I dette innlegget skal jeg fortelle deg om hvorfor vi får smerter fra kjeven og hvordan vi kan hjelpe deg bli kvitt plagene. Vi vil gå igjennom årsaker til plagene og ulike behandlinger vi utfører.

For å forstå kjeveproblematikk og smerter, er det lurt å vite om den viktigste muskelen vi har: musculus masseter.

Masseter muskel: Anatomi

Massetermuskulaturen er en av de sterkeste av musklene i ansiktet og spiller en avgjørende rolle i tyggeprosessen. Denne kraftige muskelen strekker seg fra kinnbenet ned til underkjeven, og er ansvarlig for å løfte kjeven opp og presse tennene sammen, noe som gjør det mulig å tygge mat effektivt.

Massetermuskelen består av to deler: en overfladisk og en dyp del.

Den overfladiske delen stammer fra den fremre delen av kinnbenet, mens den dype delen stammer fra den bakre delen. Begge delene fester seg til underkjeven, eller mandibelen, og fungerer sammen for å utføre kraftige tyggebevegelser.

Massetermuskelen er kjent for sin styrke; den kan utøve stor kraft, noe som gjør den til en av de sterkeste musklene i kroppen i forhold til sin størrelse.

Det er også en muskel som kan være kilde til smerte og ubehag, spesielt ved overbruk eller dysfunksjon. Mange bruker kjevemuskulatur unødvendig mye, feks dersom man tygger mye tyggegummi.

Den er også en muskel mange bruker når de stresser eller tenker på noe, og en del uheldige bruker den til og med om natten (gnisser tenner).

masseter

Smerter fra kjevemuskulaturen er også noe du får om du lider av TMD – som står for temporomandibulær dysfunksjon. Årsaker til kjeveproblematikk uansett hva man kaller det for er følgende:

  1. Stress og spenning: Stress kan føre til at man ubevisst spenner eller strammer musklene i kjeven, inkludert massetermuskelen. Over tid kan dette føre til smerte og dysfunksjon.
  2. Bruksisme (tanngnissing): Tanngnissing, spesielt om natten, legger stor belastning på kjevemuskulaturen, inkludert massetermuskelen. Dette kan føre til overanstrengelse, muskelspenning og smerte.
  3. Dårlig bitejustering (malokklusjon): Hvis tennene ikke møtes riktig når du biter sammen, kan det føre til ubalanse i kjevemuskulaturen, noe som kan overbelaste massetermuskelen.
  4. Skade eller traume: Direkte skade på kjeven eller ansiktet kan føre til problemer med massetermuskelen. Dette kan inkludere alt fra et slag mot kjeven til overbelastning på grunn av en plutselig bevegelse.
  5. Kjevens strukturelle problemer: Anatomiske abnormaliteter eller asymmetri i kjeven kan også bidra til TMD noe som kan påvirke massetermuskelen.
  6. Overforbruk av kjeven: Vaner som overdreven tyggegummi-tygging eller konstant tygging av harde matvarer kan føre til overanstrengelse av massetermuskelen.
  7. Psykologiske faktorer: Angst, depresjon eller annen psykologisk belastning kan påvirke muskelspenningen i kroppen, inkludert i kjeven.
  8. Artritt: Leddgikt i temporomandibulærleddet kan føre til sekundære problemer i massetermuskelen på grunn av endret funksjon eller smerte i kjeveleddet.

Disse faktorene kan hver for seg eller i kombinasjon føre til masseterproblemer, som igjen kan bidra til eller forverre TMD. Behandling av disse problemene kan inkludere:

  • Fysioterapi
  • Kiropraktisk leddkorreksjon
  • Stressmestringsteknikker
  • Tannskinner (bite-skinner)
  • Medisiner
  • Botox-injeksjoner
  • Kirurgiske inngrep

Behandlingen vil avhenge av årsak og alvorlighetsgrad.

For mer om botox injeksjoner les her

Undersøkelser av massetermuskelen

Ved mistanke om problemer i massetermuskulaturen, som smerte eller dysfunksjon, kan det utføres ulike undersøkelser.

