Hælspore er en benete utvekst på hælen der senen fester seg til hælbeinet. Denne lidelsen er ofte forårsaket av kalkdannelse ved senefestet som utvikler seg til hardt bein over tid.

Mange som er rammet av hælspore kan oppleve smerter og betennelse i hælen og under foten, både under aktivitet og i hvile. Hvis du tror du har begynnende tegn på hælspore eller har spørsmål om forebygging, anbefaler vi at du tar kontakt med oss

Hva er årsakene til hælspore?

Gjentatt overbelastning over en lengre periode er hovedårsaken til utviklingen av hælspore. Når muskler, sener, og leddbånd strekkes kraftig, eller fettputen under hælen mottar direkte støt, kan kalk danne seg i bløtvevet. Med tiden kan denne kalken utvikle seg til en benete utvekst.

Visse grupper er spesielt utsatt for å utvikle hælspore:

Hælspore og normal hæl
 • Idrettsutøvere: De som er involvert i idretter som krever mye sprinting, hopp, og annen aktivitet på hardt underlag.
 • Overvektige: Økt vekt betyr økt belastning på sener, muskler og ledd.
 • Personer med fotfeilstillinger: Som de med høy eller lav fotbue.

Symptomer på hælspore

Hælspore kan gi en rekke symptomer, inkludert:

 • Stikkende og brennende smerter under hælen, spesielt ved de første skrittene etter hvile eller en natts søvn.
 • En konstant, murrende smerte under foten som kan variere i intensitet.
 • Hevelse rundt hælen.
 • Økt smerte under aktiviteter som løping eller hopping.

Hvordan behandles hælspore?

Behandlingen av hælspore fokuserer primært på å redusere betennelse og avlaste området:

 1. Avlastning og hvile: Unngå aktiviteter som øker smerten.
 2. Fysioterapi: Strekkøvelser for foten kan hjelpe med å redusere spenningen i senen.
 3. Trykkbølgebehandling
 4. Is: Påføring av is kan redusere betennelse og smerte.
 5. Sko med god støtte: Velg sko som gir god støtte til hælen og fotbuen.
 6. Ortopediske innlegg: Dette kan hjelpe med å omfordele presset når du går.
 7. Medisiner: Betennelsesdempende medisiner kan foreskrives for å redusere betennelse og smerte.
 8. Ultralydveiledet kortisoninjeksjon

Den mest effektive behandlingen mot hælspore etter vår erfaring

Hælspore er en vanlig fotlidelse som kan forårsake betydelig smerte og ubehag. En fysikalsk kombinasjonsbehandling er en av de mest anbefalte behandlingsmetodene for denne tilstanden, da den tilbyr en ikke-invasiv tilnærming som adresserer roten av problemet. La oss se nærmere på disse behandlingene.

Strekkøvelser

Strekking av de involverte musklene og senene kan hjelpe med å redusere spenningen i plantarfascien, som ofte er tett og inflammert hos personer med hælspore.

 • Tøyning av akillessenen: Dette kan gjøres ved å stå med ansiktet mot en vegg og en fot litt bak den andre. Bøy den fremre kneet mens du holder det bakre kneet strakt og hælen i bakken. Dette strekker akillessenen og leggmuskulaturen.
 • Tøyning av plantarfascien: Sitte med beinet rett ut foran deg, og bruk et håndkle til å dra tærne mot deg: Se også eget innlegg om smerter under forten og plantar fasciitt

Styrkeøvelser

Styrking av musklene i foten kan forhindre ytterligere skader og gi bedre støtte.

 • Tåknekking: Mens du sitter, prøv å klype et håndkle eller et ark med tærne.
 • Tåhevinger: Stå på kanten av en trapp og hev og senk hælene. Dette styrker leggmuskulaturen og gir bedre støtte til fotbuen.

Ønsker du finne et program som kan hjelpe deg anbefaler vi at du prøver deg her: Fysioterapiøvelser

Massasje

Dyp vevsmassasje kan bidra til å løsne stramme muskler og fascia, samt forbedre blodsirkulasjonen i området.

Ortopediske innlegg

Tilpassede såler eller innlegg kan bidra til å omfordele trykket når du går, redusere spenningen på plantarfascien og dermed gi lindring fra hælspore.

IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization)

IASTM bruker spesielle instrumenter for å adressere og behandle fascial begrensninger, forbedre muskel funksjon, og redusere smerter.

Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling har vist seg å være effektiv for noen pasienter ved å sende støtbølger til det berørte området for å stimulere helbredelse og redusere betennelse. Her kan du lese mer om trykkbølgebehandling

Behandlinger oppsummert

Mens disse behandlingene kan være svært effektive, er det viktig å huske på at alle pasienter er forskjellige, og det som fungerer best for én person, kan ikke nødvendigvis være den beste løsningen for en annen.

En grundig evaluering av en terapeut med erfaring på problematikken er nødvendig for å bestemme den mest passende behandlingsplanen for den enkelte pasient. Kombinering av ulike behandlingstilnærminger gir ofte de beste resultatene.

