Har du fått diagnosen lumbago av din fastlege eller terapeut? Vi har i 15 år hjulpet mange tusen personer med denne diagnosen. Mange får vite av legen at de skal gå til fysioterapeut dersom de trenger behandling av lumbago. Andre sier at lumbago best behandles hos en ryggekspert som en kiropraktor. Hva er riktig?
På Din Helse Nydalen i Oslo har vi både kiropraktorer, fysioterapeuter og osteopater. Selv er jeg utdannet både fysioterapeut og kiropraktor. Her er mine tips for hvordan du best behandler lumbago:
Tidlig behandling av lumbago er best
Det viktigste er at du får undersøkt ryggen grundig. Derfor anbefaler vi at du i første omgang går til en kiropraktor for å undersøke ryggen. Hele kiropraktorutdannelsen har fokuset på ryggen. Går du til kiropraktor er du garantert å møte en som har sin ekspertise på akkurat ryggplager.
Det er også mulig å gå til en fysioterapeut med erfaring på ryggproblemer, men det er ikke alle fysioterapeuter som har relevant kursing eller utdanning om ryggen. Spør fysioterapeuten og undersøk om vedkommende har erfaring på ryggproblemer før du bestiller time.
De fleste manuell terapeuter vet en god del om ryggen, men det er ikke alle som jobber med rygg som hovedområde. Mange manuelle terapeuter spesialiserer seg på enkeltområder som for eksempel skulder eller ankel. Da kan det være bedre å behandle ryggen hos en med ekspertise på ditt problemområde.
Kiropraktor, osteopat eller fysioterapeut?
Om man skal behandle lumbago med kiropraktikk eller fysioterapi kommer an på hvilken fase du er i. Med kiropraktikk mener jeg teknikker som løser opp stivheter og smerter i ryggen.
Med fysioterapi tenker jeg mer på øvelsesbehandling. Dersom din lumbago akkurat startet og du er er stiv og har smerter i ryggen så gå til kiropraktor. Få korsryggsmerter løst opp før du gjør noe annet.
Dersom smertene har begynt å gå over, og du allerede har vært til masse behandling: Prøv fysioterapi og behandling som er mer rettet mot muskulatur.Det er sjeldent smart å ta styrkeøvelser i akuttfasen. Det vil forverre smertene.
I tilfelle du ikke vet hva fysioterapi er, se hva helsenorge.no skriver:
» Fysioterapeuter er autorisert helsepersonell som jobber med kropp og bevegelse. De behandler og forebygger skader og sykdommer som gir smerter eller nedsatt funksjon i muskel- og skjelettsystemet.
Fysioterapeuter jobber gjennom veiledet fysisk trening og spesifikke øvelser, massasje, elektroterapi og leddmobilisering.»
For mer informasjon les her: Fysioterapeut
Akutte korsryggsmerter – dette bør du vite
Å få akutte smerter i korsryggen kan være både vondt og skremmende, men det er viktig å vite at dette er svært vanlig – og som oftest helt ufarlig. Mange opplever en rask bedring med enkle tiltak og god veiledning.
Ikke bli redd – prøv deg forsiktig frem
Ryggsmerter betyr ikke nødvendigvis at noe er alvorlig galt. Det viktigste i akuttfasen er å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Prøv deg frem med bevegelser og stillinger, men lytt til kroppen:
-
Unngå å provosere smerten for mye
-
Ikke bli helt passiv
-
Ikke gjør aktiviteter som tydelig gjør deg verre
Det er som regel lurt å være i lett bevegelse, men unngå tunge løft eller ensidige belastninger de første dagene.
Hva betyr egentlig «lumbago»?
Har du vært hos lege, fysioterapeut eller kiropraktor og fått beskjed om at du har «lumbago»? Dette ordet høres kanskje alvorlig ut, men det betyr rett og slett «smerter i korsryggen».
Lumbago er en uspesifikk diagnose, noe som betyr at det beskriver hvor smerten sitter, men ikke hva som forårsaker den.
Å få diagnosen lumbago er litt som å gå til legen med vondt i hodet og få diagnosen «hodepine» – det stemmer, men det forklarer ikke så mye.
Likevel er dette den mest brukte betegnelsen for korsryggsmerter når det ikke er funnet noe konkret årsak i form av prolaps, betennelse eller annen spesifikk diagnose.
Mange veier til bedring
Ryggsmerter er komplekse, og det finnes ingen «oppskrift» som passer for alle. Noen opplever at hvile gir bedring, andre blir raskere bra av å være i aktivitet eller trene spesifikke øvelser. Noen har god effekt av manuell behandling, massasje, trykkbølgebehandling eller injeksjoner.
Det viktigste er at du får hjelp av en erfaren terapeut som kan veilede deg i hva som er lurt å gjøre, og hva som bør unngås.
En god behandlingsplan bør gi deg svar på:
-
Hvor lang tid man forventer at plagene varer
-
Hvilke tiltak og behandlinger som anbefales
-
Hva som er planen hvis det ikke blir bedre
-
Hvor lenge man bør prøve en behandling før man vurderer noe annet
-
Når det kan være aktuelt med bildeundersøkelser (som MR eller røntgen)
-
Hvilke øvelser og aktiviteter som er trygge – og hva som bør vente
Det bør også være tydelig fra start at behandlingen avsluttes eller trappes ned når plagene gir seg.
Søk hjelp tidlig
Ved å undersøke ryggen tidlig kan du få avklart situasjonen og unngå unødig bekymring. Det er lettere å håndtere smerter når du vet hva de skyldes – eller hva de ikke skyldes.
Vi tilbyr grundig undersøkelse og behandling av korsryggsplager hos erfarne terapeuter i Nydalen i Oslo. Ta gjerne kontakt hvis du ønsker hjelp med ryggsmerter.

Lumbago – noen interessante fakta om korsryggsmerter
- Lumbago betyr bare «smerter i korsryggen».
Det høres kanskje ut som en konkret diagnose, men det er det egentlig ikke. Lumbago er en samlebetegnelse som beskriver hvor smerten sitter, uten å si noe om hvorfor den er der. - Ryggen er sterk, ikke svak.
Forskning viser at korsryggen tåler mye belastning. De fleste ryggsmerter skyldes ikke skade, men en irritasjon eller overbelastning av vev. - 80–90 % av alle ryggsmerter er uspesifikke.
Det betyr at man ikke finner en tydelig årsak som prolaps, brudd eller annen skade. Dette er helt vanlig, og de fleste blir bra innen få uker. - Korsryggsmerter er den vanligste årsaken til sykefravær i verden.
Til tross for hvor vanlig dette er, vet vi fortsatt ikke helt hvorfor noen får vondt og andre ikke – eller hvorfor noen får tilbakefall. - Hvile er sjelden løsningen.
Total hvile kan faktisk forlenge plagene. De fleste har godt av lett bevegelse og aktivitet tilpasset hva kroppen tåler. - Det er ikke alltid nødvendig med MR eller røntgen.
Bildediagnostikk gir sjelden mer informasjon ved uspesifikke ryggsmerter og anbefales vanligvis bare hvis det er mistanke om alvorlig bakenforliggende årsak eller hvis smertene varer lenge uten bedring. - Stress, søvn og psykososiale faktorer påvirker smerteopplevelsen.
Ryggsmerter handler ikke bare om kroppen, men også om hvordan vi har det ellers. Søvn, stressnivå og bekymringer kan forsterke smerteopplevelsen.