En grundig klinisk undersøkelse av en kiropraktor eller fysioterapeut kan avdekke ømhet, spenninger eller redusert bevegelsesutslag i kjeven. Naturligvis vil tannleger også være flinke til å utrede slike plager som stammer fra spenninger, og å sjekke at man ikke har underliggende tanntilstander som forverre tilstanden er også nyttig.

På Din Helse har vi erfaring med behandling og utredning av kjeveplager.

Vår ultralydekspert Michael vil også kunne scanne kjeveleddet ditt for på se på mulige skader og slitasje i kjeven.

I noen tilfeller kan det også være nødvendig med videre bildediagnostikk som røntgen eller MR for å vurdere strukturen i kjeveleddet og omkringliggende vev. Vi vil i så fall henvise deg til riktig undersøkelse.

masseter muskel

Konservativ behandling ved masseter problematikk

Konservativ behandling refererer til «all behandling som ikke er kirurgi» for å behandle en medisinsk tilstand. Målet med konservativ behandling er å lindre symptomer, forbedre funksjon, og forhindre forverring av tilstanden uten å ty til mer invasive prosedyrer som en operasjon.

Eksempler på konservativ behandling vi utfører på klinikken:

  • Fysioterapi: Øvelser og manuelle teknikker for å forbedre bevegelse og redusere smerte.
  • Medikamentell behandling: Bruk av smertestillende, betennelsesdempende midler eller muskelavslappende medisiner.
  • Kiropraktisk behandling: Justeringer av ledd og muskulatur for å forbedre bevegelse og redusere smerte.
  • Livsstilsendringer: Kostholdsendringer, vektreduksjon, eller endring av fysisk aktivitet for å avlaste belastning på kroppen.
  • Tannskinner: Bruk av bite-skinner for å redusere tanngnissing eller korrigere bitefeil.
  • Stressmestringsteknikker: Metoder som avslapningsteknikker, mindfulness eller kognitiv atferdsterapi for å redusere stressrelatert muskelspenning.
  • Botox-injeksjoner: Injeksjoner av botulinumtoksin for å redusere muskelspenninger og smerte.

Konservativ behandling er ofte førstevalget i behandlingsplanen, og kirurgi vurderes vanligvis først når disse metodene ikke har gitt tilstrekkelig lindring eller når tilstanden er alvorlig.

Konservativ behandling hos kiropraktor

Konservativ behandling av massetermuskelen kan være svært effektiv, spesielt i de tidlige stadiene av dysfunksjon. En kiropraktor kan bruke ulike teknikker for å redusere muskelspenning, inkludert manuell terapi, tørrnåling, og myofascial release.

Øvelser for å styrke omkringliggende muskulatur og bedre kjevebevegelsen kan også være en del av behandlingsplanen.

I tillegg til manuell terapi, kan kiropraktorer også anbefale livsstilsendringer, som stressmestring og justering av arbeidsstillinger, som kan bidra til å redusere belastningen på massetermuskulaturen.

Botox behandling av massetermuskelen

Hvis konservativ behandling ikke gir ønsket resultat, eller hvis muskelspenningen er kronisk, kan botox-injeksjoner i massetermuskelen vurderes som et alternativ.

Botox fungerer ved å midlertidig lamme muskelen, noe som reduserer spenningen og kan lindre smerte. Dette kan være spesielt nyttig for pasienter med tilstander som bruksisme (tanngnissing) eller TMJ-syndrom (temporomandibulær dysfunksjon).

Botox-behandling av massetermuskelen er en relativt rask prosedyre, men den krever oppfølging og eventuell gjentakelse av injeksjonene for å opprettholde effekten. Vi utreder og setter botox i masseter på klinikken for de som er aktuelle kandidater.

Ta kontakt med oss

Massetermuskulaturen er avgjørende for kjevefunksjon og er utsatt for problemer da den brukes svært mye. Hvis du opplever smerte eller spenning i denne muskelen, er det viktig å få hjelp til å finne riktig diagnose og behandling.

Enten det er konservativ behandling hos en kiropraktor eller mer avanserte løsninger som botox, finnes det flere alternativer for å håndtere problemer med massetermuskulaturen effektivt.

Toralf Wollkert Thomassen