Det finnes ingen plantar fascitt sko, men plantar fascitt lidelsen kan være forårsaket av skobruk. Spesielt dersom skoene du har brukt opp gjennom livet har hatt mye demping eller høy hæl.

Har du smerter under fotsålen så er det stor sannsynlighet for at det er plantar fascitt. Plantar fascitt er en betennelse under foten, eller fotsålen for å være mer presis. Betennelsen kan gå helt fra hælbenet (calcaneus) og langs hele den plantare fascien (se bilde lenger ned). Smertene under foten utløses når du går eller står på foten som er skadet.

Plantar fascitt kan bli bedre dersom du velger riktig skotøy eller såler.  Samtidig kan det være skobruk som er årsaken til at noen i det hele tatt utvikler disse smertene.  I befolkninger der det ikke brukes sko, finnes det nemlig svært få eller ingen som har plantarfascitt.

Dersom du nettopp har fått smerter under føttene så oppsøk kyndig hjelp tidlig. Behandling, rådgivning med tanke på avlastning og øvelser som kurerer eller forebygger betennelsen er alfa omega i startfasen.

Vi tar ultralydbilder av fotsålen for å bekrefte diagnosen og har en spesialist på behandling av nettopp plantar fascitt på klinikken. Ring 22 95 11 14 eller book time hos Martin Grimsrud her: https://dhn.no/booking/

Årsakssammenhenger mellom skobruk og plantar fascitt:

  • knoklene i foten blir trykt sammen i feil posisjon
  • nerver og arterier i foten blir klemt sammen
  • nedsatt sirkulasjon i føttene
  • knoklene i bena får ikke bevegd seg naturlig inne i skoen og mister evnen til å være støtdempende
  • Skoene dytter storetåen mot de andre tærne og danner en «hammertå». Dette medfører igjen til at storetåens muskulatur (m. abductor hallucis ) blir holdt i en utstrakt posisjon. Dette fører til nedsatt blodtilførsel til den plantare fascia, og øker muligheten for å utvikle skade og betennelse. 
  • Storetåens muskulatur svekkes og fotbuen faller sammen.
  • Sko med mye demping fører til overpronasjon i foten. Dette øker belastningen på den plantar fascien.
  • For mye støtte fra skoen vil gjøre at foten mister støtdemping men også at foten blir mindre brukt og blir svekket.
  • Sko med demping løfter tærne oppover. Dette er lett å se på kvinner i høyhælte sko. Når tærne blir holdt i utstrakt posisjon på denne måten dag etter dag vil muskulaturen bli svakere.
  • Hælen løftes og muskulatur på fremsiden av leggen blir overstrukket, samtidig som muskulatur på baksiden av leggen blir forkortet.

Valg av sko ved plantar fascitt

En god ide i teorien ville være å begynne med flate sko uten demping, eller gå mer barbent. Problemet er at hos personer som allerede har utviklet betennelse i fotsålen bare får enda større plager hvis de prøver løpe barbeint. Så hva bør man gjøre?

Plantar fascitt sko
Plantar fascitt gir smerter under fotsålen ved hælbeinet

Progressivt og over tid så skal du gradvis velge skotøy med mindre støtdemping. Hvis du har symptomer og smerter som kommer og går med et par måneders mellomrom så er du nødt til å trene styrke på føttene dine.

Få behandling som hjelper mot smertene, og få hjelp med å velge sko som er mindre støtdempende når smertene avtar. Foten skal utfordres med mindre og mindre demping og større helt til foten kan fungere uten noen form for støtdemping.

Dette betyr ikke at du bare skal begynne å gå barbeint. Det kan sikkert hjelpe noen få som har plantar fascitt ( godt trente idrettsutøvere som ikke har hatt smertene lenge). For folk flest, vil det å gå mer barbeint bare øke smertene. Husk at foten din er blitt gradvis svekket i åresvis med bruk av for mye demping. Erfaring med pasienter som går for raskt over til å gå barbeint eller minimalistisk skotøy bare forverrer smertene og forlenger forløpet.

Ta kontakt med kiropraktor Grimsrud som behandler plantar fascitt på klinikken dersom du ønsker utredning for dine fotsmerter. Vi tar ved behov ultralydbilder av foten din for å se graden av betennelse. Dette er også en fin måte å monitorere fremgangen for behandlingen.

Plantar fascitt såler

Som med skotøy tror vi på din hele bjølsen at såler rent teoretisk er med på å opprettholde ulike fotplager. Bokstavelig talt kan såler sies å være puter sydd under føttene dine.

Dersom du har prøvd behandling, kyndig hjelp + hvile og likevel ikke blir kvitt plagene, så kan en såle være ok å teste. Vi gjør ikke såletilpasninger på klinikken. Dette er det best om du enten gjør på en sportsforretning, eller hos en ortoped. Du kan få henvisning av oss for å få såletilpasning hos ortoped.

Det samme kan du få av fastlegen din. Vårt råd er uansett at du ikke bruker altfor mye penger på et par såler (inkludert såletilpasning).

Finnes det sko mot plantar fascitt?

Det finnes en enkelt skotype som passer for alle personer med denne lidelsen. Det kan likevel være mye hjelp i å finne skotøy som passer deg og dine problemer.

Virker såler mot plantar fascitt?

I noen tilfeller så er svaret ja. Dette er også noe som anbefales at du prøver. Vårt råd er at du ikke bruker alfor mye penger på såletilpasning da det er sjeldent at dette alene vil fjerne problemene dine

Plantar fascitt og hælspore, hva er sammenhengen?

Plantar fascitt er forstadiet til hælspore, en forbening av senefestene på hælbenet. Denne tilstanden kan forekomme dels på baksiden ved festet for hælsenen eller dels på belastningsflaten ved festet for fotsålens store bindevevsbånd

Toralf Wollkert Thomassen