Kne bursitt er en tilstand som kan føre til betennelse og smerte i kneet. Bursaene er små væskefylte poser som fungerer som pute mellom bein, sener og muskler. Når disse bursaene blir irritert eller betent, kan det føre til kne bursitt.

Det finnes ulike typer kne bursitt, avhengig av hvilken bursa som er påvirket. De vanligste typene inkluderer:

 • Prepatellar bursitt: Dette er den vanligste formen for kne bursitt og oppstår når bursaen foran kneet blir betent. Prepatellar bursitt kan skyldes overbelastning, traume eller infeksjon.
 • Infrapatellar bursitt: Denne typen kne bursitt oppstår når bursaen under kneet blir betent. Infrapatellar bursitt kan skyldes overbelastning eller gjentatt friksjon.
 • Anserine bursitt: Dette er en sjelden form for kne bursitt som oppstår når bursaen på innsiden av kneet blir betent. Anserine bursitt kan skyldes overbelastning eller skader.

Symptomer på bursitt i kneet inkluderer smerte, hevelse og ømhet i kneet. Smerten kan være verre når du beveger kneet eller når du prøver å stå på kne. Du kan også oppleve stivhet og begrenset bevegelse i kneleddet.

Hvordan finner vi ut at du har bursitt?

En viktig metode vi bruker dor å diagnostisere kne bursitt er ultralydscanning. Ultralyd kan vise bursaen og avdekke om det er en betennelse og eventuelle andre skader som kan ha forårsaket knebursitten.

Ultralyd er en ikke-invasiv og smertefri metode som bruker lydbølger til å produsere bilder av kroppens indre strukturer. Ultralyd kan også brukes til å lede behandling, for eksempel ved å veilede nåler til å tømme en betent bursa.

Ultralyd kan også være en nyttig metode for å vurdere effekten av behandlingen. Hvis en pasient har gjennomgått behandling for kne bursitt, kan ultralyd brukes til å evaluere om betennelsen har avtatt og om det er tegn til helbredelse av den berørte bursaen.

Ultralydteknologi har blitt stadig mer sofistikert og nøyaktig de siste årene, og er nå en verdifull del av verktøykassen til leger og annet helsepersonell som behandler knebursitter. Det kan hjelpe pasientene med å få en mer presis diagnose og behandling som er tilpasset deres spesifikke behov.

Generelle råd

På vår klinikk Din Helse har vi eksperter som kan hjelpe deg med behandling av stivheten og smertene. Behandlingsmulighetene vil avhenge av årsaken til kne bursitten. På Din Helse kan vi sørge for et komplett behandlingsopplegg fra A-Å (se 1-5 under)

 1. Hvile og begrensning av aktivitet: For å redusere belastningen på kneet kan det være nødvendig å begrense aktiviteten og hvile kneet. Dette kan bidra til å redusere smerte og betennelse.
 2. Medisiner: Smertestillende medisiner, betennelsesdempende medisiner og steroidinjeksjoner kan brukes for å lindre smerte og redusere betennelse.
 3. Fysioterapi: Fysioterapi kan bidra til å styrke muskler rundt kneet og forbedre bevegelsesutslaget i kneet. Dette kan bidra til å redusere smerte og forhindre tilbakefall.
 4. Kiropraktorbehandling av kne bursitt (se lengre ned i innlegget)
 5. Kirurgi: I sjeldne tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å fjerne eller reparere en skadet bursa. Våre kiropraktorer kan henvise pasienter til kirurgi både det private og offentlige helsesystemet
Bilde som illustrerer forskjellen på et friskt kne og et med kne bursitt

I tillegg til behandling av kneet, kan det også være nyttig å gjøre noen øvelser hjemme for å styrke musklene rundt leddet og forbedre bevegelseutslaget. Her kommer noen eksempler på øvelser:

 1. Knebøy: Stå med føttene skulderbredde fra hverandre, og bøy knærne til du sitter som om du skulle sette deg på en stol. Hold i noen sekunder, og reis deg opp igjen. Gjenta 10-15 ganger.
 2. Lunge: Ta et stort skritt fremover med den ene foten og bøy kneet til du har en vinkel på ca. 90 grader. Hold i noen sekunder og reis deg opp igjen. Gjenta med den andre foten.
 3. Strekkøvelser: Strekk forsiktig ut musklene rundt kneet ved å sitte på gulvet med bena rett ut og bøye deg fremover for å nå tærne. Hold i noen sekunder og slapp av.

Det kan være lurt å konsultere med en fysioterapeut eller annet autorisert helsepersonell før du starter noen nye øvelser, spesielt hvis du har smerter eller ubehag i kneet. Vi kan hjelpe deg med å utvikle en tilpasset treningsplan for å lindre smerte og forbedre bevegelsen i leddet.

Dersom du ønsker å prøve ut øvelsesbehandling på egenhånd kan du finne programmer her: www.fysioterapiøvelser.no

Kiropraktorbehandling av kne bursitt

Dette kan være en effektiv måte å lindre smerte og bedre funksjonen på. Kiropraktorer vil først evaluere pasienten og bestemme årsaken til bursitten. Deretter vil de utvikle en behandlingsplan som kan inkludere justeringer, tøyninger og øvelser for å redusere betennelse og styrke muskler rundt kneet.

Kiropraktorer kan også bruke teknikker som akupunktur, triggerpunktbehandling og kinesiotaping for å bidra til å lindre smerte og øke bevegeligheten.

Behandlingstiden vil variere avhengig av alvorlighetsgraden av bursitten, men mange pasienter vil oppleve en reduksjon i smerte og en forbedring i funksjonen etter noen få behandlinger.

Det er viktig å huske at kiropraktorbehandling bør sees som en del av en helhetlig behandlingsplan, og at pasienter også bør følge råd om hvile, ising, og andre livsstilsendringer for å bidra til å helbrede kne bursitt.

Referanser:

Orthoinfo

Hva er kne bursitt?

Kne bursitt oppstår når en eller flere av de små, væskefylte posene som ligger rundt kneet (kalt bursaer) blir betent eller irritert.

Hva er symptomer på kne bursitt?

Vanlige symptomer inkluderer hevelse, smerte og ømhet rundt kneet. Bevegelse kan også være begrenset og det kan føles som om det er en varm følelse rundt kneet.

Hvordan diagnostiseres kne bursitt?

Vår kiropraktor vil vanligvis utføre en fysisk undersøkelse for å sjekke for hevelse og ømhet rundt kneet og ta en ultralydscanning av leddet .

Hvoran behandle kne bursitt?

Behandlingen avhenger av årsaken til bursitten og kan variere fra å unngå aktiviteter som forverrer tilstanden, til å ta smertestillende medisiner eller steroidinjeksjoner. Fysioterapi kan også hjelpe til med å styrke musklene rundt kneet og redusere belastningen på bursaen.

Hvor lenge tar det å komme seg fra kne bursitt?

Dette avhenger av alvorlighetsgraden av tilstanden og behandlingsmetodene som brukes. For de fleste pasienter kan det ta flere uker til måneder å komme seg helt, men det er viktig å følge fysioterapeuten eller kiropraktorens anbefalinger og ikke forhaste seg til å gå tilbake til normal aktivitet.

Toralf Wollkert Thomassen