluderer:

  • Graviditet: Trykkbølgebehandling bør unngås under graviditet på grunn av risikoen for fosteret.
  • Blødningsforstyrrelser eller bruk av blodfortynnende medisiner: Pasienter med trombose eller andre blødningsforstyrrelser, eller de som bruker blodfortynnende medisiner, bør unngå trykkbølgebehandling.
  • Injeksjon i behandlingsområdet siste 6 ukene: Hvis du har mottatt en kortikosteroidinjeksjon i behandlingsområdet, bør det gå minimum seks uker før ESWT vurderes.
  • Pacemaker: Personer med pacemaker bør unngå trykkbølgebehandling i områder nært pacemakeren.
  • Tumorer: ESWT er ikke egnet for behandling i områder hvor det er svulster eller kreft.
  • Infeksjoner eller hudsår: Behandling bør unngås dersom det er infeksjon eller åpne sår på behandlingsstedet.
  • Pasienter under 18 år: Unntaket er behandling av Osgood-Schlatter sykdom.

En grundig vurdering gjøres hos oss av en kvalifisert behandler. Dette er alltid nødvendig for å avgjøre om trykkbølgebehandling er passende.

Effektivitet og anbefalinger

ESWT har vist seg å være svært effektiv i behandling av kroniske senebetennelser og andre plager som ikke har respondert godt på andre behandlinger. Mange pasienter opplever smertelindring etter 3-5 behandlinger, og forbedringen kan fortsette over flere uker etter at behandlingen har stoppet.

Selv om de fleste retningslinjer anbefaler at en tilstand skal være til stede i minst seks måneder før man vurderer trykkbølgebehandling, er det økende enighet at denne perioden kan kortes ned på.

Mange pasienter og helsepersonell opplever at behandling tidligere i forløpet med ESWT kan gi gode resultater, spesielt siden risikoen er lav for at skaden kan forverres.

Sikkerhet og forsiktighet

Trykkbølgebehandling er trygg når den utføres av kvalifiserte fagpersoner. Sikkerheten kommer av at behandlere følger etablerte retningslinjer og vurderer hver pasients individuelle behov nøye.

Selv om det kan være fristende å prøve behandlingen tidligere enn anbefalt, bør dette alltid diskuteres med oss for å sikre best mulig resultat uten å ta unødvendig risiko.

Konklusjon

Trykkbølgebehandling, eller ESWT, er en svært effektiv behandlingsmetode for mange kroniske tilstander, med få bivirkninger og høy suksessrate.

Selv om behandlingen passer for mange, finnes det visse kontraindikasjoner som bør tas hensyn til, for eksempel graviditet eller bruk av blodfortynnende medisiner. Ved å følge riktige retningslinjer og råd fra en kvalifisert behandler, kan trykkbølgebehandling være et godt alternativ for dem som sliter med langvarige plager.

Referanser:

Shockwave Therapy and Contraindications:

  • ESWT er en ikke-invasiv behandlingsmetode med få bivirkninger, men det er viktige kontraindikasjoner som må tas hensyn til. Dette inkluderer graviditet, blødningsforstyrrelser, bruk av pacemaker, kreft i behandlingsområdet, og åpne sår eller infeksjoner​(Shockwave Therapy)​(SoftWave).

Effektivitet av ESWT:

  • Studier viser at ESWT er effektiv for behandling av en rekke muskuloskeletale tilstander, inkludert plantar fasciitt, senebetennelser, og kalkskulder. Studier indikerer at kombinasjonen av ESWT og stretching kan forbedre resultater for kronisk plantar fasciopati, noe som understreker viktigheten av riktig behandlingsplan​(Physio-Pedia).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10116688

Toralf Wollkert Thomassen