Smerte under foten kan variere fra mildt irriterende til så alvorlige at du plages med din daglige aktivitet, og kan ha en rekke årsaker.

Dersom du opplever til stadighet å ha vondt under foten, er det viktig å forstå både hvorfor plagen oppstår og hvilke behandlingsmuligheter som finnes.

Vår klinikk tilbyr fysioterapi, kiropraktikk, osteopati, injeksjonsbehandlinger og trykkbølgeterapi. Vi har bred erfaring med både å diagnostisere og behandle smerter i hælen eller under fotbladet.

Her er en grundig gjennomgang av de vanligste årsakene til smerter under foten og hvordan vi kan hjelpe deg med å finne lindring og hjelp.

vondt under foten og ultralydbilder er en god måte å finne årsaken på

Årsaker til smerte under foten

Smerter under foten kan skyldes en rekke faktorer, fra overbelastning og skader til kroniske sykdommer. Vi vil nå gå igjennom de mest vanlige

Hælspore

Hælspore er en tilstand som involverer dannelsen av et beinaktig utvekst på hælbenet, ofte forårsaket av langvarig belastning eller overbelastning av fotsålen.

Denne tilstanden kan føre til skarpe og stikkende smerter under foten, spesielt følbare under de første skrittene om morgenen eller etter en periode med hvile.

Smertene kan bli mindre intense etter hvert som foten varmes opp med bevegelse, men kan vedvare og føre til kronisk ubehag hvis ikke behandlet riktig.

Tretthetsbrudd

Tretthetsbrudd, også kjent som stressfrakturer, er små sprekker i beinet som typisk oppstår på grunn av gjentatt belastning og overbruk. Disse bruddene er vanlige blant idrettsutøvere, spesielt de som deltar i aktiviteter som innebærer mye løping og hopping, men kan også ramme personer med endret biomekanikk eller osteoporose.

Når det gjelder foten og fotbladet, kan tretthetsbrudd ofte oppstå i metatarsalbenene, som er de lange benene i framfoten. Symptomer på tretthetsbrudd i foten inkluderer smerter som forverres med aktivitet og avtar med hvile, ømhet ved berøring på det spesifikke området, og noen ganger hevelse. Smertene starter ofte gradvis og blir mer intense over tid, spesielt hvis belastningen fortsetter uten tilstrekkelig hvile.

Metatarsalgi

Metatarsalgi er en tilstand som gir smerte og betennelse i tåballen, altså området rett foran fotbuen og under tærne (forfoten)

Smerten karakteriseres ofte som skarp, brennende, eller som en følelse av å ha en stein i skoen. Denne tilstanden rammer vanligvis metatarsalbenene, som er de lange benene i foten som forbinder ankelleddet med tærne.

årsaken til vondt under foten finner vi ofte på ultralydundersøkelsen
Årsaken til at du har vondt under foten kan ofte sees på ultralyd

Tendinitt i foten

Senebetennelse (tendinitt) kan også føre til smerte under foten, spesielt hvis senene som støtter fotbuen blir betente.

Tarsal tunnel syndrom

Tibialis nevralgi, også kjent som tarsaltunnel syndrom, oppstår når tibialisnerven blir komprimert i tarsaltunnelen ved ankelen. Dette fører til irritasjon av nerven, og som resultat kan du oppleve smerter i fotbladet.

Tarsaltunnel syndrom deler mange mekanismer og symptomer med karpaltunnelsyndrom, men mens sistnevnte påvirker hånden, manifesterer førstnevnte seg i foten. Typiske symptomer på tarsaltunnel syndrom inkluderer brennende, prikkende smerter og nummenhet, som hovedsakelig kjennes på undersiden av foten og hælen.

Disse smertene og følelsen av nummenhet er vanligvis mest uttalt på innsiden av fotsålen og hælen, samt bak på ankelen på fotens innside.

Mortons nevrom

Mortons nevrom er en smertefull tilstand som påvirker framfoten og tærne, særlig under tåballene mellom andre og tredje tå, eller mellom tredje og fjerde tå. Denne tilstanden involverer en fortykkelse av nervevevet i nerven som leder ut til tærne.

Denne fortykkelsen skaper økt trykk på nerven, som blir klemt og resulterer i skarp og brennende smerte under tåballen og mellom tærne. Du kan også oppleve nummenhet og prikking i de berørte tærne.

