Finnes det farlige nakkesmerter?

Hvis smertene er store, er det da farlige nakkesmerter?

Smerteintensiteten på et nakkeproblem svarer ikke til hvor alvorlig problemet ditt er. Som regel er smertene veldig intense, men kommer ikke av noen skade man kan se på verken røntgen eller MR.  Dette innlegget gir deg informasjon om nakkesmerter slik at du selv kan bedømme om smertene er vanlige – eller tegn på noe mer alvorlig.

Hvis du ønsker å utrede dine plager og få hjelp til å lindre smerten, bør du kontakte vår klinikk via kontaktskjemaet på nettsiden vår. Vi har autorisert og kvalifisert helsepersonell med mye erfaring  på området og vil jobbe sammen med deg for å finne den beste løsningen for å håndtere dine nakkesmerter og forbedre livskvaliteten din.

NB! Dersom du har nakkesmerter etter å ha vært i en ulykke og slått nakken (trampoline, bil, slalombakken etc), har alvorlig eller rare smerter / symptomer – ta kontakt med legevakt eller sykehus!

Dette innlegget er for deg som ikke er i en nødssituasjon.

Dersom du har nakkesmerter og har hatt det en stund, eller plutselig fått det uten videre- les videre så får du vite masse om temaet- slik at du kan gjøre riktige valg, og bestemme deg for å kontakte oss så vi kan undersøke deg om nødvendig.

farlige nakkesmerter er starter vanligvis ikke på kontoret

Røde flagg er tegn på farlige nakkesmerter

Det er veldig sjeldent, men en gang i blant kan nakkesmerter være tegn på noe alvorlig underliggende. Eksempler på dette er:

 • kreft
 • infeksjon
 • autoimmun sykdom
 • ryggmargsskade
 • blodkar som er i ferd med å sprekke.

  Noen av disse farlige situasjonene fører også til andre symptomer enn smerte. Disse symptomene er som oftest nokså tydelige, og noe ikke du, legen eller kiropraktoren vil overse.

  Tips: er du usikker, eller det kjennes unormalt ut, få undersøkt nakken. En med erfaring på nakkesmerter vil som regel umiddelbart kunne fortelle deg hvis det dreier seg om farlige nakkesmerter. Dessuten gjør en nakkeundersøkelse ofte deg godt…

«Jeg ringte deg, og så ble smertene bedre»

“He suffers more than necessary, who suffers before it is necessary”

– Seneca

Svært ofte møter vi pasienter som sier de hadde store smerter i nakken over lang tid, og til slutt ble plagene så ille at de var overbevist om at noe ondartet måtte ligge bak. De tok telefonen, ringte for å bestille time, og når de avsluttet samtalen, så begynte de føle seg bedre.

Etter undersøkelse hos oss + forklaring på smertene (som regel med en muntlig forsikring på at alt virker i orden og at det ikke er farlige nakkesmerter) + en behandling – får mange en umiddelbar bedring. Det er så vanlig at kiropraktorer har en forkortelse de skriver i journalen når det skjer:

FBA = feel better already

Sånn er det ofte med langvarige smerter, de blir påvirket av at du gjør noe, at du tar kontroll.

Dessuten heter det at det alltid er «mørkest før daggry». Når smertene er uholdbare og du prøver få hjelp- kan det være du er kommet til bakketoppen, og at det fra nå av kun er nedoverbakke (nedoverbakke ment i positiv forstand).  Det finnes noen få tilfeller der det er andre årsaker bak, så les om tommelfingerregelen under.

 

Tommelfingerregel ved alvorlige smerter

Du bør undersøke nakkesmerter (og andre smerter) dersom disse 3 kriteriene er oppfylt samtidig:

 1. Smertene har pågått i over 6 uker
 2. Smertene er store og blir ikke bedre (eller forverres)
 3. Det er 1 annet rødt flagg av de presentert under (se Liste over røde flagg)

Det er selvsagt også en annen åpenbar grunn til å undersøke nakken din som nevnt i starten av innlegget: har du slått nakken eller vært i ulykke- kontakt hjelp umiddelbart!

Liste over røde flagg

Røde flagg

Se opp for røde flagg

 • Lett banking på ryggsøylen er smertefullt
 • Uforklarlig vekttap. Det vil si at du går ned i vekt uten å prøve. Dette kan være et symptom på kreft
 • En voldsom hodepine, generell universell nakkestivhet (stiv i alle retninger og spesielt bøye nakken fremover), feber, mentale forandringer: alt er symptomer på meningitt (hjernehinnebetennelse)
 • En plutselig og voldsom hodepine (kan føles som et slag i bakhodet eller på en side). Kan være en blødning i hjernen (SAH blødning = subaraknoidalblødning) https://nhi.no/sykdommer/hjernenervesystem/hjerneslag-og-blodninger/subaraknoidalblodning/?page=3
 • Feber eller kaldsvetting
 • Kraftig ny type smerter (pulserende eller konstriktiv) kan være utløst av en rift i en arterie, med en høy risiko for slag. Smerte er ikke det eneste symptomet på noen av disse riftene. I de fleste tilfeller så er smerten: plutselig-ensidig- og gir både nakke og hodesmerter.
 • Tegn på trykk på ryggmargen: Kan være med og uten nakkesmerter,:

