Mange mennesker opplever smerter under foten, faktisk sliter 15-20% av befolkningen med dette problemet. Smertene kan gjøre hverdagslige ting som å gå og stå veldig ubehagelig. I dette innlegget skal vi se nærmere på hvorfor så mange får vondt under foten og hva man kan gjøre for å lindre smerten.

Vi vil gå igjennom de ulike årsakene til smerten og beskrive de mest effektive behandlingene som kan lindre dine plager. Om du lider av plantar fasciitt, hælspore eller en annen form for smerter under foten, vil dette være nyttige råd for å håndtere dine smerter.

Vi vil gi deg informasjon om de beste øvelsene, forebyggende tiltak og behandlingsalternativer som vil hjelpe deg med å gjenopprette foten til sin normale tilstand.

Ta kontakt om du ønsker en undersøkelse hos oss av føttene dine.

Sjeldent farlig med smerter under føttene

Plager med føttene er spesielt vanlig blant kvinner over 40 år, og det er flere forskjellige mulige årsaker som fører til at du får vondt under foten.

De fleste tilfellene av fot- eller bensmerter er vanligvis ufarlige uansett hvor vondt det gjør. Likevel kan noen ganger fot- og bensmerter indikere mer alvorlige underliggende helseproblemer. Derfor er det viktig å søke hjelp fra en primærhelsetjenesteleverandør som vår klinikk eller en fysioterapeut eller kiropraktor, for å få en riktig vurdering.

Tidlig og nøyaktig diagnose er avgjørende for å få den mest effektive behandlingen. Vår tverrfaglige klinikk i Oslo har betydelig erfaring med å identifisere og behandle ulike fotplager. Vi har satt sammen en liste over de mest vanlige årsakene til fotplager, slik at du kan forstå bedre hvorfor du opplever smerter eller andre symptomer under føttene.

De mest vanlige årsakene til smerter under foten

Det finnes flere potensielle årsaker til smerte under foten. Vi går igjennom mange av dem nedover i innlegget. De mest vanlige årsakene er:

Plantar Fasciitt:

Den mest vanlige årsaken til fotplager er plantar fasciitt, som er en overbelastningsskade i plantar fascia, senen som løper under foten fra hælen og frem til tærne. Mikrorifter og småsprekker i senen kan føre til smerte, spesielt under hælen. Dette kan være mest plagsomt om morgenen når du tar de første skrittene ut av sengen eller når du løfter stortåen fra bakken.

Mortons Nevrom:

Dette er en nervekomprimering i foten som kan forårsake smerter, nummenhet og prikking i foten.

Stressfrakturer:

Overbelastning eller repeterende traumer kan føre til små brudd i fotens bein, noe som resulterer i smerte.

Hælspore:

En hælspore er en benete utvekst under hælen som kan forårsake ubehag.

Urinsyregikt/Podagra:

Dette er en type leddgikt som kan påvirke foten og føre til sterke smerter.

Diabeteskomplikasjoner:

Diabetes kan føre til nevropati og sirkulasjonsproblemer som kan forårsake smerter i føttene.

Hallux Valgus:

En tilstand der stortåen vender seg mot de andre tærne og kan forårsake smerte.

Raynauds sykdom:

En tilstand som påvirker blodkar og kan føre til frosne eller smertefulle føtter.

Nevropati/Polynevropati:

Skader på nerver i føttene kan føre til kroniske smerter og nummenhet.

Prolaps i korsryggen:

Nerveroten som forsyner foten kan bli påvirket av en prolaps i ryggraden, noe som kan gi fotplager.

B12-mangel:

Mangel på vitamin B12 kan føre til nevrologiske problemer, inkludert smerter i føttene.

Nedsatt blodtilførsel til føttene:

Dårlig sirkulasjon kan forårsake smerter og kramper i føttene.

Multippel sklerose:

En autoimmun sykdom som kan påvirke nervesystemet, inkludert nerver i føttene.

Hjerneslag:

Et slag kan føre til nevrologiske problemer som påvirker føttene.

Bivirkninger fra medisiner:

Noen medisiner kan forårsake bivirkninger som påvirker føttene.

For å behandle fotplager effektivt, tilbyr vi en rekke metoder, inkludert spesifikke fotøvelser, trykkbølgebehandling og manuelle teknikker. Det er viktig å søke hjelp når du opplever smerter i føttene, slik at vi kan hjelpe deg med å finne riktig diagnose og behandlingsplan for å lindre smertene og forbedre din generelle fot- og beinhelse. Ta kontakt med oss via kontaktskjema om du ønsker en utredning.

For forslag til øvelser mot fotsmerter går hit: Fysioportalen

Plantar fascitt gir smerter under foten og hælen

Plantar fascitt er en tilstand som forårsaker smerte under hælen og er den mest vanlige årsaken til fotplager som vi behandler i vår klinikk. Ved denne tilstanden er det en overbelastningsskade avden plantare fascia, en tykk sene som løper langs undersiden av foten fra hælen og strekker seg fremover mot tærne.

