Spinal stenose betyr at ryggmargen din er innsnevret på en måte som kan gi deg smerter eller problemer med å bevege deg. Ryggmargen din ligger inne i selve ryggsøylen eller ryggraden om du vil.

Tenk deg at ryggmargen din er som en tunnel som går gjennom ryggraden din. Hvis tunnelen blir smalere, kan det føre til at ryggmargen din blir klemt eller presset på, og dette kan være veldig ubehagelig.

Spinal stenose kan du ha både øverst i nakken, og nederst i korsryggen.

Årsakene til trangheten kan variere, men det kan oppstå på grunn av slitasje på ryggraden, eller på grunn av en medfødt tilstand. Noen ganger kan det også være en bivirkning av en operasjon.

Symptomene kan inkludere ryggsmerter, nummenhet eller svakhet i armer eller ben, eller vanskeligheter med å gå eller stå oppreist. Hvis du noen gang føler disse symptomene, bør du snakke med en av våre ryggeksperter og be dem om å undersøke deg.

Ta kontakt med oss

Behandlingen av spinalstenose kan variere, avhengig av alvorlighetsgraden på tilstanden. Noen ganger kan kiropraktoren gi deg behandling (se lenger ned) eller anbefale enkle livsstilsendringer, som å unngå aktiviteter som forverrer smertene dine, eller å gjøre øvelser som kan hjelpe med å lindre symptomer. I mer alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med medisiner eller operasjon for å løse problemet.

Husk å alltid snakke med en ryggekspert hvis du føler smerter eller ubehag i ryggen din. Våre kiropraktorer vil hjelpe deg med å finne den beste behandlingen for din tilstand og hjelpe deg å føle deg bedre.

For spesifikt fysioterapi treningsprogram for spinal stenose pasienter klikk her

Behandling av spinal stenose hos fysioterapeut eller kiropraktor

Både kiropraktorer og fysioterapeuter kan være nyttige for personer som lider av spinal stenose. Selv om de har litt forskjellige tilnærminger, har begge yrkene som mål å hjelpe pasienter med å redusere smerte og forbedre funksjon.

En kiropraktor er en muskel og leddekspert som fokuserer på muskel- og skjelettsystemet, spesielt ryggraden. Kiropraktorer kan utføre justeringer eller manipulasjoner av ryggraden for å lindre smerter og forbedre bevegelsen.

Disse justeringene kan bidra til å redusere trykket på ryggmargen og forbedre tilstanden til personer med spinal stenose. Kiropraktorer kan også gi råd om øvelser eller livsstilsendringer som kan bidra til å lindre smerter og forbedre funksjon.

En fysioterapeut er en ekspert på å behandle muskel- og skjelettsystemet gjennom fysisk terapi. Fysioterapeuter kan utføre øvelser, terapeutiske massasjer, og andre teknikker som kan bidra til å redusere smerte og forbedre bevegelsen.

De kan også gi råd om hvordan du kan forbedre holdning og ergonomi, slik at du kan unngå å overbelaste ryggraden.

Når du besøker en kiropraktor eller fysioterapeut, vil de først undersøke deg for å finne ut av tilstanden din og bestemme hvilken behandling som vil være mest effektiv for deg. De vil også gi deg råd om hva du kan gjøre hjemme for å lindre smerte og forbedre funksjon.

Det er viktig å merke seg at kiropraktorer og fysioterapeuter ikke alltid kan kurere spinal stenose, men de kan hjelpe deg med å håndtere symptomene og forbedre livskvaliteten din.

Anatomien bak spinal stenose

Spinal stenose er en tilstand der ryggmargskanalen i ryggraden blir innsnevret og forårsaker symptomer som ryggsmerter, nummenhet og svakhet i armer eller ben. For å forstå hva som skjer i kroppen ved spinal stenose, er det nyttig å vite litt om anatomien rundt ryggraden.

illustrasjon av spinal stenose i lumbalen grunnet slitasjeskader.

Ryggraden består av 33 eller 34 ryggvirvler som er stablet oppå hverandre. Mellom hver av disse virvlene er det mellomvirvelskiver som fungerer som støtdempere og gir fleksibilitet i ryggraden. Ryggmargskanalen er en kanal som går gjennom ryggraden og rommer ryggmargen og nerverøttene som kommer ut fra ryggmargen.

Spinal stenose kan oppstå på forskjellige steder i ryggraden, men vanligvis oppstår det i nakken (cervikal spinal stenose) eller i korsryggen (lumbal spinal stenose). Når det er en innsnevring i ryggmargskanalen, kan dette føre til at ryggmargen eller nerverøttene blir klemt, og dette kan gi symptomer som smerte, nummenhet og svakhet.

Det er flere årsaker til spinal stenose, inkludert aldersrelatert slitasje på ryggraden, skader på ryggraden, medfødte tilstander og bivirkninger av en operasjon. De vanligste symptomene på spinal stenose inkluderer smerte i ryggen, nummenhet eller svakhet i armer eller ben, eller vanskeligheter med å gå eller stå oppreist.

Har du noen av disse symptomene så ta kontakt for en undersøkelse

Toralf Wollkert Thomassen