Prolaps i nakken kan være svært ubehagelig og gi intense smerter. Likevel kan mange også ha prolaps i nakken eller ryggen uten å føle smerte. Det er først når skiven presser på nervene at plager og symptomer oppstår.

Har du opplevd smerter i nakken, strålesmerter ut i arm eller fingre,  eller andre symptomer som tyder på at noe er galt med nakken din?

Hvis svaret er ja, bør du snakke med en av våre kiropraktorer som er eksperter på prolaps.

Dette er spesielt viktig hvis du har opplevd akutte smerter eller nummenhet som kan skyldes prolaps mellom de nedre nakkenivåene.

En prolaps er en utglidning i en av skivene mellom to ryggvirvler der kjernen presser ut av det ytre laget av skiven.

Prolapser kan forekomme mellom nivå C2 og C3, C3 og C4, og så videre (du har 7 nakkevirvler).

Det finnes imidlertid ingen kjerner mellom de to første ryggvirvlene (atlas og axis), slik at det ikke kan være prolapser på det øverste nivået.

Selv om prolapser vanligvis oppstår på de laveste nivåene, bør du absolutt oppsøke en av våre kiropraktorer  hvis du plutselig begynner å føle deg nummen eller merker sterk smerte i nakken – dette kan det være tegn på at det utvikles/foreverres et prolaps i nakken din.

En MR-skanning vil gi vår kiropraktor en fullstendig diagnose og inntrykk av situasjonen inne i deg.

Finner vi tegn på prolaps vil du derfor høyst sannsynlig bli henvist av oss til en MR undersøkelse. Vi henviser deg og har avtale med Helfo, så det koster ikke deg noe.

Basert på resultatene fra MR-skanningen vil kiropraktoren vår kunne bestemme om du trenger behandling for å lindre plagene dine.

Ikke vent med å ta affære – ta kontakt med oss med engang hvis du mistenker at du har et prolaps!

Prolaps, eller skiveutglidning som det kalles på norsk, oppstår når en mellomvirvelskive presser utover fra midten hvor den hører hjemme.

Prolaps i nakken er ikke like vanlig som prolaps i korsryggen. Nakkeprolaps er mer utbredt i aldersgruppen 30-50 år.

Hva skjer når du har prolaps i nakken?

Bildet under illustrerer hva en skiveprolaps er

Prolaps i nakken vist på en tverrsnittsillustrasjon

Når kjernen (det rosa) sklir ut av skiven og trykker på en nerve som kommer ut fra ryggsøyken  har du prolaps (herniated disc på engelsk).

Du kan ha prolaps i korsrygg, nakke og midtryggen. Prolaps i korsrygg er det mest vanlige – les mer om det her: Korsrygg prolaps

 

I nakken finnes det 7 vertebra, eller ryggvirvler som det kalles på norsk. I mellom disse finnes det skiver. Skivene har et ytre lag som vi kaller annulus fibrosus (det blå på illustrasjonen over).

Kjernen (det rosa på bildet) er det indre laget.  Vi kaller det for et prolaps dersom kjernen i skiven presses ut i av av det ytre laget av skiven.

Mellom første og andre ryggvirvel i nakken (som kalles atlas og axis) finnes det ingen kjerne. Der kan det ikke være prolapser. De kan kun eksistere på nivåene lengre ned dvs mellom nakkevirvel 2 og 3, 3 og 4 og så videre.

Dersom du har tatt et MR bilde vil beskrivelsen av et prolaps være omtalt som noe ala «prolaps mellom nivå C5/C6 på høyre siden som klemmer av nerveroten…

Det mest vanlige i nakken er prolapser på de nedre nakkenivåene. En nakkeprolaps kan klemme på en nerverot slik at man får smerter, svekkelser eller lammelser. Videre kan du få nedsatte reflekser og nedsatt følsomhet i visse områder.

Disse symptomene og utfallene vil vi kunne måle på en klinisk undersøkelse om du har prolaps.

Denne undersøkelsen ved prolapser i nakke består av ortopediske tester og en rekke nevrologiske tester, og vil ofte bekreftes ved at vi tar et MR bilde.

Slitasje årsak til prolaps?

Med økende alder ser man tegn til at mellomvirvelskivene blir svakere og man ser såkalte slitasjeforandringer. Disse generelle forandringene er å anse som naturlige aldersforandringer, og har antagelig liten sammenheng med smerter hos den enkelte.

