plantar fasciitt

Plantar fasciitt kan være vanskelig å behandle, men det finnes mange forskjellige behandlingsmuligheter tilgjengelig for å behandle tilstanden.

Ved Din Helse Nydalen tilbyr vi to gode evidensbaserte injeksjonsalternativer for plantar fascitt. Et alternativ er ultralydveiledet kortisoninjeksjon. Dette anbefales dersom annen behandling ikke gir ønsket effekt. Denne type injeksjon kan gi rask smertelindring eller god diagnostisk informasjon.

Men man skal være forsiktig med plasseringen og mengde kortison. Et annet alternativ er PRP-injeksjon. De siste årene har personer som lider av plantar fasciitt begynt å lete etter effektive alternativer til den tradisjonelle kortisoninjeksjon. PRP har vist seg å være en veldig trygg mulighet for behandling av denne tilstanden.

Plateberiket plasma (PRP) inneholder høykonsentrert veksthormon som virker betennelsesdempende og stimulerer en tilhelingsprosess som fører til bedre langtidsfunksjon sammenlignet med kortisoninjeksjon1.

Alle pasienter må må bli undersøkt klinisk og med ultralyd før vi kan anbefale hvilke tiltak / behandling som vil være best for deg. Les mer om ultralydundersøkelsen.

…PRP har også vist til å føre til bedre langtidsfunksjon sammenlignet med kortisoninjeksjon

Huang et al. 2020

Hva er plantar fasciitt?

Planta fascia er et tykt, sterkt bånd av bindevev som ligger under foten. Det har sitt opphav under hælen og slutter ved stortåen. Planta fascia er designet som en energisparende struktur, som lagrer og frigir energi under gange og løping. Når plantar fascien blir betenent kaller vi den for «plantar fasciitt».

Planta fasciaen tilpasser seg de kravene som stilles til den. Hvis den plutselig utsettes for en økt belastning, som å starte en ny sport, legge på seg, eller øke antall skritt betydelig, kan den bli irritert, betent eller utvikle slitasje. Tilstanden til en irritert og betent plantar fascie er kjent som «plantar fasciitt».

Over langvarige eller gjentatte perioder med irritasjon, kan senen bli iboende svekket ved at det utvikles mikrorupturer i senevevet. Dens interne struktur blir uorganisert, noe som resulterer i en tykkere, svekket og smertefull planta fascia. En kronisk smertefull plantar fascia er kjent som en plantar fascitt eller plantar fasciose2-3.

Den egentlige årsaken til plantar fasciit er ikke helt forståt men kan oftest skyldes overbelastning, feilstillinger og revmatiske lidelser.

De to mest effektive injeksjonsteknikkene for plantar fasciitt

  1.  Kortisoninjeksjon (ultralydveiledet). Kortison er en kraftig betennelsesdempende hormon som raskt og effektivt kan redusere smerte og betennelse. Den brukes til å behandle den inflammatoriske komponenten av plantar fasciitt. Denne behandlingen er ikke anbefalt for de som har en slitasjepreget plantar faciitt. Dette kan sees best ved bruk av en ultralydundersøkelse.

  2. PRP-injeksjon (ultralydveiledet). En PRP-injeksjon brukes til å initiere helingsprosessen i kroniske tilstander som kronisk plantar fasciitt og viser bedre langtidsresultater sammenlignet med kortisoninjeksjoner1.

PRP-injeksjoner anses å være tryggere enn kortisoninjeksjoner, ettersom de kun inneholder vekstfaktorer fra pasientens eget blod. Likevel kan pasienter oppleve en kort periode med økt smerte etter en PRP-injeksjon.

For å sikre en effektiv helingsprosess, anbefales det at pasienter unngår å bruke is eller betennelsesdempende medisiner (NSAIDS) for en kort periode etter en PRP-injeksjon. Dette er fordi PRP setter i gang reparasjonsmekanismen ved å sette i gang en betennelsesprosess.

Hva er PRP og hvordan fungerer det?

PRP-injeksjoner er svært effektive for å behandle kroniske tilstander som plantar fasciitt. PRP-injeksjoner utnytter kroppens egen vekstfaktorer for å redusere smerte og øke funksjonen. Blodplater, funnet innen blod, er avgjørende komponenter i helingsprosessen og er ansvarlige for å redusere smerte og fremme heling av mykt vev og bein. Ved å introdusere høykonsentrert dose blodplater inn i skadet eller dårlig helbredet vev, som i plantarfasciopati, startes en kjemisk respons som aktiverer cellulære mekanismer som tilheler plantar fasciitt3.

Hvordan utføres PRP-injeksjoner?

For at en PRP-injeksjon skal utføres, må blod trekkes fra armen din (30-40ml). Liknende til å gi en liten blodprøve. Blodprøven plasseres i en sentrifuge og spinnes med høy hastighet, som skiller de røde blodcellene fra blodplatene (funnet i plasmaet). Målområdet markeres ved bruk av ultralydveiledning. Dette hjelper å injisere blodplatene (og plasmaet) direkte inn i det skadede vevet. Denne prosedyren er kjent som platelet-rich plasma terapi (PRP) og brukes til å behandle kroniske tilstander som plantar fasciitt.

Hvorfor velge PRP-injeksjoner over andre injeksjonsalternativer?

