Runner´s knee

Runners knee er også kalt løperkne og patellofemorale smerter. Lidelsen er den vanligste belastningsskaden blant løpere. Tilstanden viser til smerter under og rundt kneskålen, og kommer som regel av overtrening og overbelastning over tid. 

Det er anslått at så mye som 1 av 4 som løper vil bli plaget av løperkne i løpet av livet sitt.

Dette smertesyndromet oppstår når kneskåla er i ubalanse og irriterer lårbenet. Det som kjennetegner denne diagnosen er smerte bak kneskålen og/ eller smerte dypt inne i kneet som blir verre når kneet blir bøyd. Normalt sett er det ingen traumatisk enkelthendelse som forårsaker løperkne. Se også: Definisjon løperkne

Symptomer på runners knee

løperkne eller runners knee kalles også patellofemorale smerter. bildet viser en person som strekker ut kneet sitt

Løperkne symptomer :

  • Vondt i kneet ved belastning
  • Hovent kne
  • Smerter på utsiden og/eller inni kneet
  • Diffuse knesmerter som det er vanskelig å lokalisere
  • Smerter i forbindelse med løping, mens hvile gir forbigående lindring
  • Forverring av smerter over tid
  • Løping i nedoverbakke og flat mark gir størst smerte, mens løping i oppoverbakke gir minst smerte.

Hvordan utvikles runners knee

Løperkne forårsakes av ubalanse i kneskåla som irriterer lårbenet. Dette skjer som regel som følge av overbelastning av kneet og kneskålen (patella).

Overbelastning av kneskålen kan irritere fettputen og membranen i kneleddet (synovium). Disse veldig sensitive områdene kan bli stadig mer betente, og til og med bli tykkere ved langvarig irritasjon. Noen ganger får man en stressreaksjon bak selve kneskålen. Derfor er det ikke alltid mulig med rask bedring grunnet betennelsesreaksjonen

Løperkne oppstår altså typisk på grunn av overbelastning i kneet, men den underliggende årsaken til denne overbelastningen kan være kompleks.

En rekke faktorer bidrar til løperkne som feks:

  • svakheter eller ubalanser i muskulaturen rundt kneet
  • feil fotstilling
  • dårlig kroppsholdning under aktivitet
  • dårlig løpeteknikk eller annen belastende aktivitet
  • Muskulær ubalanse, spesielt i legg og hofte, samt problemer med korsryggen, kan også legge grunnlaget for utviklingen av løperkne.

Når det gjelder behandling og håndtering av løperkne, kan både kiropraktorer og fysioterapeuter tilby effektive løsninger. Behandlingsplanen vil ofte starte med en grundig evaluering for å identifisere de spesifikke bidragende faktorene for den enkelte pasient. Basert på denne vurderingen kan en rekke behandlingsstrategier bli tatt i bruk som:

  • Manuell terapi: Dette kan inkludere spesifikke teknikker for å mobilisere kneet og omkringliggende ledd, samt mykvevsbehandling for å adressere spenninger og dysfunksjoner i muskulaturen som kan bidra til smerten.
  • Øvelsesterapi: Kiropraktoren eller fysioterapeuten kan utarbeide et tilpasset øvelsesprogram rettet mot å styrke og balansere muskulaturen rundt kneet og i nedre del av kroppen. Dette kan bidra til å stabilisere kneleddet, forbedre holdning og gangmønster, og dermed redusere risikoen for videre skader.
  • Utdanning og rådgiving: Pasienter kan få veiledning om hvordan de kan justere sin aktivitetsnivå eller løpeteknikk for å unngå fremtidig overbelastning. Dette kan også inkludere anbefalinger om fottøy som støtter en sunnere fotmekanikk.
  • Trykkbølger, dry needling og taping: Avhengig av individuelle behov kan behandlingen også inkludere metoder som taping, bruk av ortopediske innleggssåler, eller spesifikke modaliteter for smertelindring som for eksempel tørrnåling eller trykkbølgebehandling.

Ved å adressere både de umiddelbare smertene og de underliggende årsakene, kan våre kiropraktorer og fysioterapeuter ikke bare bidra til å lindre symptomene på løperkne, men også forebygge at tilstanden gjentar seg. Samarbeidet mellom deg som pasient og vi som terapeuter er avgjørende for en vellykket behandling og for å oppnå langvarige resultater.

Slik fungerer trykkbølgebehandlinger

Hvem får løperkne?

Det er for det meste unge løpere og flere kvinner enn menn som rammes av løperkne. Grunnen til at flere kvinner rammes er at hoften til kvinner ofte er bredere og legger større press på kneleddet.