Dersom trykket inne i skiven blir for høyt, kan kapselen rundt kjernen sprekke. Kjernen kan da sive ut og skape en mekanisk og kjemisk irritasjon av vevet som ligger rundt. Dette er en prolaps.

Skiveprolaps kan deles inn i ulike typer avhengig av utseendet. Mange snakker om nerve i klem i forbindelse med en prolaps. Prolapsen kan skape irritasjon i en nerve som leder til smerter langs dens nervebane, men dette kan altså skje uten at nerven mekanisk klemmes.

En nerve kan i utgangspunktet klemmes mye uten at det skaper smerter eller problemer. Det er først når vevet i tillegg er betent rundt nerven at det blir smertefullt. 

Andre årsaker til prolaps i nakken

Bruk og slitasje av nakken er den vanlige årsaken. Slitasje skjer gradiv over år og er sannsynligvis genetisk betinget. Ved mye slitasjeskader kan skivene i nakken og korsryggen gradvis miste elastisiteten og fleksibiliteten. Det ytre laget på skivene blir skjøre og kan lettere sprekke eller revne.

Når skiven sprekker kan kjernen tyte ut av midten og legge press på nervene i spinalkanalen eller nerverøtter. Dette fører til smertesymptomer og i verste fall lammelser. Noen ganger kan prolapser utløses av en ulykke eller traume, men det mest vanlige er at prolapset tilsynelatende plutselig kommer uten at pasienten klarer huske en klar utløsende årsak.

Ortopediske nakkeprolaps tester

Dette er mye forskjellig men viktigste er å se om man klarer provosere frem smerter og symptomer fra nerven der den er i klem.

Et eksempel på en slik test kalles «foraminal kompresjonstest». Da roterer vi hodet til en side, legger hodet litt bakover og presser ned på nakken slik at den komprimeres.

Når du har prolaps vil testen utløse for eksempel arm eller skuldersmerter.

Vi vil også teste hva som redusererer smerten på samme måte, det vil si med metoder som avlaster trykket på nerven slik at smertene avtar.

En enkel test på dette du fint kan gjøre selv er å legge hånden opp på hodet. Når du legger hånden oppe på hodet, vil nerven som er irritert i nakken ikke lenger være strukket.

Dersom smertene i armen avtar er dette et tegn på at du har en prolaps i nakken. 

Nevrologiske undersøkelser ved prolaps i nakken

For nakkeprolapser vil vi undersøke:

* om du har nedsatt eller endret følelsessans for berøring

* om du har nedsatt eller endret følelsessans for smerte

* om refleksene dine i armene er nedsatt eller økt på noen nivåer, eller om det er en sideforskjell

* om refleksene dine i bena er nedsatt eller økt på noen nivåer, eller om det er en sideforskjell

* babinski tårefleks

* Styrketester på biceps, triceps, deltoideus, håndleddsfleksorer/ekstensorer og fingermuskulatur

Dersom du har undersøkelser som indikerer prolaps på et nivå i nakken, vil vi bruke MR for å bekrefte diagnosen. MR bilder alene er ikke nok for å kunne sette diagnosen i de fleste tilfeller, og bør tas etter resultatene fra den nevrologiske utredningen er klar.

 

Vanlige symptomer på nakkeprolaps

Prolaps symptomer fra nakken varierer etter hvor prolapset sitter. Om du har smerter ut i skulder eller i lillefingeren er avhengig av hvor i nakken prolapset trykker på nerven. Selv om mange har strålesmerter ut i armen ved prolapser, så er det også vanlig at man har smerter over et av skulderbladene. I mange tilfeller hvor vi har oppdaget nakkeprolaps, har smerter over skulderblad vært eneste symptomet pasientene har opplevd.

 • Intens smerte i nakken, skulderen og nedover armen (kan være helt ut i fingre)
 • Forverret smerte ved nakkebevegelser, og av hosting eller nysing
 • Muskelkrampe i nakken
 • Enkelte tilfeller med kun nakkesmerter, eller kun smerter i arm
 • Muskeltretthet i armen
 • Stikkende eller prikkende  følelse i hendene

 

 

 

 

Behandling av prolaps i nakken

Prolaps i nakken behandles trygt hos kiropraktor med teknikker som avlaster trykket på nerven og reduserer tiden det tar å bli frisk.

