Alt om bekkenløsning

 

Bekkenløsning oppstår under graviditet, fordi kroppen produserer hormonet relaxin. Relaxin myker opp leddbåndene i bekkenet. Leddene beveger seg derfor ut av sin vanlige posisjon og dette kan medføre smerte.

Bekkenløsning kan ramme gravide kvinner så tidlig som i det første trimesteret, og så sent som få dager før fødselen. Et fåtall kvinner lider av bekkenløsning også etter fødselen.

Bekkenløsning bekkenløsning tips bekkenløsning behandling

 

 

Mye smerter i bekkenet er ikke en «normal» del av graviditeten. En velbalansert kropp skal kunne mestre den ekstra belastningen et svangerskap legger på kroppen. Hvis muskel- og skjelettstrukturen er svak eller ubalansert før svangerskapet kan det gjøre kroppen mer utsatt for belastninger. Dette kan føre til bekkenløsning. Andre risikofaktorer for bekkenløsning kan være:

 

 • Tidligere skade i bekkenet
 • Dårlig kroppsholdning
 • Svake magemuskler
 • Tidligere smerter i rygg, bekken eller/og hofte
 • Mange svangerskap
 • Hardt arbeid som omfatter vridning og bøying

 

Symptomer på bekkenløsning

 

Smerter ved bekkenløsning føles ofte kun på én side av ryggen eller være konsentrert i setet. Man kan også oppleve at smerten beveger seg fra side til side, sammen med generelle korsryggsmerter eller smerter foran i bekkenet.

Intensiteten på smerten øker ofte ved spesielle bevegelser, som å løfte en fot av gangen, skille bena fra hverandre (f.eks. stige ut av en bil), bøye seg fremover og snu seg i sengen. Det er også vanlig å føle at smerten stråler nedover innersiden av lårene.

En eller begge bena kan føles svake. Ofte forverres smertene om natten, spesielt hvis du har vært veldig aktiv på dagen. Her er Helse Norge sin informasjon om problemer under svangerskapet: Andre symptomer på bekkenløsning kan være: Problemer svangerskap

 

 

 

 • Klikkende lyd fra bekkenet på grunn av ubalanse i leddene
 • Forstyrrelse i blærefunksjonen
 • Følelse av at hoften er ute av stilling
 • Vanskelighet for å gå etter søvn
 • Vaggende gange

 

Behandling av bekkenløsning

 

Under graviditeten er det viktig å opprettholde god balanse mellom bekkenet, magen og brystkassen. God holdning gjennom hele svangerskapet er nødvendig.

 

 • Et bekkenbelte kan gi umiddelbar lindring og avlastning
 • Beveg deg med forsiktighet, spesielt i trapper eller når du stiger ut av biler
 • Gjør øvelser som forbedrer stabiliteten av bekkenet og ryggen
 • Lett manipulasjonsbehandling kan lindre smertene for en del

For øvelser les om bekkenløsning øvelser

5 supre bekkenløsning øvelser

 

Bekkenløsning og symfysesmerter

 

Symfysen er lagd av brusk og danner en bro mellom de to bekkenbena på fremsiden. For å kunne føde, er man avhengig av at hormoner løser opp brusken, slik at bekkenet kan åpne seg under en fødsel.

At symfysen blir mer bevegelig er derfor en ønsket situasjon og ikke et problem. Tilstanden er problematisk når symfysen blir for bevegelig for tidlig. Det gir symfysesmerter. Symfysesmerter kjennes som stråling ned i lyskeområdet og også over selve bekkenet på forsiden.

Bevegelse som vanlig gange kan gi små til store smerter. Trykk over selve symfysen utløser plagene. En av testene for å sjekke om gravide har bekkenløsning er å trykke på symfysen. Dersom smerter vedvarer i over 5 sekunder etter at trykket er borte, regnes det som en positiv test.

 

 

 

På klinikken har vi flere terapeuter som behandler gravide med bekkenløsning.

Kiropraktor og fysioterapeut Toralf Thomassen har over 15 års erfaring med å behandle ulike ryggsmerter under graviditeten. Han skrev sin hovedoppgave på mastergradstudiet om bekkenløsning.