Hvis du tror du har hælspore eller opplever smerter i foten, ta kontakt med vår klinikk for å få en undersøkelse.

Forebygging av Hælsporer

Hælspore er en benet utvekst som kan forårsake smerte og betennelse i hælen. Selv om behandling er tilgjengelig, er det alltid bedre å forebygge tilstanden i utgangspunktet. Her er noen tiltak du kan ta for å redusere risikoen for å utvikle hælsporer:

Riktig fottøy
 • Støtabsorberende sko: Sko med god demping kan bidra til å redusere belastningen på hælen, særlig for de som står eller går mye.
 • God buestøtte: Velg sko som gir god støtte til fotbuen, spesielt hvis du har flate føtter eller høy fotbue.
Gradvis økning av aktivitet

Hvis du begynner med en ny sport eller treningsregime, er det viktig å starte sakte og gradvis øke intensiteten. Dette gir foten tid til å tilpasse seg og forhindrer overbelastning.

Strekkøvelser

Regelmessig strekking av foten, akillessenen, og leggmuskulaturen kan bidra til å forebygge stramhet og overbelastning som kan lede til hælsporer. Tøyning før og etter trening kan spesielt være gunstig.

Hold deg slank

Går du opp i vekt vil dette føre til ekstra belastning på føttene. Å opprettholde en sunn kroppsvekt kan redusere risikoen for mange fotrelaterte problemer, inkludert hælsporer.

Vær oppmerksom på underlaget

Unngå for ofte å løpe eller gå på harde underlag som betong. Hvis du er en idrettsutøver, varier treningsunderlaget, og bruk sportsspesifikke sko for bedre støtte.

Bruk ortopediske innlegg

Hvis du er utsatt for fotproblemer eller har en unik fotstruktur, kan skreddersydde ortopediske innlegg hjelpe med å distribuere vekten jevnt og redusere belastningen på hælen.

Vær oppmerksom på biomekaniske forhold

Mennesker med spesielle gangmønstre, som overdreven pronasjon, kan være mer utsatt for hælsporer. Fysioterapi kan bidra til å korrigere disse forholdene og redusere risikoen.

Oppretthold god fleksibilitet

Ved å sørge for at muskler som kalvene og hamstringene er fleksible, kan du redusere spenningen på foten og dermed risikoen for hælsporer.

Unngå barfot gange på harde flater

Selv om det kan føles befriende å gå barbeint, kan mangel på støtte og demping på harde overflater øke risikoen for hælspore.

Oppsummering

Forebygging er nøkkelen når det gjelder hælspore. Ved å være proaktiv i omsorgen for føttene og være oppmerksom på potensielle risikofaktorer, kan du redusere sjansene for å utvikle denne smertefulle tilstanden. Hvis du tror du har begynnende tegn på hælspore kan du ta kontakt med oss via kontaktskjema

Hva er en hælspore?

En hælspore er en benet utvekst på hælen der senen festes til hælbeinet. Dette er resultatet av langvarig kalkdannelse ved senefestet

Hvordan vet jeg om jeg har en hælspore?

Hælsporer kan diagnostiseres med en røntgenundersøkelse. Mange opplever smerter i hælen som et tidlig symptom

Er hælspore og plantarfascitt det samme?

Nei. Selv om symptomene kan være like, er de to forskjellige tilstander. Hælspore er en benet utvekst, mens plantarfascitt er en betennelse i plantarfasciaen

Hvem er mest utsatt for å utvikle hælsporer?

Toppidrettsutøvere, spesielt de som driver med eksplosive idretter, og overvektige individer er blant de mest utsatte

Hva forårsaker hælspore?

Gjentakende overbelastning over lang tid kan forårsake kalkdannelsen som fører til hælspore

Hva er den mest effektive behandlingen for hælspore?

Behandling kan variere, men fysioterapi, trykkbølgebehandling, tilpassede fotsåler og øvelser er blant de mest brukte metodene

Hvordan kan jeg forhindre hælspore?

Ved å opprettholde en sunn vekt, bruke støttende fottøy, utføre regelmessige fotstrekkøvelser, og unngå overdreven belastning kan du redusere risikoen for å utvikle hælspore

Går hælspore bort av seg selv?

I noen tilfeller kan smertene avta over tid, men uten riktig behandling kan hælspore være et langvarig problem

Hvem bør jeg kontakte hvis jeg tror jeg har hælspore?

Hvis du opplever vedvarende smerter i hælen, bør du kontakte en medisinsk spesialist, for eksempel en kiropraktor eller fysioterapeut, for riktig diagnose og behandlingsråd

Er kirurgi nødvendig for å behandle hælspore?

Kirurgiske inngrep blir sjelden utført i behandling av hælspore. Dette skrittet vurderes kun hvis smertene er sterke og ikke responderer på andre behandlingsformer

Toralf Wollkert Thomassen