Trokanter major smertesyndrom er en av de vanligste årsakene til smerter på utsiden av hoften – hvor vi finner beinfremspringet trokanter major.

Fra gammelt av ble smerter på utsiden av hoften betegnet «trokanter bursitt», altså en betennelse i en slimpose. Imidlertid har nye metoder innenfor bildediagnostikk samt mikroskopiske studier av lokale vevsprøver vist at slimposer sjelden er betente ved slike smertetilstander.

I beste fall er de sekundære til irritasjonstilstander eller inflammasjoner i senefestene til de musklene (abduktorene) vi bruker når vi flytter beinet ut til siden. Forskerne forteller oss at trokanter major smertesyndrom bør være den foretrukne betegnelsen.

Trokanter major smertesyndrom

Hovedsymptomet er smerter på utsiden av låret/hoften. Ofte er det særlig ømt over trokanter major. Noen ganger kan smertene stråle ned i leggens ytterside. Smerten forverres ofte ved gange eller bevegelser som særlig belaster setemuskulaturen, for eksempel når du går opp en trapp eller bakke, eller når du reiser eller setter deg. Konstante, verkende smerter er også vanlig.

Hva er hofte bursitt?

Hoftebursitt -tidligere kallt trokanterbursitt- er en vanlig tilstand som rammer mange mennesker og kan forårsake betydelig smerte og ubehag på utsiden av hofta.

Smerter på utsiden av hofta kan skyldes betennelse i en slimpose eller sene- og muskelfester på trokanter major. Hos de fleste går plagene over av seg selv, men i noen tilfeller er det nødvendig med NSAID eller kortisoninjeksjoner.

Når disse bursaene blir betent, kan de forårsake smerte og hevelse i hoften, noe som gjør det vanskelig å utføre hverdagslige aktiviteter.

Tilstanden kalles også for trokanter major smertesyndrom.

Trokanter major smertesyndrom er en irritasjon/overbelastning av en eller flere av senene (muligens også bursae) som fester seg på dette beinfremspringet på yttersiden av

Hofte bursitt- trochanter major smertesyndrom 1

Årsaker til hoftebursitt

Trochanter major syndrom (Trokanterbursitt ) kan være forårsaket av en rekke faktorer, inkludert overbelastning, skade eller en underliggende medisinsk tilstand som feks leddgikt. Personer som deltar i aktiviteter som fører til repetetiv belastning på hoftene, for eksempel løping eller sykling, har større sannsynlighet for å utvikle hoftebursitt. I noen tilfeller kan hoftebursitt også være forårsaket av en direkte skade, for eksempel et fall eller et slag mot hoften.

Symptomene

De vanligste symptomene på hoftebursitt inkluderer smerte og hevelse i hoften, spesielt når du går, løper eller utfører andre aktiviteter. Smertene kan kjennes på forsiden av hoften, nær låret eller i baken. Noen mennesker kan også oppleve stivhet i hoften, noe som kan begrense bevegelsesområdet. I noen tilfeller kan hoften til og med gi etter eller spenne, noe som gjør det vanskelig å gå eller stå.

Diagnosen

Diagnostisering av hoftebursitt begynner vanligvis med en fysisk undersøkelse av en fysioterapeut, osteopat, kiropraktor eller lignende. Disse terapeutene vil vurdere den berørte hoften for tegn på smerte, hevelse og begrensningen av bevegelsesutslag i hoften. De vil også spørre om din sykehistorie og om symptomene du opplever.

Under undersøkelsen utføres en rekke tester, og vi vil som regel alltid ta en ultralydscanning. Etter dette kan du bli videre henvist til for eksempel røntgebilde, MR-skanning og/ eller blodprøver. Dette er for å utelukke andre tilstander som kan forårsake smertene.

Behandling av bursitter

Hva slags behandling du vil motta avhenger av alvorlighetsgraden på tilstanden og den underliggende årsaken. I mange tilfeller kan tilstanden behandles med ikke-kirurgiske metoder, som hvile, fysioterapi og smertestillende medisiner.

Reseptfrie smertestillende midler, som ibuprofen eller paracetamol, kan brukes for å lindre smerte og hevelse. Fysioterapi kan også bidra til å strekke og styrke musklene rundt hoften, forbedre bevegelsesområdet og redusere smerte.

I mer alvorlige tilfeller kan kortikosteroidinjeksjoner benyttes for å redusere betennelse og lindre smerte. I noen tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å fjerne den skadede bursaen eller for å reparere eventuelle underliggende strukturelle problemer som kan bidra til tilstanden.

Forebygging av hoftebursitt

For å forhindre hoftebursitt er det viktig å ta skritt for å redusere stress og belastning på hoftene. Dette kan inkludere:

  • Å tøye ut regelmessig før og etter fysisk aktivitet
  • Innlemme trening med lav belastning, for eksempel svømming eller sykling, i treningsrutinen din.
  • Bruk sko med god støtte og demping av fotbuen.
  • Opprettholde en sunn vekt for å redusere belastningen på hoftene.
  • Bruk riktig form når du deltar i fysisk aktivitet

Avslutningsvis er hoftebursitt en vanlig tilstand som kan forårsake betydelig smerte og ubehag. Selv om tilstanden kan behandles med ikke-kirurgiske metoder, som hvile, fysioterapi og smertestillende medisiner, er det viktig å ta skritt for å forhindre at tilstanden utvikler seg i utgangspunktet. Ta kontakt med oss i dag

Ved å tøye regelmessig, delta i trening med lav belastning og opprettholde en sunn vekt, kan du redusere risikoen for å utvikle hoftebursitt og holde hoftene sunne og smertefrie.

Dersom du ønsker å prøve ut øvelsesbehandling på egenhånd kan du finne programmer her: www.fysioterapiøvelser.no

Toralf Wollkert Thomassen