– smerter i armer eller ben (ofte diffuse smerter),

– nedsatt håndkoordinasjon

-lammelser eller svekkelse i ben og armer

-følelse av å være «tung» –

– atrofi (muskelsvinn – dvs at muskelen for»svinn» er)

– diffus nummenhet

– skytende smerter i armer eller ben ved å bevege nakken

-at man begynner gå rart

-uforklarende episodisk svimmelhet eller kvalme / oppkast

-om du bruker store doser steroider, er rusmisbruker eller har HIV

-hvis du generellt sett føler deg dårlig og har nakkesmerter

Hovedsymptom på at nakkesmerter kommer av autoimmun sykdom:

 1. Noen i familien har autoimmun sykdom –
 2. gradvis og progressiv økning av smerter før fylte 40 år
 3. markert morgenstivhet  (varer ofte over 1 time)
 4. smerter i flere ledd
 5. utslett
 6. problematisk fordøyelse
 7. irriterte øyne (regnbuehinnebetennelse)
 8. utflod fra urinveier

Slitasjeforandringer er ikke et rødt flagg

En av de mest vanlige bekymringene rundt nakkeproblem er slitasjeskader. Dette bør ikke bekymre noen. Slitasjeforandringer som påvises på røntgen, MR eller CT scanninger har ingen direkte relasjon til smerter. Mange pasienter med moderate til alvorlige slitasjeforandringer i nakken har aldri hatt noen smerter eller symptomer, eller i mindre grad. Dette er dessverre rutinemessig feiltolket av både pasienter og terapeuter. Tabellen under viser hvor normalt det er med slitasjeskader i

Prosentvis andel av normalbefolking med slitasjeskader uten smerter. Kilde: Brinjikji et al
Imaging finding Age
  20 30 40 50 60 70 80
Disc degeneration 37% 52% 68% 80% 88% 93% 96%
Disk height loss 24% 34% 45% 56% 67% 76% 84%
Disk bulge 30% 40% 50% 60% 69% 77% 84%
Disk protrusion 29% 31% 33% 36% 38% 40% 43%
Annular fissure 19% 20% 22% 23% 25% 27% 29%
Facet degeneration 4% 9% 18% 32% 50% 69% 83%

 

Stikkende, skarpe og skytende smerter er som regel bare falsk alarm

Stikkende og sterke nakkesmerter er i seg selv ikke noe rødt flagg. Det finnes ingen vanlig bekymringsfull årsak bak slike typer smerter. Faktisk er det mer normalen og nesten et betryggende tegn for oss helsepersonell. Isolert sett er slike nakkesmerter bare en indikasjon på at du har en midlertidig liten kilde til irritasjon i nakkevevet. Alvorlige underliggende årsaker som tumorer og ryggmargsproblemer har som regel mer «bankende» og ikke «stikkende» karakter.

Stikkende og skytende smerter er i de fleste tilfeller nervesystemet som slår en falsk alarm. Den enkle måten å forklare dette på er at hjernen er noe overbeskyttende overfor nervevev – som du har masse av i nakken. Det er som regel trivielle skader som ikke kan påvises på noen form for bilder ( ikke MR engang). Evolusjonen har nok sitt å si for at det er slik, en reell skade på nervevev tar lang tid å hele, og kan ha store konsekvenser. Hvis du får akutte store nakkesmerter, tenk litt på dette som når du får et «kjerringstøt» i albuen. Det er det samme, en ubetydelig nerveirritasjon. Eneste forskjellen er at når du får det i nakken, så går det ikke over på noen sekunder-men kan vare alt fra dager – til uker.

Er en stiv nakke tegn på noe alvorlig?

Svaret er: nesten aldri. Det er forskjell på generell nakkestivhet og det å være stiv i nakken. Er du generellt nakkestiv er dette et tilfelle der vi snakker om farlige nakkesmerter: da kan du som regel ikke bøye haken frem i det hele tatt. Dette er i verste fall tegn på hjernehinnebetennelse. Som regel er dette ledsaget av at du også har feber og føler deg generelt sett veldig dårlig.

Noen ganger er nakken bare vond

Det finnes farlige nakkesmerter, men det er heldigvis veldig sjeldent at det noe alvorlig. Nakken, korsryggen, kjeven og tarmer har til felles at de er sårbare for episoder med uforklarlige smerter – som tidvis kan være vanskelige å bli kvitt. I de fleste tilfeller går smertene bort. Smerter fra disse områdene er uforutsigbare, men er ofte kun et resultat av at hjernen din er overbeskyttende for disse områdene.

Å bekymre seg for smerter er uansett noe det dummeste du gjør. Ikke bare er det dumt å bekymre seg unødvendig, det vil også øke smertene i de aller fleste tilfeller. Et filosofisk sitat til avslutning:

Wild animals run from the dangers they actually see, and once they have escaped them worry no more. We however are tormented alike by what is past and what is to come. A number of our blessings do us harm, for memory brings back the agony of fear while foresight brings it on prematurely. No one confines his unhappiness to the present.

– Seneca

Gratis treningsprogram kan du laste ned her: Fysioterapiøvelser

Referanser mange, mesteparten er tatt fra : www.painscience.com

Toralf Wollkert Thomassen