Over tid kan plantar fascitt føre til mikrorifter og småsprekker i senen på grunn av vedvarende overbelastning. Disse små skadene gjør det smertefullt å belaste foten, spesielt ved aktiviteter som involverer spenst og trykk. Den smerten som oppstår ved plantar fascitt, manifesterer seg ofte som en brennende eller stikkende følelse under hælen.

Personer med plantar fascitt opplever ofte mest smerte når de tar de første skrittene ut av sengen om morgenen eller når de løfter stortåen fra bakken.

Heldigvis kan plantar fascitt behandles på flere måter, inkludert spesifikke fotøvelser, trykkbølgebehandling og andre manuelle teknikker som kan lindre smertene og forbedre fotens tilstand. Du kan finne mer detaljert informasjon om behandlingsalternativene som er tilgjengelige for å hjelpe deg med å bli kvitt smertene forbundet med plantar fascitt her

Hælspore

En hælspore er et benet utvekst som dannes der plantarfascien festes til hælbeinet. Denne utveksten utvikler seg ofte som et resultat av langvarig strekk på senen, leddbåndene og musklene, som til slutt fører til avleiringer av kalk på senen. Etter en tid kan disse kalkavleiringene utvikle seg til hardt bein som kan påvises på vanlige røntgenbilder eller ultralydbilder.

smerter under foten kan komme av både plantar fascitt og hælspore. Bildet er en illustrasjon over hvordan både hælspore og plantar fascitt utvikles

I seg selv forårsaker den benete utveksten under hælen vanligvis ikke smerte. Imidlertid kan den presse på og irritere det omkringliggende bløtvevet, noe som kan føre til betennelse og hevelse rundt hælsporen. Denne betennelsen og hevelsen kan resultere i betydelig smerte under foten og hælen.

Ved behandling av pasienter med hælspore er det viktig å merke seg at selve hælsporen ikke alltid kan fjernes. Det er heller ikke nødvendig. Ved å redusere belastningen på muskler og sener i foten, gjennom for ekesempel trykkbølgebehandling, hjelper vi med å redusere hevelse og betennelse.

Smerten som oppstår ved en hælspore blir ofte beskrevet som stikkende og brennende, spesielt når du tar de første skrittene om morgenen eller etter en lengre periode med hvile.

Tretthetsbrudd i hælbenet

Det er også viktig å merke seg at tretthetsbrudd i foten kan forårsake smerte. Tretthetsbrudd, også kjent som stressfrakturer, skyldes ofte overbelastning av foten. Dette kan skje når treningsintensiteten økes raskt, slik at beinvevet ikke får tilstrekkelig tid til å gjenoppbygge seg mellom treningsøktene.

Beinvevet har evnen til å tilpasse seg gradvis økende belastning, men ved for rask belastning uten tilstrekkelig hvile kan det oppstå tretthetsbrudd i foten. Behandling for tretthetsbrudd innebærer vanligvis avlastning og hvile, slik at beinet kan få tid til å helbrede seg selv. Noen studier har også indikert at medisinsk laserbehandling kan fremskynde helingsprosessen for slike brudd. Trykkbølgebehandling vil også kunne hjelpe med bentilheling.

Senebetennelse i foten

I foten vår finnes det 31 sener, og hvis en eller flere av disse blir utsatt for overbelastning, kan det føre til smertefulle fotproblemer. Tidligere trodde vi at disse tilstandene, kalt «senebetennelser,» var forårsaket av betennelse. Nyere forskning viser at det faktisk ikke er betennelse i selve senene. Det dreier seg rett og slett om sener som er overbelastet.

Den mest vanlige senen som blir utsatt for denne typen overbelastning er plantar fasciaen, som løper under foten fra hælen og frem mot tærne. Som tidligere nevnt, kan overbelastning av denne senen forårsake den karakteristiske smerten under hælen, men den kan også forårsake ubehag under hele fotbladet og smerter under foten ved gange.

I tillegg til plantar fasciaen, er det flere andre sener som strekker seg fra musklene i leggen og ut i foten for å bidra til stabilitet og bevegelse. Disse senene kan også oppleve varierende grader av overbelastning, som deretter kan føre til smerter under foten og oppover leggen.

Peroneal Tendinitt:

Smerter under foten på yttersiden kan i noen tilfeller være relatert til en tilstand kjent som peroneal tendinitt. Dette er en tilstand der en eller begge av senene som løper langs yttersiden av foten og ankelen blir irriterte og betente. De peroneale senene stabiliserer foten og ankelen og beskytter mot overbelastningsskader.

Årsaker:

 • Overbelastning på grunn av overdreven løping, hopping, eller walking, spesielt på ujevne overflater.
 • Uegnet eller utslitt fottøy.
 • Unormal fotstruktur, som høy bue eller flatfot, som legger ekstra belastning på peroneale senene.
 • Direkte skade eller slag mot området.

Symptomer:

 • Smerte og hevelse langs yttersiden av ankelen og under foten.
 • Smerte når du står på tå eller ruller foten innover.

