Har du noen gang hatt en smertefull hevelse eller en følelse av gnissing i skulderen, kneet eller albuen? Da kan det være en slimposebetennelse som forårsaker problemet.

Slimposer er små vesker med væske som ligger mellom muskler, sener og ben for å dempe støt og friksjon. Men når de blir betente, kan det være smertefullt og hindre bevegelse.

Det er mye du kan gjøre selv for å lindre symptomene, og hvis du trenger profesjonell hjelp, er vi her for å hjelpe deg. Skriv om problemet ditt via vårt kontaktskjema så finner vi en løsning på ditt problem.

På Din Helse har vi lang erfaring med behandling av alle typer slimposebetennelse, fra skulder til ankel. Vi bruker ultralyd for å bekrefte diagnosen og starter behandlingen umiddelbart for å få deg raskt tilbake til normal funksjon.

Så ikke la en slimposebetennelse stoppe deg fra å nyte livet ditt. Følg Peace & Love prinsippene og kontakt oss for en undersøkelse og behandling i dag.

På klinikken behandler vi:


Dersom du ønsker å prøve ut øvelsesbehandling på egenhånd kan du finne programmer her: www.fysioterapiøvelser.no

Anatomien til slimposene

Slimposen befinner seg i krysset mellom senen og benet den senen fester seg til. Posen er fylt med et tynt lag med leddvæske og beskytter og demper støtene som kommer på leddet. Muskler, sener og ben i nærheten av slimposen kan på denne måten bevege seg med minimal friksjon og belastning.

Hvordan oppstår bursitter?

Når slimposen (bursaen) blir betent blir det hevelse i den, som igjen øker friksjonen og begynner irritere muskelsenen den skal beskytte. På denne måten blir bursaen og muskelsenen mer og mer irritert ved belastning. Dette fører til bursitter og tendinitter (slimposebetennelser og senebetennelser).

Slik kan for eksempel en albuebursitt utvikle seg:

 • Overbelastning av leddet: for eksempel støvsuge i timesvis
 • Repetetive bevegelser: for eksempel løfte masse over kort tid
 • Traume: falle på eller slå albuen mot noe
 • Press: lene seg på albuen på et skrivebord over lang tid er mest vanlig årsak til albuebursitt hos studenter
 • Bakteriell infeksjon: fra et sår du ikke har holdt tilsyn til (kalles septisk bursitt)
 • Andre betennelsessykkdommer: feks urinsyregikt
Bursitt i kne sammenlignet med vanlig friskt kne. Det finnes mange knebursitter, på denne illustrasjonen er det bursitt i den prepatellare bursa
Vanlig kne/ bursitt kne

Årsaker til utviklingen av bursitter

Bursitter sees ofte i sammenheng med:

 • Konstant friksjon, slag eller press på et ledd
 • Betennelse i bursaen oppstår ofte i kombinasjon med senebetennelse (tendinitt)
 • En overbelastningsskade eller traume, spesielt etter å ha dyttet eller dradd tunge gjenstander
 • En tvunget og utilsiktet periode med hvile
 • Underliggende reumatiske lidelser / faktorer
 • Diabetes, osteoartritter og stoffskifteproblemer kan være assosiert med bursitter

Symptomer

Dette kommer av på hvor i kroppen og i/rundt hvilket ledd bursitten sitter. På en generell basis kan man si at det er smerte og ubehag over det berørte leddet, og det er ofte synlig hevelse som også kan kjennes med fingrene

Hvordan kommer man frem til diagnosen?

En erfaren kliniker kan finne ut at en sannsynlig årsak til symptomene din er pga en slimposebetennelse. Dette gjør han eller hun ved bruk av ortopediske tester og palpasjon (føle med fingrene). På vår klinikk tar vi alltid et ultralydbilde for å bekrefte diagnosen. Dette går raskere og kan gi et mer nøyaktig bilde av skaden, samt gi deg informasjon om hvor lang tid det vil ta å bli bra igjen.

Bursittbehandling

Dersom slimposebehandlingen kommer etter en periode med overbelastning så skal du avstå en periode fra den aktiviteten som sannsynligvis provoserte frem betennelsen. Dette betyr ikke at du skal holde kroppsdelen helt i ro. I skulderen vil en sli betennelse i verste fall utvikle seg til en frossen skulder dersom leddet ikke holdes for mye i ro.

Tidligere var det vanlig å ise ned og gi betennelsesdempende midler spesielt i startfasten (akuttfasen) av en slimposebetennelse. Dette er det nå mer eller mindre gått bort i fra i de vitenskapelige miljøer. Se helt nederst for mer om dette.

Vi behandler bursitter med en kombinasjon av målrettede øvelser + muskel og senebehandling. Dette er ofte ved bruk av elektroterapi og sjokk eller trykkbølgebehandling. Dersom bursitten ikke blir borte etter et par uker med denne tilnærmingen vil det ved hjelp av ultralyd være aktuellt å enten å dra betennelsen ut av leddet ved hjelp av en sprøyteteknikk (aspirasjon), eller injisere kortison eller andre preparater inn i bursaen for å slukke betennelsen helt.

Ubehandlet kan en skulderbursitt utvikle seg til en frozen shoulder (frossen skulder )

Fred og kjærlighet hjelper

Innenfor feltet muskel og skjelettskader har det lenge vært praktisert etter noe vi blant annet har kalt for «Rice-principle». Du har sikkert sett det på en fotballkamp eller annet idrettsarrangement: Dersom noen blir skadet så får de som regel en ispose og kompresjon ved hjelp av bandagering eller taping.