Vanlig tidsperspektiv på prolapsbehandling er alt mellom 3 uker og 3 måneder. Behandling innebærer milde teknikker som legger presise trykk på ryggraden. 

Prolapsbehandling foregår både aktivt og passivt. Det vil si at du vil trenge noe hjelp i form av spesifikk behandling, men også at du må gjøre ting selv som øvelser mot nakkesmerter og utstrålende smerter

Prolaps i nakken og operasjon

De fleste prolaps i nakken vil spontant gå over av seg selv. Hvis det ikke er bedring etter 9 måneder, pasienten får lammelser i armene eller smertene er uutholdelinge kan det være aktuelt med en prolapsoperasjon.

Vi henviser til kirurgisk fjerning av prolaps i de få tilfellene dette er nødvendig. Se Ullevål Sykehus sine sider for mer informasjon: Nakkeprolaps operasjon.

I følge Helsenorge må 2 av 10 prolapser opereres (Helse Norge nakkeprolaps). Vår erfaring er at en langt mindre andel trenger å opereres dersom de får riktig oppfølging og behandling.

Manuell terapi som kiropraktikk vil forsiktig hjelpe til med å gjenopprette normal bevegelse i nakken. Dette vil også kunne lette på eventuelle press på nerver, redusere betennelse og minske muskelkramper.

Behandlingsplan blir nøye satt opp i forhold til dine individuelle behov. Ved prolaps i nakken er trening helt vesentlig. Et enkelt program å starte med kan du laste ned her. Vi anbefaler at du rådfører deg med kompetent helsepersonell før du begynner med øvelser, men så lenge smerter ikke øker under øvelsene kan du trygt gjøre dem

Prolaps i nakken trening

 

Operasjon ved nakkeprolapser

Kirurgi utføres som regel ikke før det er gått 3-6 måneder med behandling. Dersom smerter ikke avtar i denne peroiden og alt er prøvd ut, vil du gå igjennom en kirurgisk vurdering og eventuell operasjon.

Ved prolaps i nakken vil operasjon også akutt vurderes dersom du får lammelser eller kraftsvekkelse i armene. Ved alvorlig kraftsvekkelse skal operasjon utføres innen 72 timer for å unngå permanent skade av nerven.

I disse tilfellene vil vi henvise til nevrologisk avdeling på Ullevål sykehus, og du vil bli vurdert på dagen.

 

Farlige nakkesmerter – når nakkesmerter er symptom på underliggende sykdom

Eller ring 22 95 11 14

Se våre google vurderinger:

 • Jeg anbefaler Ingrid og osteopati varmt! Det har reddet meg ut av kronisk migrene og utmattelse!

  Kristine Moen Avatar Kristine Moen

  Jeg har vært innom her i flere år med diverse skader og vondter og har alltid fått en god og effektiv behandlig. Hyggelige og kunnskapsrike fagfolk. Anbefales på det sterkeste.

  Tora Bettum Avatar Tora Bettum

  Har fått jevnlig behandling av Thomassen de siste årene i ulike intervaller for normale kontorplager. Han knekker meg godt på plass hver gang. Uten han hadde nok hverdagen blitt tyngre.

  Victoria Lea Avatar Victoria Lea
 • Var der som tolk med min mor. Fysioterapeut Eivor Gullhaugen tok seg GOD tid til å gå gjennom smertene og hørte på alt vi hadde å si uten å se på klokka. Det gav følelsen av at de faktisk bryr seg. Fikk treningstips for muskulaturen som forårsaket smertene og det hjalp veldig mye faktisk! Prisen var også knallgod (ca. 600 kr. for 1-1,5 time) i forhold til andre private institusjoner. Bare bra ting å si, 100% anbefaling.

  Adeel A. Ahmad Avatar Adeel A. Ahmad

  Er kjempefornøyd med min behandling hos Din Helse.

  Aleksander Mjøen Avatar Aleksander Mjøen

  Kjempehyggelig ansatte og alltid supergod behandling!

  Christine Olsen Avatar Christine Olsen

Se flere anmeldelser her

ÅPNINGSTIDER

Man - Fre: 08:00 - 20:00
Lør - Søn: 10:00 - 14:00

Kom innom oss i
Nydalsveien 15,
0484 Oslo

Telefon: 22 95 11 14

Anmeldelser