Systematiske oversiktsstudier har vist at PRP-injeksjoner for behandling av plantar fasciitt er mer effektive enn kortisoninjeksjoner. I tillegg anbefales det at pasienten får et opptreningsprogram tilpasset den enkelte som skal utføres mellom PRP-injeksjoner.  Dette lar pasienter delta i et rehabiliteringsprogram for å adressere de underliggende årsakene til deres smerte. Studier som Xing Fei et al., (2021), Alkhatib et al., (2020), Hohmann et al., (2020), og Hurley et al., (2020), har vist effektiviteten av PRP-injeksjoner i behandling av plantar fasciitt.

Ofte stilte spørsmål

Er PRP trygt for meg og min plantar fasciitt?

PRP-injeksjoner er et trygt og effektivt behandlingsalternativ for kronisk plantar fasciitt. Vi bruker pasientens egne blodplater til å fremme vekstheling og redusere smerte, med minimale bivirkninger. Systematiske oversiktsstudier har funnet at PRP-injeksjoner for behandling av plantar fasciitt gir bedre utfall enn kortisoninjeksjoner. (Xing Fei et al., (2021); Alkhatib et al., (2020); Hohmann et al., (2020); Hurley et al., (2020).

Er PRP-injeksjoner smertefulle?

PRP-injeksjoner anses å være tryggere enn kortisoninjeksjoner, ettersom de kun inneholder vekstfaktorer fra pasientens eget blod. Likevel kan pasienter oppleve en kort periode med økt smerte etter en PRP-injeksjon. For å sikre en effektiv helingsprosess, anbefales det at pasienter unngår å bruke is eller betennelsesdempende medisiner (NSAIDS) for en kort periode etter en PRP-injeksjon. Dette er fordi PRP setter i gang reprerasjonsmekanismen ved å sette i gang en betennelsesprosess.

Hvor mange PRP-injeksjoner trenger jeg?

Dette varierer men en behandlingsserie på 2-3 PRP-injeksjoner er vanligvis nødvendig for å behandle kroniske tilstander som plantar fasciitt. For behandling av plantar fasciitt bør være omtrent 2-4 uker fra hverandre. Helingsresponsen som stimuleres av en serie med PRP fortsetter å virke lenge etter behandlingsserien med PRP-injeksjoner er fullført.

Hvordan får jeg mest mulig ut av en PRP-injeksjon?

For å få mest mulig ut av en PRP-injeksjon for plantar fasciitt smerte, er det flere skritt du kan ta. For det første er det viktig å tillate en kort periode med hvile umiddelbart etter injeksjonen, typisk 5-7 dager. For det andre er det essensielt å unngå å bruke betennelsesdempende medisiner eller is i løpet av de første 72 timene etter injeksjonen for å tillate reperasjonsprosessen å finne sted. I stedet anbefaler vi å bruke paracetamol for å håndtere eventuelle symptomer. I tillegg bør PRP-injeksjoner ikke betraktes som en enkeltstående behandling. Det er viktig å også snakke med en kiropraktor eller fysioterapeut, for å adressere de underliggende årsakene til smerten. Dette vil sikre den mest effektive helingsprosessen og langsiktige fordeler.

Les mer om plantar fasciitt.

Referanser:

Huang K, Giddins G, Wu LD. Platelet-Rich Plasma Versus Corticosteroid Injections in the Management of Elbow Epicondylitis and Plantar Fasciitis: An Updated Systematic Review and Meta-analysis. Am J Sports Med. 2020 Aug;48(10):2572-2585. doi: 10.1177/03635

Trojian T, Tucker AK. Plantar Fasciitis. Am Fam Physician. 2019 Jun 15;99(12):744-750. PMID: 31194492.

Latt LD, Jaffe DE, Tang Y, Taljanovic MS. Evaluation and Treatment of Chronic Plantar Fasciitis. Foot Ankle Orthop. 2020 Feb 13;5(1):2473011419896763. doi: 10.1177/2473011419896763. PMID: 35097359; PMCID: PMC8564931

Hurley, E.T., Shimozono, Y., Hannon, C.P., Smyth, N.A., Murawski, C.D. & Kennedy, J.G. 2020, Platelet-Rich Plasma Versus Corticosteroids for Plantar Fasciitis: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials, SAGE Publications, Los Angeles, CA.

Fei, X., Lang, L., Lingjiao, H., Wei, C. & Zhou, X. 2021, “Platelet-rich plasma has better mid-term clinical results than traditional steroid injection for plantar fasciitis: A systematic review and meta-analysis”, Orthopaedics & Traumatology: Surgery & Research, vol. 107, no. 6,

Hohmann, E., Tetsworth, K. & Glatt, V. 2021, “Platelet-Rich Plasma Versus Corticosteroids for the Treatment of Plantar Fasciitis: A Systematic Review and Meta-analysis”, The American journal of sports medicine, vol. 49, no. 5

Alkhatib, N., Salameh, M., Ahmed, A.F., Alkaramany, E., Ahmed, G., Mekhaimar, M.M. & Alsaei, J. 2020, “Platelet-Rich Plasma Versus Corticosteroids in the Treatment of Chronic Plantar Fasciitis: A Systematic Review and Meta-analysis of Prospective Comparative Studies”, The Journal of foot and ankle surgery, vol. 59, no. 3,

Michael D. Parham