Osteopater er behandlere som spesialiserer seg på å behandle problemer med muskler og skjelett ved å bruke manuelle teknikker som bevegelse og manipulasjon. Målet vårt er å finne årsaken til smertene dine, behandle den, og hjelpe kroppen tilbake i balanse.

På den måten vil du oppnå bedre bevegelighet og smertefrihet på mest naturlig måte. I norge er yrkesgruppen autorisert helsepersonell (siden 2023).

I denne guiden vil du lære mer om hva osteopati er, hvordan det fungerer, og hvilke tilstander terapeutene våre kan hjelpe deg med. Enten du sliter med ryggsmerter, migrene eller en idrettsskade, kan osteopatibehandling være en tilnærming som gir deg den naturlige smertelindringen du trenger.

Les videre for å få vite hvordan disse terapeutene kan hjelpe deg å få det bedre, og hva du kan forvente under en behandling.

Hva er en osteopat?

Osteopater er eksperter innen en medisinsk disiplin som fokuserer på å behandle og forebygge problemer med muskler og skjelett. Filosofien bygger på prinsippet om at kroppen har en naturlig evne til å helbrede seg selv, men at ubalanser eller blokkeringer kan hindre denne prosessen.

En osteopat jobber for å få tilbake kroppens naturlige balanse gjennom bruk av ulike manuelle teknikker.

I motsetning til tradisjonell vestlig medisin, hvor man ofte behandler symptomer isolert, vil vi se på hele kroppen for å finne sammenhenger og årsaker.

Den helhetlige tilnærmingen gjør dette til en effektiv behandlingsform for både fysisk og mental helse.

Vi behandler en rekke plager som ryggsmerter, muskelspenninger, idrettsskader og migrene. I tillegg kan tilnærmingen være en viktig del av et helhetlig rehabilitering for å opprettholde god kroppslig funksjon og forebygge fremtidige problemer.

Skuldersmerter, osteopat
En osteopat undersøker skulderen på pasient

De grunnleggende prinsipper

Osteopater arbeider ut fra fire sentrale prinsipper:

  1. Kroppen er en helhet: Alle kroppsdeler henger sammen, og de påvirker hverandre. Behandlingen retter seg derfor mot hele kroppen, ikke bare den delen som gjør vondt.
  2. Kroppen kan helbrede seg selv: Vi tror på kroppens evne til å helbrede seg selv, og fjerner blokkeringer og ubalanser for å støtte denne prosessen.
  3. Sammenheng mellom struktur og funksjon: Strukturproblemer kan påvirke funksjonen til kroppen, og omvendt. Ved å behandle strukturelle problemer kan osteopaten forbedre kroppens funksjon og lindre smerte.
  4. Forebygging er nøkkelen: Osteopati handler ikke bare om å behandle eksisterende plager, men også om å forebygge nye. Ved å opprettholde kroppens naturlige balanse kan fremtidige skader og plager unngås.

Hvordan fungerer osteopatibehandling?

Behandlingen fokuserer på å gjenopprette kroppens naturlige balanse gjennom manuelle teknikker, som massasje, leddmanipulasjon og strekkøvelser. Dette hjelper til med å frigjøre spenninger, forbedre mobilitet og fremme kroppens evne til å helbrede seg selv.

Før behandlingen starter, gjør vi en grundig undersøkelse av kroppen din. Vi leter etter områder med spenninger, stivhet eller redusert bevegelse, og lager en skreddersydd behandlingsplan basert på funnene på din kropp.

Behandlingen er effektiv for en rekke tilstander, fra ryggsmerter og nakkesmerter til fordøyelsesproblemer og hodepine.

Tilstander som osteopater behandler

Osteopater kan behandle mange typer plager som påvirker muskel- og skjelettsystemet. De mest vanlige tilstandene inkluderer:

  • Ryggsmerter: Osteopatibehandling kan lindre smerter fra prolaps, muskelspenninger eller holdningsproblemer.
  • Nakkesmerter: Manipulasjoner kan lindre spenninger og stivhet i nakken, som ved cervikal spondylose eller muskelspenninger.
  • Skuldersmerter: Behandlingen kan lindre plager som frossen skulder, senebetennelse eller skulderinstabilitet.
  • Knesmerter: Mykvevsbehandling kan hjelpe ved slitasjegikt, meniskskader eller smerter foran i kneet.
  • Idrettsskader: Vi kan behandle forstuinger, strekk og andre skader som oppstår under fysisk aktivitet.

Fem grunner til å oppsøke en osteopat

  1. Lindring av smerte: Enten du har ryggplager, nakkesmerter eller idrettsskader, kan osteopaten hjelpe deg å finne smertelindring.
  2. Bedre bevegelighet: Ved å gjenopprette kroppens balanse kan du bevege deg lettere og friere, uten stivhet og begrensninger.
  3. Gjenopprettet balanse: Osteopati kan få kroppen din i bedre harmoni, både fysisk og mentalt.
  4. Helhetlig behandling: Osteopater ser på hele kroppen din, ikke bare symptomet. Dette gjør behandlingen mer grundig og effektiv.
  5. Naturlig og trygg behandling: Behandlingen er skånsom, og du slipper medisiner eller kirurgiske inngrep.

Hva kan du forvente under en osteopatisk behandling?

Som nevnt starter vi alltid med en grundig undersøkelse av kroppen din. Vi vil spørre om din medisinske historie og gjøre en fysisk sjekk for å finne ut hvor problemet ligger.

Behandlingen kan inneholde forskjellige teknikker, som myk massasje, strekkøvelser eller leddmanipulasjoner.