Behandling:

 • Hvile og ispakker for å redusere hevelse og smerte.
 • Bruk av støttebandasje eller skinner for å immobilisere ankelen.
 • Fysioterapi for å styrke musklene og forbedre fleksibiliteten.
 • Medisiner for å kontrollere smerte og hevelse.
 • Korrigering av fottøy eller bruk av ortopediske innlegggsåler.

Det er viktig å se en lege eller fysioterapeut for korrekt diagnose og behandling hvis du har vedvarende smerter eller andre symptomer.

Tarsal tunnel syndrom

Tarsal tunnel syndrom, også kjent som tibialis nevralgi, oppstår når en nerve blir klemt i foten. Det er tibialisnerven som blir komprimert i tarsal tunnelen, som befinner seg i ankelen. Dette kan irritere nerven og forårsake smerte under foten.

Mekanismene og symptomene ved tarsal tunnel syndrom ligner på de ved karpaltunnelsyndrom, men symptomene oppstår naturligvis i foten. Symptomene ved tarsal tunnel syndrom inkluderer en brennende og prikkende smerte, samt nummenhet på undersiden av foten og hælen.

Har du smerter under foten på innsiden kan det være tarsal tunnel syndrom, da smerten og nummenheten vanligvis er konsentrert på innsiden av fotsålen og hælen, samt den bakre delen av ankelen på innsiden av foten.

Mortons nevrom og smerter under tærne

Mortons nevrom er en smertefull tilstand som påvirker fremre del av foten og tærne. Smerter under foten og tåballen, spesielt mellom den andre og tredje tåen eller mellom den tredje og fjerde tåen er det mest vanlige. Ved Mortons nevrom oppstår fortykkelse i nervens vev som går til tærne.

Denne fortykkelsen øker trykket inne i nerven, noe som fører til klemming og resulterer i skarp og brennende smerte under tåballen og mellom tærne. Pasientene kan også oppleve nummenhet og prikking i de berørte tærne.

Kvinner er mer utsatt for denne tilstanden, og det antas at høye hæler og trange sko kan bidra til utviklingen av Mortons nevrom. Derfor anbefales det å bruke komfortable sko med bred tåboks. Mange av våre pasienter med Mortons nevrom har også hallux valgus (skjev stortå), og de opplever ofte lindring ved å utføre øvelser som er spesifikke for denne tilstanden.

Hallux valgus og smerte i og under stortåens grunnledd

Hallux valgus oppstår når stortåen bøyer seg utover mot de andre tærne på foten, noe som resulterer i en feilstilling ved stortåens grunnledd. Smerten oppstår når stortåens grunnledd presses mot trange sko, noe som kan irritere hud, ledd og slimposer og føre til hevelse og betennelse. Hallux valgus kan i mange tilfeller behandles med spesifikke fotøvelser, spesielt øvelsene «kortfot» og «spred tærne,» som har vist seg å være svært effektive.

I klinikken tilbyr vi ulike metoder for å korrigere feilstillingen i stortåen. I noen tilfeller kan operasjon være nødvendig for å gjenopprette normal stilling i tåen.

Hallux rigidus og smerte i stortåens grunnledd

Hallux rigidus er en tilstand der stortåens grunnledd blir stivt og lite bevegelig. Dette fører ofte til betydelige smerter i dette leddet. Hallux rigidus er en form for slitasjegikt (artrose) i stortåens grunnledd. Navnet på tilstanden beskriver den enkelt, det er stivhet (rigidus) i stortåen (hallux). I tillegg til stivheten vil det også oppstå irritasjon, rødhet og smerter i og under tåballen på stortåen.

Det vanligste problemet med denne tilstanden er smerte i stortåen. Smertene oppstår ofte når tåen beveges, for eksempel under gange eller løping, og noen kan også oppleve smerte i hvile. Noen kan også ha vanskeligheter med å bøye stortåen oppover, selv om det ikke er noe problem å bevege den nedover. I noen tilfeller kan stortåen peke nedover hele tiden, noe som gjør det umulig å legge foten flatt på gulvet.

På oversiden av tåen kan det utvikles en kul, kalt osteofytt, som er kroppens naturlige respons på leddslitasje. Denne kulen kan gni mot skoen og forårsake irritasjon og sår hud.

Selv om studier ennå ikke har bekreftet den nøyaktige årsaken til hallux rigidus, tyder mye på at skader i leddet, for eksempel fra traumer eller urinsyregikt, kan øke leddets slitasje.

Trenger du en undersøkelse av føttene?

Dersom du kjenner deg igjen i en av utsagnene under, ta kontakt

 • Smerten i hælen er verst på morgenen eller etter stillesittende perioder
 • De første skrittene ut av sengen er som oftest vondest
 • Smertene i foten hemmer deg fra det du ønsker å gjøre
 • Smertene går utover arbeidet ditt eller du er sykemeldt
 • Du har allerede blitt diagnotisert med plantar fascitt, hælspore eller annen diagnose
 • Smerten gjør at du er mindre ute og treffer venner
 • Smerten hemmer deg i å gjøre husarbeid eller trening
Toralf Wollkert Thomassen