Rektusdiastase

Etter en graviditet opplever mange kvinner fysiske endringer som strekker seg utover den umiddelbare postpartum perioden. En av de vanligste forandringene er delte magemuskler, også kjent som «rektusdiastase» eller «rectus diastase». Dette fenomenet kan ha en betydelig innvirkning på en kvinnes fysiske helse og selvbilde.

Hva er rektusdiastase ?

Delte magemuskler (kalles også rektusdiastase eller rectus diastase) oppstår når de to lange musklene som løper ned langs magen (rectus abdominis) begynner å skille seg fra hverandre. Dette skjer ofte på grunn av den utvidende magen under graviditeten, hvor musklene blir strukket for å gi plass til den voksende babyen.

Årsaker til delte magemuskler

Graviditet er den vanligste årsaken til delte magemuskler. Når babyen vokser, setter den press på magemuskulaturen, som gradvis kan føre til at de midterste musklene skilles fra hverandre. Andre årsaker kan inkludere:

  • Tung vektløfting
  • Gjentatt belastning på magemusklene
  • Aldring eller betydelig vekttap

Undersøkelse av delte magemuskler

Å undersøke delte magemuskler etter fødsel er viktig for å vurdere og adressere eventuelle muskelskader som kan oppstå som en følge av graviditet og fødsel. Benytt vårt kontaktskjema for å få bestilt din time hos riktig terapeut.

Dette innebærer å undersøke området der de rette magemusklene (rectus abdominis) kan ha blitt separert under graviditet og fødsel. Denne vurderingen er avgjørende for å kjenne igjen eventuelle muskulære avvik og ta de nødvendige tiltakene for å styrke og rehabilitere muskulaturen i magen.

Det er viktig å merke seg at selv om rektusdiastase er vanlig etter graviditet, kan det påvirke hver kvinne forskjellig. En grundig undersøkelse av en av våre osteopater med videreutdanning om problematikken, kan hjelpe med å fastslå graden av muskelspredning og utvikle en personlitg tilrettelagt plan for behandling og opptrening. Dette kan omfatte spesifikke øvelser for å styrke kjernemuskulaturen, riktig holdning og ergonomi i dagliglivet, samt råd om hvordan man unngår aktiviteter som kan forverre tilstanden.

Dersom det er nødvendig med bilder, vil våre terapeuter henvise til ultralydbilder som blir tatt av fysioterapeut eller kiropraktor med solide anatomiske kunnskaper om magemuskulatur.

Ved å vurdere (og om nødvendig- behandle) separate magemuskler etter fødsel, kan kvinner oppnå bedre helse og redusere risikoen for rygg- og bekkenproblemer. Samtidig kan det forbedre kroppens utseende etter graviditet. På klinikken har vi osteopater, fysioterapeuter og kiropraktorer med spesialkompetanse på gravide og problemer under og etter graviditet, ta kontakt med Marielle eller Veronica for en utredning av din mage eller bekken.

Behandling av gravid med delte magemuskler og rektusdiastase

Konsekvenser av delte magemuskler etter fødsel

  1. Fysisk ubehag: Noen kvinner kan oppleve smerter i nedre del av ryggen på grunn av redusert stabilitet og styrke i kjernemuskulaturen.
  2. Estetiske bekymringer: Delte magemuskler kan gi magen et «puklete» eller oppblåst utseende, selv flere måneder etter fødsel.
  3. Funksjonelle utfordringer: Nedsatt kjernestyrke kan føre til utfordringer med balanse og stabilitet i dagliglivet.

Behandling og trening av delte magemuskler

Heldigvis kan delte magemuskler ofte behandles med riktig rådgivning, trening og veiledning.

  • Spesifikke øvelser: Det finnes spesifikke øvelser designet for å styrke og bringe magemusklene tilbake sammen. Disse øvelsene fokuserer ofte på dyp kjernestyrke og kan utføres hjemme eller med veiledning fra en fysioterapeut.
  • Unngå belastende aktiviteter: Det er viktig å unngå tunge løft og aktiviteter som kan forverre tilstanden før magemusklene har hatt sjansen til å helbrede seg ordentlig.
  • Profesjonell veiledning: Det kan være nyttig å konsultere en fysioterapeut som har spesialisert seg på postpartum rehabilitering for å få en individualisert behandlingsplan.