Typiske årsaker som kan forårsake løperkne:

  • Overbelastning
  • Skade
  • Funksjonsforstyrrelse i muskel
  • Stor bevegelighet av kneskåla

Preventive tiltak for å unngå løperkne

For å forhindre løperkne er det fordelaktig å løpe på mykt underlag fremfor hard asfalt. Det er også svært viktig med godt og riktig skotøy. Styrketrening med fokus på å styrke musklene rundt kneet kan også være med på å forhindre løperkne.

Dersom du kjenner symptomer på løperkne bør du prøve å lande flatere med foten. På den måten blir trykket fra hælen opp til kneet mindre. Det er er også effektivt å tøye ut sete- og hoftemuskulatur.

Runners knee behandling

Våre kiropraktorer har mange års ekspertise på behandling av kneskader og vi har også topp moderne utstyr til å diagnostisere hva som er galt slik at du kan får den rette behandlingen. Vår erfaring er at kombinasjon av manipulasjon, bløtvevsbehandling som trykkbølgebehandling og taping er effektivt mot løperkne og for å bli kvitt smertene.

Vi foretar alltid en grundig undersøkelse av kne og hofteledd. Ofte vil det også bli tatt et ultralydbilde på klinikken for å bekrefte skaden.

Som en del av behandlingen er det viktig å dempe belastningen av kneet. Vår erfaring er at pasienter som venter med vanlig trening til full bevegelighet, styrke og funksjon er gjenopprettet oppnår best resultater.

Løperkneøvelser er smart å gjøre underveis i hele behandlingsperioden. Øvelsene er ikke bare styrke og bevegelighet på selve kneet. Selv om smerten kjennes ut som den sitter på utsiden av kneet (eller inne i kneet) så kommer ofte smertene ofte fra et annet område.

Det kan i noen tilfeller være  ofte et stramt bånd som går på utsiden av hoften som er årsaken til overbelastningen av kneet. Derfor kalles også lidelsen noen ganger iliotibialisbåndsyndrom. Øvelsene du skal gjøre går på å påvirke og strekke tractus iliotibialis.

Har du flere spørsmål ta kontakt med klinikken via kontaktskjema.

Runners knee – knesmerter

 

Eller ring 22 95 11 14

FORNØYDE KLIENTER | Kommentarer lagt igjen på Google:

  • Din Helse Bjølsen anbefales om du trenger en kiropraktor! Dette er mitt første møte med kiropraktor, og her har jeg fått løst opp i stivheter som har sittet i kroppen i flere år. Jeg går hit jevnlig, og får fjernet stivheter før de fester taket igjen. Det er likevel ikke noe press verken på å komme tilbake eller på å følge spesifikke treningsopplegg. En kollega anbefalte Din Helse Bjølsen til mannen min først. Jeg har anbefalt stedet for flere jeg kjenner.

    Anne Vaalund Avatar Anne Vaalund

    Highly recommend it! I had the best treatment with rapids results to my lower back issue! Toralf was also very kind to take my first visit on a sunday when i was in much pain which is very difficult to find a place like that open here in Oslo! When i have some muscle or back issue again i know straight were to go! They are experts! Thank you for the service 🙂

    Debora Hammerstad Avatar Debora Hammerstad

    Kjempehyggelig ansatte og alltid supergod behandling!

    Christine Olsen Avatar Christine Olsen
  • Hos Din Helse Bjølsen jobber det hyggelige og dyktige folk som både er flinke i faget sitt og er gode på kunderelasjoner. Jeg får alltid time på kort varsel, og alltid god behandling og oppfølging når jeg er der. Anbefaler dem til alle jeg kjenner. Stedet ligger sentralt på Bjølsen med gode bussforbindelser og parkeringsmuligheter.

    Kathrine Avatar Kathrine

    Får behandling av karpartunellsyndrom etter mitt svangerskap. Lang prosess men Martin har vart kjempe flink helt fra start med å gi meg behandling som gitt resultater. Kan virkelig anbefale han.

    Isabella Adamczewska Avatar Isabella Adamczewska

    Går hit for å få bukt med hodepine/migrene i hovedsak, og kiropraktoren Toralf har prøvd ulike metoder for å redusere hyppige migreneanfall/hodepine. Toralf har masse kunnskap, så jeg har lært masse og stoler veldig på hans teknikker/råd. Nå skal jeg teste osteopaten der i tillegg. Kommer aldri til å gå til en annen kiropraktor igjen!

    Ida W Avatar Ida W

Se flere anmeldelser her

ÅPNINGSTIDER

Man - Fre: 08:00 - 20:00
Lør - Søn: 10:00 - 14:00

Kom innom oss på
Nydalsveien 15,
0484 Oslo

Telefon: 22 95 11 14

Anmeldelser

SAMARBEIDSPARTNERE

Runners knee - løperkne og patellofemorale smerter 2

Runners knee - løperkne og patellofemorale smerter 3

Runners knee - løperkne og patellofemorale smerter 4



Runners knee - løperkne og patellofemorale smerter 5