Tidligere var RICE prinsippet (som står for REST-ICE-COMPRESSION-ELEVATION) sentralt for behandling av både skader og betennelser. I dag (2022) er RICE prinsippet erstattet med:

PEACE & LOVE

PEACE skal gjøres rett etter at skaden er skjedd alt deretter skal behandles med LOVE.

Hvordan la freden styre skaden? Her er PEACE prinsippet:

Protect – Beskytt
Beskytt området i noen dager for å unngå å forverre skaden. Du kan belaste området lett, ettersom det øker reparasjonen og reduserer tap av styrke i området.

Elevation – Løft
Løft området slik at det er over høyden til hjertet flere ganger daglig. Effekten av dette er tvilsomt, men står med fortsatt (eksempel-ved en skade i ankelen så skal du ligge med benet høyt )

Avoid – Unngå antiinflammatorisk medisin
Selv om mange ofte anbefaler antiinflammatoriske medisiner (ibuprofen/ ibux/ voltaren etc.), anbefaler nyere forskning å unngå dette. Årsaken er at betennelse er gunstig for å bygge vevsstyrke igjen spesielt akuttfasen av en skade. Tar du medisiner mot betennelse, risikerer du å forstyrre tilhelingsprosessen og vevsheling. Dette kan føre til mer arrvev i sener, og økt risiko for nye skader.

Compression – Kompresjon
Kompresjon i form av bandasjer etc. kan begrense hevelse. Spesielt på ankel forstuing er effekten av kompresjon observert. Noen tenker kanskje «hvor er isen?». Is har blitt anbefalt i mindre grad de siste par årene fordi det ikke finnes gode bevis på virkningen. Videre hevder noen at is kan hemme den naturlige tilhelningen. Vi hadde da ikke is tilgjengelig for 10.000 år siden, hadde vi vel?

Education – Utdanne, gi kunnskap
Kunnskap er grunnlaget for våre beslutninger. Derfor anbefales det at helsepersonell gir pasienten informasjon om hva han / hun skal gjøre.

Akuttfasen varer 48–72 timer

Etter dette er det slutt på freden, nå er det tid for LOVE:

Load – Belast
Når skadeområdet belastes nok til å stimulere blodforsyningen, men ikke nok til å forverre skaden da vil skaden repareres raskere av kroppen din. Derfor er det viktig å komme seg i aktivetet og bruker området som er skadet noe. Helst så tidlig som mulig.

Optimisme
En viktig faktor som vi terapeuter ofte glemmer er dine tanker rundt skaden. Hvis du har redsel og bekymringer for å belaste området etter skaden, vil dette ha negativ innvirkning på rehabilitering.

Derfor er det viktig at vi får denne informasjonene fra deg, men at du ikke lar redselen styre deg. Visste du at smerten beskytter deg for ytterligere skade?

Smerten kommer før vevsskade, så hvis du finner ut at smerten øker over en kort periode, er det vanligvis et tegn på at kroppen beskytter deg litt ekstra og ikke et tegn på at du har skadet deg ytterligere. Dette er et viktig poeng å huske. Her kan du se en strategi for trening med smerte. Gjør du noe som gjør litt vondt, men ikke blir verre etterpå? Dette er bra.

En viktig del av optimisme er også hvordan vi som helsepersonell kommuniserer og forklarer funn og hvodan du skal forholde deg til PEACE & LOVE.

Vascularisation – sirkulasjon
Få blodet til å pumpe. Jo tidligere du kan få hjertefrekvensen opp, jo bedre er det. Fordi når hjertefrekvensen er høy, utskilles kroppens egne «smertedempere». Tenk igjennom hvilken type aktivetet du velger. Et eksempel er at man velger romaskin eller sykkel istedet for tredemøllen etter for eksempel en ankelskade.

Exercise – Trening/ øvelser
Det er sterke bevis for at øvelser kan forhindre fremtidig ubehag fra feks ankelskader. Dette er fordi øvelser gjenvinner bevegelse, styrke og kroppskontroll av det skadede området. Smerte bør i akuttfase begrenses til det minimale. Dette pga av at man ønsker optimale forhold for tilhelnings- prosessene.

Summa summarum

Uansett årsak til at du har fått en bursitt, så ta kontakt med oss for hjelp. Du kan bestille ultralydundersøkelse hos oss på online booking. Har du flere spørsmål bruk kontaktskjema.

Hva er en bursitt?

Bursitt er en slimposebetennelse, og denne betennelsen kan du få i alle synovialledd: ankel, kne, hofte, håndledd, albue og skulder.

Må man sykemeldes ved bursitt?

I noen tilfeller kan det være så store akutte smerter at en kort sykemelding kan være aktuellt. Dette er situasjonspesifikt. Er du en flislegger med bursitt i kneet, og står på knærne hele dagen, vil du i det minste måtte avstå fra denne aktivitetn

Hvordan behandle slimposebetennelse?

Bursitt kan behandles ved hjelp av injeksjon av betennelsesdempende midler. På klinikken gjør vi alltid injeksjoner assistert med ultralyd for å treffe presis. Det kan i noen tilfeller også være aktuellt å aspirere bursitten. I noen tilfeller vil trykkbølgebehandling være preferert behandling og vil da bli testet ut før injeksjonsbehandling

Hva gjør slimposen?

Det er en pose som virker som en beskyttelse. Den ligger til slik at sener og muskler ikke får så mye friksjon mot selve leddet ved bevegelse. Dette minsker sjansen for slitasje og skader.

Kan en skulderbursitt bli til en frozen shoulder?

Ja-bursitten kan utvikle seg til frossen skulder / frozen shoulder

Toralf Wollkert Thomassen