Delte magemuskler etter fødsel er en vanlig utfordring mange kvinner står overfor. Etter en undersøkelse hos oss vil du får riktig informasjon, behandling og øvelser slik at tilstanden behandles effektivt, og du kan gjenopprette din kjernestyrke og selvtillit.

Delte magemuskler bilder

Ved behov kan vi ta ultralydscanning av bekkenledd og magemuskulatur for å måle avstanden på de delte magemusklene (diastase).

Ultralydundersøkelser er avanserte medisinske bildediagnostikk som bruker høyfrekvente lydbølger for å lage bilder av kroppens indre strukturer. Når det gjelder rektusdiastase, kan ultralyd være nyttig for å vurdere alvorlighetsgraden av sprekken i magen.

Vi bruker en ultralydprobe som sender lydbølger inn i magen, og disse bølgene reflekteres av kroppens vev og registreres for å lage et bilde. Det er samme type maskin og teknikk som brukes på vanlige ultralydundersøkelser når man er gravid, så metoden er helt sikker og ufarlig.

Ultralydundersøkelse av delte magemuskler kan hjelpe med å bestemme bredden og dybden av muskelspalten. Dette kan være nyttig for å planlegge behandling, overvåke fremgang eller evaluere effektiviteten av behandlingen du får for å styrke de delte musklene.

I tillegg til diagnostisering og evaluering av rectus diastase, kan ultralyd også være nyttig for å vurdere andre mageproblemer, som svulster eller skader. Denne ikke-invasive teknikken gir detaljerte bilder og er en verdifull ressurs for oss på klinikken i vurderingen av muskel- og vevsforhold i mageregionen.

For mer om ultralyd se under

Bekkensjekk


Vi anbefaler alle som har vært gjennom en graviditet og fødsel å få en undersøkelse av bekken og magemuskler. Våre terapeuter undersøker følgende:

Vi sjekker om magemusklene dine har vokst sammen, om du har kontakt med dyp magemuskulatur og bekkenbunn, vi gjennomfører en funksjonell undersøkelse av bekken, veiledning av øvelser for å styrke opp kroppen under og etter fødsel og bekkenbunn.

Funksjonell undersøkelse av bekkenet postpartum – omsorg for bekkenhelsen etter fødsel

Å bli mor er en av de mest transformativende opplevelsene i en kvinnes liv. Fødselen av et nytt liv bringer med seg glede, utfordringer og betydelige fysiske endringer. Bekkenet, som har gjennomgått en betydelig belastning under graviditet og fødsel, krever spesiell oppmerksomhet etter fødselen.

En funksjonell undersøkelse av bekkenet etter fødsel kan hjelpe med å identifisere bekkenrelaterte utfordringer som kvinner kan oppleve, som bekkenbunnssvakhet, smerte eller andre dysfunksjoner. Ved å identifisere slike forhold tidlig, kan riktig behandling igangsettes.

Dette er også essensielt for restitusjon og rehabilitering. Bekkenet kan ha blitt strukket, presset, eller utsatt for annen belastning under fødselen. En skreddersydd rehabiliteringsplan basert på funksjonell undersøkelse kan hjelpe med raskere og en mer effektiv vei tilbake til den normale hverdagen.

Uten riktig omsorg og oppmerksomhet kan bekkenproblemer vedvare eller forverres over tid. Preventive tiltak som en funksjonell undersøkelse kan forhindre potensielle langvarige bekkenrelaterte plager.

For mange kvinner kan bekkenhelsen være et oversett område. En funksjonell undersøkelse gir kvinner verdifull innsikt i egen kroppsfunksjon, som kan hjelpe dem med å ta informerte beslutninger om egen helse.

Tiden etter fødselen skal være en tid for glede og tilknytning til det nye barnet, men den bør også være en tid for mødre å prioritere egen fysisk helse. En funksjonell undersøkelse av bekkenet etter fødsel kan være en kritisk del av postnatal omsorg, som sikrer at kvinner er best mulig rustet for en vei tilbake til full vigør slik de var før graviditeten. Enhver kvinne som har gått gjennom en fødsel bør vurdere en slik undersøkelse som et skritt mot optimal helse.

Marielle Kongsvold