Behandling av spedbarn

6 måneders spedbarn får osteropatbehandling av nakke og hode

Behandling av spedbarn

Vi får ofte spørsmål om hvilke plager spedbarn kan ha, og hvorfor de trenger behandling. I denne artikkelen vil du få svar på akkurat dette.

Hvorfor behandle spedbarn hos osteopat?

Osteopati er en trygg og skånsom behandlingsform, der osteopaten har som mål å bidra til normal vekst og utvikling hos barnet. Vi understreket skånsom, fordi vår erfaring er at foreldre ofte foretrekker en som gjør forsiktig behandling av spedbarnet.

Kiropraktorer har for eksempel en behandling som neppe er ubehagelig for barnet, men den ser noen ganger litt hard ut. Dette vil du ikke oppleve under en osteopatisk behandling. Både osteopati og kiropraktikk kan hjelpe mot lidelser som kolikk hos spedbarn

Undersøkelse av ditt spedbarn

Din Helse Bjølsen vil du oppleve at vi bruker god tid på å finne ut av hva som er årsaken til babyen sine plager. Dette gjør vi gjennom en grundig anamnese med foreldrene, og en undersøkelse av babyen basert på samtalen. Vi vurderer om det er nødvendig å henvise videre til lege, eller om vi kan starte behandlingen hos oss. Vi gir også tips og råd til eventuelle øvelser man kan gjøre hjemme for å hjelpe barnet sitt.

En ting du kan prøve selv er babymassasje. Dette kan du lære på et online babymassasjekurs

https://babymassasjehjemme.no/babymassasje-2/

Hvor mange behandlinger trenger et spedbarn?

Antall behandlinger en baby trenger avhenger av hva problemet er. Ofte er det ikke mange behandlinger som skal til før man kan merke en endring. Som tommelfingelregel kan du regne med at dersom 3 behandlinger ikke fører til noe resultat, så avsluttes den type behandling, eller behandlingsformen endres.

Definisjon på kolikk hos spedbarn er: «skrik og uro som varer minst tre timer, tre eller flere dager i uken, og i flere uker. Diagnosen stilles bare når symptomene starter hos barn som er yngre enn tre måneder gamle» Se NHI

Vår erfaring er at selv om spedbarnet er over 3 måneder, så er ikke dette øverste kolikk alder. Det er mange med små luft plager utover denne aldersgruppen som har samme kolikksmerter som hos kolikkbarn, bare med noe mindre sterke symptomer.

Det går også an å prøve ut babymassasje som teknikker selv som den du ser på videoen under.

https://www.youtube.com/watch?v=m_iTYeK2bRY

Årsaken til plager hos spedbarn

Selve årsaken til at én eller flere plager oppstår hos et spedbarn kan være mange. Ofte har det en sammenheng med et vanskelig svangerskap eller selve fødselen. Det å bli født kan være en stor påkjenning for den lille kroppen. Selv etter en normal fødsel kan det oppstå plager, men sjansene øker ved blant annet seteleie, styrtfødsel, veldig lang fødsel, stjernekikker, ved bruk av hjelpemidler eller keisersnitt.

Et av de vanligste rådene foreldre forteller meg at de har fått, er at det vil gå over etter hvert. Det spørs selvfølgelig hva problemet er. Ofte vil det kunne gå over med tiden, men man kan få hjelp slik at eventuelle problemer kan løses tidligere,  unngå at det utvikler seg til å bli verre, eller i beste fall forebygges. Jo tidligere man kommer til behandling jo bedre. Under er det listet opp noen vanlige årsaker til at foreldre kommer til oss med spedbarnet sitt:

 • Favorittside
 • Nakkeplager
 • Mye gråt eller urolighet
 • Problemer med amming
 • Søvnproblemer
 • Mage/luftsmerter
 • Reflux/gulping
 • Kiss/Kid
 • Stramt tungebånd
 • Barnet liker ikke ligge på ryggen eller magen
 • 6 ukers-kontroll
 • Forebyggende behandling

UTRØSTELIG GRÅT

Spedbarnskolikk

Barn som gråter mye får ofte diagnosen kolikk, dette er en samlebetegnelse for langvarig og utrøstelig gråt hos ellers friske barn. Det mest alminnelige definisjonen på kolikk er; gråtetokter som varer minst 3 timer om dagen i minimum 3 dager i uken over en periode på minst 3 uker. Dette sier ikke noe om årsaken til at barnet gråter, og klare årsaksforhold til kolikk er fortsatt ikke kjent. Osteopaten vil kunne undersøke barnet for å utrede om barnets ubehag og smerter kan stamme fra muskler eller ledd.

Stramt tungebånd?

Kort og stramt tungebånd, ankyloglossi, er en tilstand som er tilstede ved fødselen og som begrenser bevegeligheten til tungen hos et spedbarn.

Et stramt tungebånd er et uvanlig kort og tykt bånd som går fra undersiden av fremre del av tungen og ned til munngulvet. En person med kort tungebund kan ha vansker med å stikke tungen ut av munnen. Det korte tungebåndet kan hemme barnet i å amme, spise, snakke og svelge. Hos et spedbarn som skriker mye, som er urolig når det ammes, som har dårlig vektøkning og som har påfallende mye kolikksmerter, kan forklaringen være et altfor kort og stramt tungebånd.

Men et kort og stramt tungebånd er ikke ensbetydende med plager. Studier tyder på at halvparten av alle spebarn med kort tungebånd er uten plager. 

Kort tungebånd kan oppstå hos alle, men det er noe vanligere blant gutter enn jenter. Forekomsten varierer mellom ulike studier til færre enn 1 prosent og opptil 10 prosent av alle nyfødte. I noen tilfeller forekommer kort tungebånd hos flere i en familie.

Tilstanden er omstridt, og det er ingen enighet blant leger om betydningen av tilstanden og behovet for kirurgi.

Kontakt våre osteopater!

Har du mistanke om at det er noe som plager babyen din? Ta kontakt for en uforpliktende samtale med våre osteopater Veronica Vildmyren og Marielle Kongsvold, som begge har lang erfaring i feltet. Ønsker du underøkelse ta kontakt på mail, tlf, eller book online på vår hjemmeside. Tlf: 22 95 11 14 Mail: veronica@dhb.no Book online på; Online booking

https://www.youtube.com/watch?v=-rw_V_5UMHU
Osteopat Veronica Vildmyren spesialiserer seg på gravide, spedbarn og barn

Veronica Vildmyren