Kvinner er spesielt utsatt for Mortons nevrom, og det er antatt at bruk av høye hæler og trange sko kan bidra til utviklingen av denne tilstanden. Derfor anbefaler vi at du velger sko som er komfortable og har en bred tåboks. Mange av våre pasienter som lider av Mortons nevrom har også hallux valgus, og de opplever betydelig smertelindring mellom tåballene ved å utføre spesifikke øvelser for hallux valgus.

Plantar fasciitt

Dette er den mest vanlige årsaken til at man har vondt under foten. Dette er en betennelse i plantar fascia, det tykke bindevevet som løper langs fotsålen fra hælen til tærne. Smerten er ofte verst om morgenen eller etter perioder med inaktivitet.

vondt under foten er ofte grunnet en tilstand som heter plkantar fasciit. bildet er en figur som forklarer hva dette er

Andre årsaker til vondt under foten

Dersom vi ikke kan finne noen av diagnosene beskrevet over som årsaken til at du har vondt under foten, kan det være smertene kommer fra andre steder. Dette kan være :

  • Prolaps i ryggen
  • Piriformissyndrom
  • Triggerpunkter

Dette vil vi finne ut av ved en undersøkelse av andre områder enn foten: dvs av muskulatur, nervebaner og ryggsøylen.

Hvordan vi kan hjelpe deg med smerter under foten?

Fysioterapi

Våre fysioterapeuter er eksperter på å arbeide med muskelskjelettsmerter, inkludert fotproblemer. De kan tilby øvelser og behandlinger som strekker og styrker foten, reduserer betennelse, og forbedrer mobiliteten.

Spesifikke øvelser kan rettes mot å styrke fotbuen og leggmuskulaturen, noe som kan bidra til å avlaste belastningen på plantar fascia. Du kan finne eksempler og programmer på vår øvelsesportal

Kiropraktikk

Våre kiropraktorer har erfaring og kunnskap om hvordan justere feilstillinger i føtter og ankler som kan være årsaken til eller medvirke til å forverre smerten. Justeringer kan forbedre stillingen og funksjonen av foten, noe som kan gi smertelindring og forebygge videre problemer.

Osteopati

Osteopati involverer myke, manuelle teknikker for å forbedre mobiliteten og sirkulasjonen i foten. Osteopater kan også bruke teknikker for å redusere spenninger og smerte, og fremme en bedre kroppsbalanse.

Ultralydveiledet injeksjonsbehandling

For mer vedvarende eller alvorlige smerter kan vi utføre injeksjonsbehandlinger med kortikosteroider, PRP eller hyaluronsyre. Disse behandlingene kan redusere betennelse og smerte betydelig.

Trykkbølgebehandling

Dette er en relativt ny behandlingsmetode som bruker sjokkbølger for å stimulere heling i skadet vev. Denne behandlingsformen er spesielt effektiv for tilstander som plantar fasciitt og tendinitt.

Nordic Netcare helseforsikring dekker bland annet trykkbølge. Bildet viser osteopat som gir trykkbølge under foten på en svært veltrent og kjekk mann

Forebygging og livsstilsendringer

I tillegg til behandling, er det viktig å vurdere daglige vaner og gjøre endringer for å forhindre fremtidige fotproblemer. Dette kan inkludere:

  • Bruk av riktig fottøy: Sko med god støtte og tilstrekkelig demping kan forhindre mange fotproblemer.
  • Vektstyring: Å holde en sunn vekt kan redusere belastningen på føttene betydelig.
  • Regelmessig strekk og styrkeøvelser: Slike øvelser kan forbedre fotens styrke og fleksibilitet.
  • Unngå langvarig ståing på harde overflater: Dette kan være særlig belastende for føttene.

Konklusjon

Smerter under foten kan være en hindring for daglig aktivitet, men med riktig diagnose og behandling kan de fleste finne betydelig lindring.

Vår klinikk har ekspertise innen fysioterapi, kiropraktikk, osteopati, injeksjonsbehandlinger og trykkbølgebehandling, og vi er her for å hjelpe deg med å bli smertefri. Kontakt oss i dag for en konsultasjon, og ta det første steget mot et liv uten fotplager.

Toralf Wollkert Thomassen