Behandlingen varer vanligvis mellom 20 og 60 minutter, avhengig av tilstanden din. Noen ganger kan du føle lett ubehag, men behandlingen oppleves sjeldent som smertefull. Antallet behandlinger avhenger av hvor raskt kroppen din reagerer under konsultasjonen.

Finn en erfaren osteopat

Når du skal velge osteopat, er det viktig å finne en dyktig behandler med erfaring og nødvendige autorisasjoner. Sørg for at behandleren har godkjent utdanning og erfaring med din spesifikke tilstand. Du kan også sjekke anbefalinger og vurderinger for å finne en osteopat som passer for deg. Alle osteopatene på Din Helse Nydalen er autoriserte, og kommer fra anerkjente utdanningssteder.

Osteopati vs. andre behandlingsformer

Osteopati skiller seg fra andre behandlingsformer ved å fokusere på årsaken til problemet, ikke bare symptomene. Her er noen av forskjellene:

  • Fysioterapi: Fysioterapi retter seg mer mot rehabilitering etter skader eller operasjoner. Osteopati tar en bredere tilnærming for å gjenopprette balanse i kroppen.
  • Kiropraktikk: Kiropraktikk fokuserer på ryggraden, mens osteopati ser på hele kroppen som en enhet.
  • Massasje: Massasje løser muskelspenninger, men osteopati går lenger ved også å behandle strukturer som ledd og vev.

Osteopati gir en unik helhetlig tilnærming som kan være et godt alternativ hvis du ønsker å behandle både kropp og sinn. Ta kontakt via vårt kontaktskjema om du er i eller forbi Oslo og ønsker hjelp.

Under kommer noen emner vi er spesielt gode på å behandle ved klinikken vår i Nydalen:

Behandling for gravide

Under graviditet gjennomgår kroppen store endringer, som kan føre til belastning på muskler og ledd, spesielt i rygg, bekken og hofter.

Mange gravide opplever smerter i korsryggen og bekkenløsning på grunn av den økte vekten og skiftet i kroppens tyngdepunkt. Behandlingen for gravide fokuserer på å lindre disse plagene ved å frigjøre spenninger og forbedre blodsirkulasjonen, noe som kan bidra til å redusere smerter og hevelser.

Teknikkene som benyttes er svært skånsomme for å sikre at både mor og barn er trygge under behandlingen. Økt blodsirkulasjon kan også hjelpe til med å redusere vanlige plager som hovne føtter og ben.

Ved å forbedre kroppens balanse og bevegelighet, kan gravide få en mer komfortabel graviditet og forberede kroppen på fødselen. Mange kvinner opplever bedre søvn og mindre stress etter behandling, noe som kan være gunstig for den totale velvære.

Kvinnehelseproblemer

Kvinner opplever en rekke helseutfordringer gjennom livet, spesielt knyttet til menstruasjon, fertilitet, graviditet, og overgangsalder.

Hormonsvingninger i disse periodene kan føre til fysiske plager som ryggsmerter, muskelspenninger, hodepine og fordøyelsesproblemer.

Behandlingen tilpasses individuelt for å lindre disse symptomene og støtte kroppen i å håndtere hormonelle endringer.

Under overgangsalderen kan mange kvinner oppleve økt stivhet i muskler og ledd, samt redusert bevegelighet.

Behandlingen kan bidra til å gjenopprette fleksibilitet og lindre stivhet, noe som gjør det lettere å holde seg aktiv og bevegelig i hverdagen.

Kvinner som sliter med menstruasjonssmerter kan også dra nytte av behandling som fremmer bedre sirkulasjon og lindrer muskelspenninger, noe som kan redusere smerter knyttet til menstruasjonen.

Behandling for eldre

Eldre mennesker opplever ofte en naturlig nedgang i bevegelighet og muskelstyrke, noe som kan føre til smerter i ledd og muskler. Dette kan igjen påvirke balansen og gjøre daglige aktiviteter mer utfordrende. Behandlingen for eldre er spesielt rettet mot å lindre smerter i rygg, hofter, knær og skuldre, og fokusere på å forbedre bevegelighet og styrke.

Ved å løsne spenninger og øke fleksibiliteten, kan eldre oppnå bedre balanse og redusere risikoen for fall. Behandlingen kan også hjelpe med å redusere stivhet og smerter knyttet til kroniske tilstander som leddgikt. Mange eldre opplever at de føler seg lettere og mer bevegelige etter behandling, noe som kan bidra til en bedre livskvalitet og økt uavhengighet i hverdagen.

Mer om forskning bak behandlingsformen

Efficacy and Safety: A comprehensive overview of systematic reviews highlights the effectiveness of osteopathic manipulative treatment (OMT) for various conditions. This research reviewed randomized controlled trials (RCTs) and confirmed that OMT is generally safe and effective, particularly for musculoskeletal conditions such as low back pain and neck pain​(

BMJ Open).

Mental Health Benefits: Osteopathy is also being explored for its potential to improve mental health. Recent research suggests that osteopathic treatments, through embodied and interoceptive approaches, could reduce symptoms of chronic pain and comorbid mental health issues such as depression. This person-centered care framework links physical and mental health, offering a holistic approach to treatment​(

Frontiers).

Research Growth: A bibliometric analysis showed a rapid increase in osteopathic research publications from the 1980s to 2014, followed by steady growth. The most cited studies focus on musculoskeletal techniques, particularly for conditions like low back and neck pain. Interestingly, research on osteopathy is now addressing broader areas, including cranial and visceral techniques​(

BioMed Central).