Osteopat Veronica Vildmyren har spesialisert seg på behandling av gravide og behandling av spedbarn. Du trenger ingen henvisning for. å komme til oss. Vi har ingen tilskuddsordninger eller støtte fra det offentlige, men vi har avtale med alle forsikringsselskap. Du kan bestille din time ved å bruke vår online bookine eller ringe 22 95 11 14.

 

Behandlingsteknikker er ulike, og vi tilbyr alltid den behandlingen som er best for hver enkelt.

 

Les mer om vår bakgrunn og behandlingsmetoder her:

 

Behandling av gravide

 

Smerter i bekkenet etter fødsel

 

Dersom smerter over bekken på fremsiden og forsiden ikke forsvinner etter graviditeten har man fortsatt bekkenløsning. Hormonet relaxin, som gjør bekkenet løsere, tar opptil 6 mnd for å komme tilbake til normale verdier.

Vi ser at mange tidligere gravide trenger hjelp etter fødsel fordi de fortsatt har smerter. Mange kommer seg raskere tilbake til en smertefri hverdag med riktig behandling, og riktige øvelser.

 

Bekkenløsning og trening

 

Det er viktig å ikke gå igang med for hard trening rett etter fødsel. Spesielt styrketrening og maksimal styrke bør du vente med til magemuskulaturen har grodd seg på plass igjen. Hvis ikke risikerer du i verste fall å få rectusdiastase eller delte magemuskler som det kalles på norsk.

Delte magemuskler etter fødsel

Har du smerter under graviditet eller etter så ikke bit i deg smerter og ignorer dem. Da kan du skape problemer for fremtiden.

Oppsøk noen som jobber med gravide og be dem hjelpe deg med øvelser. Du kan prøve et program selv-men lytt ekstra godt til kroppen. Et treningsprogram som føles godt en dag, kan i noen tilfeller gjøre deg vondt dagen etterpå. Kutt ut øvelser som gir deg smerter, eller øker smerter du allerede har.

Fullkroppstrening for friske gravide

 

Du kan finne ulike fysioterapiprogrammer  for mange svangerskapsrelaterte problemstillinger ved å følge lenken under

http://xn--fysioterapivelser-b1b.no/

 

 

 

 

 

 

 

FORNØYDE KLIENTER | Kommentarer lagt igjen på Google:

 • Hos Din Helse Bjølsen jobber det hyggelige og dyktige folk som både er flinke i faget sitt og er gode på kunderelasjoner. Jeg får alltid time på kort varsel, og alltid god behandling og oppfølging når jeg er der. Anbefaler dem til alle jeg kjenner. Stedet ligger sentralt på Bjølsen med gode bussforbindelser og parkeringsmuligheter.

  Kathrine Avatar Kathrine

  Veldig bra klinikk. Her trenger man ikke å forhåndsbestille en smell i ryggen. Krabb inn døra. Legg deg på gulvet og vent litt. Litt brekk og knekk og knas og bøy, hopp i skoa,og ikke glem igjen ditt tøy. ?

  Håkon Johansen Avatar Håkon Johansen

  Går hit for å få bukt med hodepine/migrene i hovedsak, og kiropraktoren Toralf har prøvd ulike metoder for å redusere hyppige migreneanfall/hodepine. Toralf har masse kunnskap, så jeg har lært masse og stoler veldig på hans teknikker/råd. Nå skal jeg teste osteopaten der i tillegg. Kommer aldri til å gå til en annen kiropraktor igjen!

  Ida W Avatar Ida W
 • Fått god og effektiv behandling av "crossfit-skuldre" hos Thoralf og en kneplage (som legebesøk og MR ikke ville gi noe svar på) hos Martin. Dette er folk som virkelig kan faget sitt og vil pasientens beste. Også er de veldig hyggelige 🙂

  Kjersti Skarvang Olsen Avatar Kjersti Skarvang Olsen

  Hadde store problemer i korsryggen dette fikset Toralf kjapt og smertene i ryggen forsvant veldig fort veldig raskt ingen ventetid dette stedet anbefales på det sterkeste

  Bengt simensen Avatar Bengt simensen

  Er kjempefornøyd med min behandling hos Din Helse.

  Aleksander Mjøen Avatar Aleksander Mjøen

 

Se flere anmeldelser her